No connection to server

Siri Derkert, ”Balkongen”, 1916

Siri Derkert Sverige 1888-1973. "Balkongen" (detalj - se hela verket längre ner). Utförd 1916. Duk 61 x 52 cm.
Säljs på Moderna + Design 25 april.

Ett kubistiskt mästerverk

Till vårens moderna auktion har Bukowskis fått förtroendet att sälja Siri Derkerts målning ”Balkongen” daterad 1916, som är ett av ytterst få verk som finns bevarade från hennes kubistiska period. Våren 2016 såldes Siri Derkerts ”Ryttare”, utförd samma år som ”Balkongen”, för rekordpriset 1 891 000 kr på Bukowskis.

Efter konventionella studier på Konstakademien i Stockholm vände Siri Derkert (1888–1973) den traditionella konsten ryggen och reste till Paris 1913 tillsammans med väninnorna Ninnan Santesson och Lisa Bergstrand för att utforska den nya konsten i kretsarna runt Montparnasse. Här insöp Siri den nya tidens vindar och tog del av de avantgardistiska, kubistiska strömningarna genom konstnärer som Picasso, Braque, Le Fauconnier, Marie Laurencin och Marie Wassilieff.

Kärleken ledde så småningom Siri till Sicilien där hon bodde tillsammans med den finländske konstnären Valle Rosenberg under 1915. Här målade hon sin berömda målning ”Självporträtt” (ingår i Moderna Museets samlingar), där hon avbildat sig själv, gravid med sonen Carlo. Det är under denna period som Siris kubistiska måleri blommar ut vilket resulterar i en serie landskapsmålningar men även självporträtt. Ett år senare är parets pengar slut och de beslutar sig för att lämna sonen Carlo hos en italiensk familj och fortsätta upp till Sverige. Valle Rosenberg, finsk medborgare med ryskt pass, kommer dock inte längre än till Paris. Siri återvänder ensam till Stockholm och återknyter kontakten med sina väninnor från tiden på Konstakademien. Det blir en tid av intensivt målande och nu tillkommer en rad episka målningar i en uppbruten, kubistisk form. De flesta av dessa målningar är förstörda eller försvunna och vi känner endast till dem genom svartvita fotografier.

”Balkongen” är en något större komposition jämfört med serien av landskapsmotiv från Italien. Två figurer, uppbrutna i kubistiska element i en dämpad, elegant grå/brun färgskala framträder på en delvis frigjord duk. ”Flera liknande kompositioner som verkar ha episka motiv antyds i de bevarade fotografierna. Sedan länge är dessa fotografier avskilda från de brev där de många gånger ingått. De föreställer målningar som i de flesta fall är borta idag..” (Utställningskatalogen Moderna Museet ”Siri Derkert”, 30.10,2011-19.02.2012, sid 22).

”Balkongen” ägdes tidigare av keramikern Märta Ankarswärd-Grönvall och har sedan gått i arv i familjen. Verket har inte varit ute till försäljning tidigare.

FÖR FRÅGOR KONTAKTA:

Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Head of Art, Specialist Modern and 19th century Art
+46 (0)707 78 35 71