Kan inte nå servern

Himmel och glaskonst i parfymörens unika hem

Vänster: "Vår strelitzia når taket och har 4-5 meter långa blad. Gammal trädgårdsbänk och liten lampa hemropad på auktion." Höger: Olle och Emelie i den egenbyggda soffan/dagbädden med flyttbara ryggstöd och sidobord.

Olle Hemmendorff beskriver sin inställning till inredning som torr – han vill ha så lite ”jox” som möjligt och att möbler ska fylla fler funktioner. Bukowskis hälsar på i lägenheten på söder i Stockholm och blir hänförda –torrheten Olle pratar om är möjligen de tydliga idéerna om hur han och sambon Emelie vill ha det. En tydlighet som flödar ut i ren inspiration – och ljus till och med i november!


När Olle och Emelie blev tillsammans hade de ett tydligt och ”helt orealistiskt” drömboende: Ett växthus på taket av ett höghus. ”Den drömmen kommer nog alltid förbli en dröm, men vi hittade den här lägenheten, ovanpå ett ganska högt hus där i alla fall hälften av väggarna är fönster från golv till tak”, säger Olle. Ljusinsläppet innebär att rummet förändras mycket med dygnet och årstiderna, och det har styrt hur Olle och Emelie inrett. Den neutrala kalkfärgen på väggarna fångar ljuset, och gör att rummets färgsättning styrs av himlen utanför.

”Jag har en torr inställning till inredning. Även om jag gillar möbler och formgivning är det underkastat rummet som helhet. Alla stora möbler ska kännas platsbyggda och gärna fylla flera funktioner samtidigt. Det handlar delvis om att den typen av problemlösning är rolig, men också om att jag vill att mitt hem ska vara optimerat, med så lite onödigt jox som möjligt. Jag kan störa ihjäl mig på en onödig list till exempel. En lite japansk inställning, eller bara tråkig”, fortsätter Olle. "Det är definitivt roligare med folk som har en eklektisk stil och samlar på sig alla möjliga möbler dom gillar och sen får dom samsas bäst dom kan."

Olle växte upp i ett ”typiskt kedjehus” utanför Östersund. Hans föräldrar var någorlunda design- och konstintresserade men extremt sparsamma med att köpa på sig nya saker. Olle tror inte att de la så mycket energi på att tänka på sin inredning som nån slags helhet – det gjorde inte han heller förrän han flyttade hemifrån. Olle började frilansa på web och reklam-byråer redan när han gick på gymnasiet, och flyttade ner till Stockholm så fort han tog studenten. Runt 2008 startade han mode/teknik-företaget Looklet, där han jobbade som uppfinnare/creative director i ungefär tio år. 
När två kompisar bestämde sig för att försöka göra sin hobby – att skapa parfymer – till ett företag tog de in Olle, som hade mer erfarenhet av att bygga företag och var mångsidig kreativt. Resultatet blev Stora Skuggan. ”Det tog inte lång tid förrän jag blev helt förälskad i att faktiskt skapa parfymer, och idag är det jag och Tomas (Hempel) som sitter och blandar dofter. Doft är ett extremt roligt och flummigt medium att jobba i.”

Vänster: "I vårt gästrum har vi byggt en möbel med ryggstöd vid sängen så det inte bara blir sovrum. Vas från fantastiska Hanna Hansdotter, lampa av Jo Hammerborg." Mitten: "En torkad magnolia i en vas med okänt ursprung. Jalusiskåp från auktion, och en hand av trä." Höger: "Easy chair av Fredrik Paulsen. Skrivbord ritat av mig och snickrat av Jon Karlsson."


Vänster: "En gammal stubbe jag köpt på Bukowskis, bredvid ett spöke av Frida Fjellman. Uppepå en lampa av Simon Klenell och vår parfym Silphium." Höger: "Vårt gröna kök såg i princip ut så när vi flyttade in, vi har bara gjort det ännu mer grönt. Lamporna är från Tom Dixon."

Olle tycker att människans kärlek till att omge sig av, och uttrycka sig med, saker och estetik är "så gullig”. ”Jag tror det ligger djupt inbäddat i vår mänsklighet. Jag tror våra förfäder började pynta och inreda långt innan vi ens hade fasta hem. Säkert delvis för att markera status och revir, men jag tror inte den första människoapan som hängde en fin fjäder i sitt favoritträd gjorde det för att hen skulle framhäva sig, utan för att kändes bra att skapa skönhet omkring sig.”

När Olle handlar på auktion blir det mest möbler och prydnadsföremål.

”Om jag inte bygger en möbel själv så har jag oftast en väldigt bestämd idé om vilken form och estetik den ska ha, och utbudet på begagnade möbler är mycket större än nyproduktioner, plus att man får med lite ’själ’ i ett gammalt objekt.”. Han skulle gärna köpa tavlor också, men tycker att det är en svår tröskel att komma över. ”Om man ska ha tavlor på väggarna tycker jag man ska ha skitmycket! Den dagen jag börjar köpa tavlor så kommer det nog kunna spåra ur totalt.”

Vänster: "Ljusstake av Ludvig Löfgren och ett hörn av vår egenbyggda soffa/dagbädd med flyttbara ryggstöd och sidobord." Höger: "Köksbordet i kork har Jon Karlsson byggt åt oss. Lamporna över bordet har vi gjort själva av trolldeg och gipsbinda."

Stora Skuggan släpper nya parfymen Mistpouffer den 5 december.

Följ Olle Hemmendorff här.
Följ Stora Skuggan här.

Tidigare artiklar i serien:
Emma Rosenzweig
Maria Foerlev
Åsa Jungnelius
Fredrik Paulsen