Kan inte nå servern

Skulptur av John Chamberlain auktioneras ut på Contemporary Art & Design

John Chamberlain, "Le First". Utropspris: 1 600 000 – 1 800 000 kr

John Chamberlain-skulptur på Contemporary Art & Design

Säljs på Sveriges enda renodlade slagauktion för samtidskonst och design den 12 november

John Chamberlain är konstnären som på allvar utvecklade den abstrakta expressionismen från det tvådimensionella måleriet till det fysiska objektet. Hans ledord under skapandet var ”fit” och ”choice” – två parametrar som tillsammans med Chamberlains fingertoppskänsla bidrog till att bildelar i metall blev till banbrytande konstverk.

Det var mot slutet av 1950-talet som han började skapa med plåt och delar från bilar, material som det fanns gott om och dessutom var billigt i 50- och 60-talets USA. 1960 hade Chamberlain sin första riktiga galleriutställning hos legendariska Martha Jackson. Trots att han knappt sålde något tog kritikerna honom till sig och han inkluderades följande år i utställningen The Art of Assemblage på Museum of Modern Art i New York.

Hans känsla för detaljer och kompositioner (choice) och kombinationen (fit) av de valda plåtdelarna skapade skulpturer som förenade rörelse och styrka, råa kanter och blanka ytor. De är intuitiva och expressionistiska objekt som trots sin tyngd besitter ett stort mått elegans.


Under 1980-talet, då ”Le First” är utförd, arbetade Chamberlain främst med uppåtsträvande och vertikala linjer vilket även beskriver denna skulptur. Här har konstnären lyckats transformera den abstrakta målningens färg till mjuka veck och rundade former.

John Chamberlain räknas idag som en av efterkrigstidens viktigaste konstnärer. Han revolutionerade skulptur som genre och hans betydelse för yngre generationers konstnärer kan knappast överskattas. Hans konst fortsätter att provocera och inspirera!

John Chamberlain, "Le First".
Utropspris: 1 600 000 – 1 800 000 kr


När är det visning och auktion?

Contemporary Art & Design
Visning: 7–11 november på Berzelii Park i Stockholm
Auktion: 12 november på Arsenalsgatan 2 i Stockholm


Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60