Kan inte nå servern

Bröderna von Wright och den finländska nationalidentiteten

Bröderna von Wright och den finländska nationalidentiteten

Bröderna von Wright räknades redan under sin livstid till eliten bland konstnärer som målade den Nordiska naturen. Den finländska naturen i målningarna; skogen, sjöarna och speciellt fåglarna blev en viktig del av den växande nationalidentiteten. Brödernas konst beskriver dessa landskap på ett alldeles nytt sätt, redan innan de den finländska konstens guldålder.

Bröderna arbetade även med andra teman som blev viktiga för den finländska nationalidentiteten. Till exempel gjorde Magnus von Wright illustrationerna till Zacharias Topelius projekt ”Finland framstäldt i teckningar”. I sina illustrationer presenterar Magnus ett Finland med höga berg, majestätiska vattenfall, idylliska kyrkor och herrgårdar, känslomässiga landskap som skulle stärka intresset för hemlandet.

Ferdinand von Wright var en av de första finländska konstnärerna som kunde försörja sig helt på sin konst. Som femtonåring gjorde han vetenskapliga teckningar på beställning till Sverige och i Finland gjorde han även flera oljemålningar på beställning. Ferdinand är den mest kända av bröderna, han är känd för, bland annat, ”Stridande tjädertuppar” (1886) och ” En berguf som slagit en hare” (1860). Alla tre bröder studerade utomlands, speciellt i Sverige, eftersom det under den tiden inte ännu fanns möjlighet att studera konst i Finland. Den största inspirationen och övningsobjektet var ändå naturen och djuren hemma – bröderna Magnus, Wilhelm och Ferdinand fick tidigt bekanta sig med naturen genom sin fars jaktintresse. Den nära kontakten med naturen ser man tydligt i den detaljrika och realistiska avbildningen av djuren.

Ett av verken till salu på höstens Art & Antiques Helsinki är Ferdinand von Wrights ”Örn”. Tavlan är ett ytterst fin exempel på Ferdinands förmåga att avbilda speciellt fåglar på ett detaljerat och anatomiskt korrekt sätt, utan att därför glömma bort vikten av den realistiska och stämningsfulla bakgrunden i bilden. Örnen i tavlan ser ut mot oss från ett värdigt, lätt snöigt landskap i tidig vinterskrud. Ferdinand var en av de första finländska konstnärerna som vågade sig på att måla vinterlandskap – dessa symfonier i vitt var kända inom Europeiska konstnärskretsar som speciellt utmanande. I den här målningen lyser den lätta snön upp bakgrunden och himlens nyanserade ljus speglar landskapets och örnens högtidliga majestät.

Se katalogen och hitta dina favoriter >

ART & ANTIQUES HELSINKI
Visning 6-11 december
Vardagar kl 11-18, lö - sö samt självständighetsdagen 6 december kl 11-16
Stora Robertsgatan 12, Helsingfors

FERDINAND VON WRIGHT, "Örn".
FERDINAND VON WRIGHT, "Örn".
Klubbat pris 
35 300 EUR
Utropspris
30 000 - 40 000 EUR
FERDINAND VON WRIGHT, GRÄSÄNDER.
FERDINAND VON WRIGHT, GRÄSÄNDER.
Klubbat pris 
22 800 EUR
Utropspris
18 000 - 20 000 EUR