Kan inte nå servern

Alexander Roslin på Important Spring Sale

Nr. 487. Alexander Roslin, "Porträtt av okänd dam” (detalj), säljs på Bukowskis Important Spring Sale.


BUKOWSKIS IMPORTANT SPRING SALE
Visning 29 maj–3 juni på Berzelii Park 1 i Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion 4–5 juni på Arsenalsgatan 2 i Stockholm
Läs mer om auktionen här >


Bukowskis är stolta över att presentera ett verk av Alexander Roslin, "Porträtt av okänd dam”, på vårens stora slagauktion Important Spring Sale. Målningen kommer säljas den 4–5 juni och visas på Berzelii Park 1 i Stockholm. Redan nu kan du läsa mer om en av våra främsta porträttmålare:

Alexander Roslin föddes år 1718 i Malmö och var son till stadsläkaren Hans Roslin och Katarina Wertmüller. Han påbörjade sin konstnärliga bana, efter att först ha ägnat sig åt studier i skeppsbyggarlära, som elev till amiralitetstecknaren Lars Ehrenbill. Studierna fortsatte sedan i Stockholm hos hovporträttören Georg Engelhard Schröder och därefter spenderade han några år vid hovet i Brandenburg-Culmbach samt rundresor i Italien. År 1752 kom han till Paris och fick bland annat bistå den franske hovmålaren Boucher då denne avbildade kungens älskarinna madame de Pompadour.

År 1753 invaldes Roslin i den franska konstakademien och representerades på Parissalongen samma år av inte mindre än fem porträtt. Därmed inleddes en lysande karriär i den stad Roslin alltid drömt om, och sällan har en utländsk konstnär där så snabbt slagit igenom och vunnit de konstälskande parisarnas hjärtan.

Som en av sin tids mest framstående stoffmålare fick Roslin mängder av uppdrag och tilldelades en statlig pension samt konstnärsbostad i Louvren. De goda svensk-franska förbindelserna vid denna tid och fina rekommendationsbrev från bland annat hovet i Parma öppnade dörrar till den franske societeten. Från år 1773 ändrade han sin signatur Roslin le Suédois till Chevalier Roslin med anledning av att han tilldelats Vasaorden.

Bland Roslins modeller fanns ämbetsmän, konstnärsvänner och kungligheter. Han var porträttören på modet och hans framgång låg i hans förmåga att fånga de flärdfulla dräkterna med den fulländade återgivningen av plymer, spetsar och sidentygernas fall. Hans pensel fångade ljusreflexernas spel inte bara i tidens påkostade och skimrande tyger utan även i hud, glittrande ögon och rosiga kinder. Han var en skicklig karaktärsskildrare och med skärpa och utsökt finess avbildade han tidens inflytelserika personer.

Efter återbesök i Sverige där han bland annat målade av medlemmar av den svenska kungliga familjen var han i Sankt Petersburg, Warszawa och Wien för att sedan återvända till Frankrike. Alexander Roslin avled i sitt hem på Louvren sommaren 1793.

487. Alexander Roslin, Porträtt av okänd dam, midjebild.
487. Alexander Roslin, Porträtt av okänd dam, midjebild.
Klubbat pris 
800 000 SEK
Utropspris
800 000 - 1 000 000 SEK

Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93
Carl Barkman
Stockholm
Carl Barkman
Chefsspecialist Fine Art och antikviteter
+46 (0)708 92 19 71