Kan inte nå servern

Brita, en katt och en smörgås

Carl Larsson, ”Brita, en katt och en smörgås” (detalj), Utförd 1898. Akvarell och tusch på papper 47,5 x 68,5 cm.

Bukowskis kan glädjande presentera en av Sveriges förnämsta privata samlingar inför vårens auktion ”Important Spring Sale” den 7–8 juni: Hans Erik Börjesons Samling. Samlingen har tidigare varit utställd på Greenverket i Tällberg och innehåller flera betydande verk från våra svenska mästare Anders Zorn, Carl Larsson och Carl Kylberg, som tillsammans med internationella stjärnor som Pablo Picasso och Marc Chagall finns representerade i denna högst personliga och dynamiska samling. Nedan presenterar vi en av samlingens höjdpunkter, ”Brita, en katt och en smörgås”, 1898 – en akvarell av Carl Larsson. Läs mer om samlingen här >


En av Carl Larssons bedårande skildringar av de egna barnen

Nationalmuseums utställning "Carl Larsson. L’imagier de la Suède" (7 mars – 7 juni 2014) på Petit Palais –Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris betonade, vilket utställningens titel förtydligar, Carl Larssons betydelse som skapare av en bestående bild av Sverige samt det ”typiskt svenska”, vilket framförallt, de franska besökarna tog fasta på med stor förtjusning.

När föreliggande katalognummer ställdes ut i Finland (Åbo konstmuseum samt Konstmuseet Ateneum i Helsingfors, 2011-2012) skrev Torsten Gunnarsson i utställningskatalogen:

”Carl Larsson befann sig under en stor del av sitt liv i centrum av den svenska konstutvecklingen. Han hade stora framgångar och redan samtiden kom att betrakta hans konst som symbol för något typiskt svenskt. I vår tid har den blivit en ofrånkomlig del av svenskt 1800-tal och satt tydligare spår i svensk smak än någon annan konstnärs verk".

Nyckeln till Carl Larssons internationella framgångar står, intressant nog, just att finna på hemmaplan. Carl och Karin Larssons familjeliv är noga skildrat av konstnären där vi som åskådare lärt känna deras hem och vanor genom otaliga illustrationer och målningar vilka etablerat Carl och Karin som "skapare av ett svenskt ideal". Detta gäller framförallt motiven från Lilla Hyttnäs i den lilla byn Sundborn i Dalarna.

"Brita, en katt och en smörgås" från 1898, målades emellertid innan familjen Larssons definitiva flytt från Stockholm till Sundborn, vilken skedde i mars 1901. Akvarellen avbildar heller inte Lilla Hyttnäs utan det är i stället Kartbacksvägen 7 i Sundborn som skymtar bakom Brita. Fastigheten inköptes av Carl Larsson för att tjäna som ett hem åt sina föräldrar, så möjligtvis är det farmor och farfar som försett lilla Brita med smörgåsen i fråga.

Den eleganta kompositionen är ett utmärkt exempel på Carl Larssons säregna samt unika sätt att måla akvarell. Motiven från familjehemmet i Sundborn utmärks av en pregnant färgskala (ofta baserad på Lilla Hyttnäs, där Carl och Karin gärna använde sig av engelskt rött samt grönt i såväl interiören som exteriörens fasader) där de enskilda detaljerna avgränsas av en sirligt tunn men distinkt konturlinje i svart. Konstnären lär ha hämtat viss inspiration från de japanska färgträsnitt som han uppskattade och samlade (de första inköptes redan i Paris i konstnärens unga år, ”Såsom artist är Japan mitt fosterland!”), många av vilka finns kvar än idag i läsrummet på Lilla Hyttnäs övervåning.


BUKOWSKIS IMPORTANT SPRING SALE
VISNING: 1–6 juni. ÖPPET: mån–fre 11–18, lör–sön 11–17. 6 juni 11–18.
AUKTION: 7–8 juni, start kl 13. ADRESS: Berzelii Park 1, Stockholm. Läs mer om auktionen här >


313. Carl Larsson, ”Brita, en katt och en smörgås”.
313. Carl Larsson, ”Brita, en katt och en smörgås”.
Klubbat pris 
4 500 000 SEK
Utropspris
3 500 000 - 4 000 000 SEK

För mer information – kontakta våra specialister:

Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39