Kan inte nå servern

Klockor – en tidlös och säker investering

Bukowskis klockspecialist Carl Palmegren tipsar

Den 21 april går Nordens regerande klockauktion av stapeln, Important Timepieces. Auktionen inkluderar åtråvärda samlarobjekt och unika vintage exemplar som samtliga är handplockade och noggrant utvalda av Bukowskis klockspecialister. Inför vårens stora auktion har vi pratat med Bukowskis ansvariga specialist Carl Palmegren om vad man skall tänka inför ett dyrare klockköp och hur man gör en bra investering.

Hur behåller man värdet på sin klocka?

Klockor i Sverige har bevarats väldigt bra, mycket tack vare vårt klimat. Vi har en stor klockskatt här i Sverige. Det viktigaste är att satsa på kvalitet, vilket alltid lönar sig. En kvalitetsklocka är en investering som alltid går att sälja igen.

Vad ska man tänka på när man köper en klocka på auktion?

En klocka är till för att användas men man ska försöka att inte repa den för mycket och undvika stötskador. Vid en eventuell service ska man undvika att byta ut för många komponenter i klockan. Originaldelar är alltid bra för att behålla värdet på klockan och om delar behöver bytas ut be då om att få tillbaka originaldelarna separat. Viktigt att tänka på är även att en reparation kan få stor effekt på värdet. Urverkets funktion har en förvånansvärt liten betydelse för värdet av en vintage-klocka. Originaldelar och en boett i fint skick är alltid mer värdefullt än ett felfritt urverk.

Vid en service av en äldre klocka är det viktigt att tänka på att det yttre skalet (boett, urtavla, visare) ska lämnas så orört som möjligt. Undvik att till exempel byta ut urtavlor, polera klockan och byta visare. Bukowskis sålde hösten 2017 en Omega Speedmaster med originaldelar från 1958 för 2,2 miljoner kronor, ett halvår senare sålde vi annan Speedmaster från samma år men som hade varit inne på en service. Urverket var felfritt men urtavla, visare och glasring var utbytt, klockan såldes för 100 000 kronor.

Läs Bukowskis konditionsrapporter, där beskriver vi specialister skicket på klockan i boetten, urverket, urtavla och visare.

Hur försäkrar man sig om att den är äkta?

Vi går igenom samtliga delar på varje klocka innan den läggs ut till försäljning. Vidare så undersöker vi att serienummer och referensnummer är tidsenliga och korrekta för varje modell. Vid enstaka fall, konsulterar vi museum eller tillverkares arkivavdelning för att säkerställa att samtliga av klockans delar är korrekta till just den modellen.

Varför skiljer sig priser så mycket inom ett varumärke?

Det är framförallt trender som styr och sedan är vissa modeller mer efterfrågade än andra, vilket exempelvis kan bero på om en känd person har haft en speciell klocka. Sedan påverkar även faktorer som proveniensen, hur teknisk komplicerad klockan är och om urverket är avancerat.

Vilka är de främsta klockvarumärkena att samla på?

De senaste åren har vi sett en stor och ökad efterfrågan på klockor av Rolex och Patek Philippe.

Har det varit en bra investering att investera i klockor?

Samlarklockor har varit en riktigt bra investering som under de senaste åren har ökat väldigt mycket i värde. Och har du köpt en klocka på auktion de senaste åren har den med sannolikhet ökat i värde, då det alltid är bra att köpa på auktion.

Vilken prisklass säljer vi klockor inom och vad är det högsta rekordpriset som uppnåtts?

Vi säljer klockor från 3000 kronor till över en miljon kronor. Vårt rekord är en Omega Speedmaster, första generationen för 2,2 miljoner kronor, som också blev ett världsrekord. Här kan du läsa mer om världsrekordet >

I november gick höstens upplaga av auktionen Important Timepieces av stapeln. Hur gick det?

Fantastiskt bra. Höstens Important Timepieces fick bästa resultatet någonsin för klockauktioner i Norden. Det blev ett nytt auktionsrekord som sammanlagt klubbade klockor för närmare 10 miljoner kronor, med ett snittpris som fortsätter öka och som stadigt närmar sig 100 000-kronorsnivån. Läs mer om resultatet här >

När är det visning och auktion för Important Timepieces?
Visning: 7–11 maj på Berzelii Park i Stockholm
Auktion: 14 maj på Arsenalsgatan 2 i Stockholm

Två eftersökta klockmodeller: en sällsynt Audemars Piquet kronograf, "Concours International Le Brassus" som såldes för 1 132 800 kr i fjol och en Patek Philippe Calatrava med det eftersökta referensnumret 2509 som såldes för 955 500 kr under hösten 2019.


Välkommen att kontakta våra specialister för rådgivning och värdering inför försäljning:

Carl  Palmegren
Stockholm
Carl Palmegren
Ansvarig specialist klockor
+46 (0)739 40 08 23
Johanna Graflund
Stockholm
Johanna Graflund
Värderare, biträdande klockspecialist (tjänstledig)