Kan inte nå servern

GANs Katarinahissen III till Modern Art + Design 21 november

Ett av GANs absoluta mästerverk nu för första gången på auktion

Bukowskis är stolta att auktionera ut GANs mästerverk Katarinahissen III (1916/17) med utrop 5-6 000 000 SEK på Modern Art + Design-auktionen kvällen 21 november.

Verket, som aldrig någonsin tidigare sålts på auktion, ställdes ut på GANs beryktade utställning, Sjömanskompositioner, på Gummesons Konsthall 1918 under namnet Matroser vid Katarinahissen III. Målningen gick då inte att sälja, ja endast ett av verken såldes över huvud taget under utställningen. GAN var själv orolig för hur verket skulle tas emot, han skrev i sin dagbok: ”Det blev icke cowboyts (sic) – utan Katarinahissen no. 3 med rovdjurssmärta och axelbreda flottister. Teckningen i svart och blått och rött är fästad på duken – och som alltid är jag ängslig och orolig. Att icke lyckas.” Idag räknas verket som ett av GANs absoluta mästerverk med alla viktiga komponenter i motivet. Rekordet för en försäljning av GAN är 6,6 miljoner SEK, från Bukowskis Moderna-auktion hösten 2015: Matroser i Gröna Lund II, 1918.

GANs måleri från denna, hans mest eftertraktade period, är oerhört uppskattat både i Sverige och internationellt. Det är ett helt unikt uttryck av kubism och futurism. Perioden, storleken, den intensiva och ljusa koloriten samt motiven i kompositionen – allt finns i Katarinahissen III. Mekanik, nymodighet, rörelse och de homoerotiska dolda budskapen med sjömännen gör motivet till ett av det bästa och mest eftersökta av GAN. Han skrev själv i ett förord till utställningens katalog: ”Mina tavlors motiv – icke motiv i impressionistisk eller expressionistisk eller överhuvud –istisk mening – är sjömannen, hans liv, hans värld. Jag har sökt realisera sjömannens väsen: de brokigt böljande äventyren, den raka, grå disciplinen, den mörka blå viljan och den eldfärgade passionen.”

Genom expertis, kvalitet och marknadens absolut högsta snittpriser är Bukowskis Nordens ledande auktionshus. Har du ett verk eller objekt du vill värdera och sälja talar fakta sitt tydliga språk: hos Bukowskis är nöjda och återkommande kunder vår affär. Välkommen att kontakta våra kunniga specialister för en värdering redan idag!

För mer information och pressbilder vänligen kontakta:
Andreas Rydén, Vice VD, Chefsspecialist konst andreas.ryden@bukowskis.com 072-858 71 39
Sara Bourke, PR-ansvarig sara.bourke@bukowskis.com 073-940 08 26

Bukowskis - konst och design av kvalitet
• Högst snittpriser på marknaden.
• Flest miljonnoteringar årligen.
• Betydande internationella samlingar och mästerverk.
• Flest specialister i Norden.

• Starka försäljningskanaler för slagauktioner, onlineauktioner såväl som Private Sales.
• Tiotusentals kunder från hela världen besöker Bukowskis online varje dag året runt.
• Premiumkataloger, både tryckta och digitala.

Gösta Adrian-Nilsson Sverige 1884-1965.
"Katarinahissen III".
Signerad G.A-N. Utförd 1916/17. Duk 100 x 96 cm.