Kan inte nå servern
580
1293648

Carl Larsson

(Sverige, 1853-1919)
Utropspris
1 500 000 - 2 000 000 SEK
131 000 - 175 000 EUR
137 000 - 182 000 USD
Klubbat pris
1 300 000 SEK
Köpinformation
Carl Larsson
(Sverige, 1853-1919)

"Leontine, naken vid stranden"

Signerad C.L. inom en cirkel och otydligt daterad 1901. Akvarell 63 x 45 cm.

Proveniens

(Troligtvis) Arthur Thiel (i sin kassabok har Carl Larsson noterat: "1901 Leontine vid stranden / Arthur Thiel"); Svensk-Franska Konstgalleriet, Stockholm, "Konstauktion", 16 maj 1933, kat nr 36 (under titeln "På trampolinen", avbildad i katalogen); privat samling.

Litteratur

Ulwa Neergaard, "Carl Larsson. Signerat med pensel och penna", 1999, troligtvis identisk med kat nr 972 ("Leontine, naken vid stranden") upptagen på sid 84 i katalogsupplementet.

Övrig information

Modellen som begrundar sin egen spegelbild i det stilla klara vattnet är med största sannolikhet, en av Carl Larssons favoritmodeller, Leontina Lundström (som i Sundborn envist kallades för Leontine, med hörbart e på slutet). I sina memoarer "Jag" skriver Carl Larsson följande om Leontina (vilken han i texten anonymiserat under namnet "Nina"):

"Så nummer tre, Nina, det vill säga för mig var hon nummer ett, för efter henne har jag målat de flesta och bästa aktbilderna. Även hon var ett sådant där barn som blivit utkastat i livet; en supig far och en sjuk mor, samt små syskon för vilka denna lilla tös skulle förtjäna mat och husrum!"

Larsson berättar vidare i sina memoarer:

"På samma sätt som med Elmire [en annan av konstnärens modeller], talade jag förstånd även med Nina och uppmanade henne att försöka lära sig något för framtiden. Vi försökte med det lilla bokhålleriet, funderade mycket på Amerika men träffade till slut rätt. En dag fick jag besök i min Stockholmsateljé - jag höll då på med taket i Dramatiska teatern [Leontina förevigades sedermera som "Dramat" i plafonden "Dramats skapelse" (olja på duk, 10 x 3 meter, 1906-1907, Kungliga Dramatiska Teaterns foajé, Stockholm) ] - av min dotter Suzanne som i sin sjuksköterskedräkt var en stark kontrast mot den nakna Nina som satt uppspetsad på den höga målarstegen. Jag fick en idé. När Suzanne hade gått sa jag: 'Nina, skulle det inte vara något att bli sjuksköterska?'. Nina höll nästan på att dimpa i golvet, snyftade till och svarade att se det, det vore just vad hon ville bli. 'Spring runt i stan till alla dess läkare tills ni blir antagen!' sa jag. När vi hade ätit frukost, jag på någon källare, hon på någon automat hann den präktiga flickan alltid söka upp någon läkare men det blev nej och nej och nej. Men så en vacker dag kom hon glädjestrålande, det var en halsläkare som just behövde en hjälpreda och ville försöka med henne. Där stannade hon. Doktorn var en god och förstående man som hjälpte henne att genomgå någon sjukvårdskurs. Och så en dag kom en ingenjör för att bli tittad i halsen. Nina hjälpte till, ingenjören kom att titta nära in i Ninas vackra snälla ögon - och nu är de gifta. Ofta möter jag Nina med en rad ungar som strålande trycker mina händer och ber mig att komma hem och se hur bra de har det. 'Ja, egentligen kan jag tacka herr Larsson för både min rara man och mina söta barn.' ".

"Leontine, naken vid stranden" utfördes i nära anslutning till tre andra kompositioner med Leontina som modell detta år: "Leontine, naken rygg, sittande"/"I ateljén" (akvarell, 64 x 33 cm, 1901, privat ägo, Schweiz), "Leontine stående, naken rygg"/"Naken flicka framför kamin"/"Framför kaminen" (akvarell 67 x 35 cm, 1901, privat ägo) samt "Leontine ibland vallmo" (akvarell, mått okända, 1901, privat ägo).

Konstnär

Carl Larsson räknas som en av de största svenska konstnärerna genom tiderna. Han föddes i Gamla Stan i Stockholm och studerade vid Kungliga Konstakademin åren 1866-76. Efter studierna i Stockholm reste han till Frankrike och bosatte sig i Grèz-sur-Loing, dit också andra konstnärer sökte sig. Där utförde han främst målningar med trädgårdsmotiv. I Frankrike träffade han sin blivande maka Karin Bergöö, som också var konstnär och kom att betyda mycket för hans produktion. Redan under studieåren försörjde han sig som fotoretuschör och som tecknare i pressen. Det var också under studietiden som Larsson lärde känna Anders Zorn och Bruno Liljefors, tillsammans brukar de tre kallas för ABC-konstnärerna. I slutet av 1880-talet fick paret Larsson ”Lilla Hyttnäs" i Sundborn utanför Falun av Karins far och det är där Larssons mest kända akvareller som skildrar hans familj kommer till. Motiven föreställer ofta soliga landskap med badande och metande barn, kräftfiske, måltider i det gröna samt interiörscener. Larsson är bland annat representerad i Nationalmuseum där väggmålningen ”Gustav Vasas intåg i Stockholm” och ”Midvinterblot” fyller trapphallen. Väl representerad främst på Nationalmuseum i Stockholm och på Göteborgs Konstmuseum.

Läs mer