Kan inte nå servern

Anders Zorns "Nordkap i midnattssol" på Important Spring Sale

Monumentaliteten i bergens resning

”Nordkap i midnattssol” intar en särställning i Anders Zorns produktion. Motivet som avbildar midnattssolens spel över de karga klipporna vilka reser sig dramatiskt över vattnet utfördes under natten mellan den 6 och 7 juli år 1890.

Makarna Zorn hade tidigare på året, med glädje, tackat ja till Martin och Clara Rikoffs inbjudan att följa med dem på en resa till Nordkap för att se midnattssolen. Riko s hade lärt känna Zorns i Paris där Anders hade avporträtterat den förmögne bankiren och hans hustru. Fru Rikoff satt dessutom två gånger för Zorn där det främsta resultatet var den ra inerade kompositionen ”Etude Éclairage” (olja på duk, 81 x 60 cm, 1890, Bohusläns museum).

Gerda Boëthius skriver i ”Zorn. Tecknaren. Målaren. Etsaren. Skulptören”, 1949:
”Resan till Nordkap blev en stor upplevelse för alla parter. Rikoffs reste först till Stockholm och hämtade Zorns, varpå de begåvo sig snabbaste vägen till Trondheim och inskeppade sig på en ångbåt som gick den vanliga turistrouten. Zorns och Rikoffs hade ganska olika anspråk på bekvämlighet, vana som de förra voro att åka 3dje klass och bo på primitiva platser. Rikoffs kunde inte tänka sig annat än ett 1sta klass hotelliv och att åka i landå om det inte fanns järnväg. Själv kunde de i viss mån ta strapatser med jämnmod och resignera, men för den franska kammarjungfrun och betjänten var det svårare. Ingen av dem kunde tala något annat än franska, varför Zorns hade en del vedermödor, som han då och då blev otålig över, medan hon, i varje fall efteråt, fann dem mest humoristiska”.

Zorn själv mindes i sina ”Självbiografiska anteckningar”:
”Resan var härlig, både fram och tillbaka. Målade vid Nordkap e ekten av midnattssolen medan passagerarna var i land. Någon avfyrade emellertid kanonen bredvid mig så jag hoppade högt och satte en duktig klatsch på duken på orätt ställe. [...] Geiranger fjord gjorde det mäktigaste intryck på mig. Försökte måla någon skiss här och der”.

Boëthius skriver om Zorns produktion under resan:
”Han målade Nordkap i midnattssol och flera små pannåer av hamnar, akvareller av hav, berg och himmel i lysande orange, blått och vitblått, slösande med starka färger på samma sätt som i några av akvarellerna i Alger 1887. [...] Monumentaliteten i bergens resning gjorde tydligen på honom ett starkt intryck och det har antagligen återverkat på hans senare målning”.


BUKOWSKIS IMPORTANT SPRING SALE
VISNING: 1–6 juni. ÖPPET: mån–fre 11–18, lör–sön 11–17. 6 juni 11–18.
AUKTION: 7–8 juni, start kl 13. ADRESS: Berzelii Park 1, Stockholm. Läs mer om auktionen här >


371. Anders Zorn, "Nordkap i midnattssol".
371. Anders Zorn, "Nordkap i midnattssol".
Klubbat pris 
600 000 SEK
Utropspris
600 000 - 800 000 SEK

För mer information – kontakta våra specialister:

Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39