Kan inte nå servern

Specialistens val – Important Timepieces

Hej Carl Palmegren, specialist klockor på Bukowskis!

Katalogen är här för vårens internationellt uppmärksammade slagauktion med exklusiva klockor: Important Timepieces. Urvalet är noggrant kurerat och handplockat av Bukowskis klockspecialister för att presentera ett unikt urval av tidlösa klockor, samlarobjekt, kostymklockor och armbandsur med spännande proveniens. Vi har pratat med Bukowskis klockspecialist Carl Palmegren om föremålen i vårens slagauktion som går av stapeln 19 april;

Vilka är dina fyra personliga favoriter bland klockorna på Important Timepieces?

20. LEMANIA, kronograf, "Viggen".
En personlig favorit bland klockorna är en Lemania kronograf framtagen till Svenska flygvapnet i början av 70-talet. Klockorna var en del av Saab 37 Viggen piloternas uniform och har aldrig sålts civilt, därav smeknamnet ”Viggen”. Auktionsnummer 20 tillhör de första levererade exemplaren med handgraverat serienummer mellan bandhornen och ”Tre Kronor” graverat på klockans baksida. Förmodligen finns färre än 100 st kvar av dessa klockor och de förekommer ytterst sällan på auktion och är efterfrågade av klocksamlare över hela världen.

72. ROLEX, Submariner "Red Mark V.”
Rolex Submariner är en av världens mest välkända och legendariska klockor. Den presenterades för första gången 1954 och 13 år senare lanserades Submariner med datumfunktion. Under den första tiden som Rolex submariner såldes med datum var "Submariner" på urtavlan skrivet i rött vilket är unikt för dessa tidiga 1680-Submariners och gör den till en mycket eftertraktad och ovanlig modell. Auktionens röda Submariner är speciellt eftertraktad eftersom nästan samtliga tillbehör medföljer från inköpet 1974 – allt från certifikat, box och originalkvitto till hängetikett, garantibevis och Rolex-ankare.

14. OMEGA, Speedmaster, kronograf.
Omega Speedmaster är främst känd som klockan som klarade NASAs tester och bars av Neil Armstrong och Buzz Aldrin när de landade på månen 1969. Det som gör auktionsnummer 14 till en personlig favorit är att det är samma referens som bars av Neil Armstrong 1969 nämligen 105.012-65. Neils klocka som numera finns på National Air and Space Museum bar serienumret 24'002'981 och auktionens Speedmaster har 24’001'218. Utöver detta är klockan i ett mycket gott originalskick.

5. HEUER, Autavia, kronograf, "Viceroy".
1971 hade varit ett år med dalande försäljningssiffror för Heuer. På samma vis hade cigarettmärket Viceroy haft dystra år bakom sig. I ett försök att öka de två företagens försäljning producerade Heuer en serie Autavia-kronografer i samarbete med Brown & Williamson Tobacco Company (Viceroy). Kunderna kunde skicka in bevis på att de köpt ett paket cigaretter från Viceroy och fick då möjlighet att köpa en Autavia kronograf för 88 dollar. Kampanjen pågick mellan maj och december 1972 och auktionens Autavia är en av dessa kampanj-klockor och är i toppskick!

Om man vill börja köpa klockor på auktion, vad ska man tänka på då?
Det lönar sig alltid att jaga bästa kvalitet framför lägsta priset. Jag rekommenderar att köpa en klocka i mycket gott skick i lägre prisklassen än att satsa på en i sämre kvalitet i den högre prisklassen. Innan köp så bör du läsa på om modellen och är du osäker eller har funderingar hjälper vi på Bukowskis gärna till. Gå på visningen innan auktion så du kan testa och känna på klockorna – tänk även på att många av de klockor som går på auktion legat undangömda i lådor, ibland så mycket som under decennier, och kan därmed behöva en service eller översyn innan du kan använda den.

Varför har du valt att inrikta dig på just klockor?
Jag fick tidigt upp intresset för klockor och det mycket tack vare min pappa som var intresserad av klockor och handlade med vintage-klockor under 1980 och 90-talet. Ord som Paul Newman, Redsub, Gilt och så vidare, figurerade mycket under min uppväxt. Jag började köpa och sälja klockor runt tjugoårsåldern och därefter har mitt intresset bara blivit större.


IMPORTANT TIMEPIECES
Visning 14 – 18 april. Berzelii Park 1 i Stockholm. Mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17. Auktion 19 april. Start kl 15.

Till katalogen >

Kontaka:

Carl  Palmegren
Stockholm
Carl Palmegren
Ansvarig specialist klockor
+46 (0)739 40 08 23