Kan inte nå servern

En doft av Warhol på Important Spring Sale

Andy Warhols "Chanel" ur "Ads"

Platsen är densamma som i serien ”Mad Men” – Madison Avenue i New York och det är precis i början av 50-talet. Den amerikanska drömmen lever och produktionen går på högvarv efter andra världskriget. Alla nya varor som skall säljas paketeras på ett nytt och snyggt sätt av reklammakarna på den legendariska avenyn. En av de nya stjärnorna i kvarteret heter Andy Warhol och han kom snabbt att bli en av de högst betalda frilansarna i reklambranschen. Hans illustrationer efterfrågades av stora varumärken såsom Christian Dior och Tiffany’s. Hans redan så speciella sätt att illustrera gjorde att hans verk ofta syntes i Harper’s Bazaar, Vanity Fair och Vouge.

Med denna bakgrund är det kanske inte så konstigt att hans portfölj ”Ads” från 1985 består av just 10 originalannonser som Warhol har satt sin alldeles egna prägel på. Alla annonser kommer från olika branscher som teknologi, bilindustri, film och konfektion. Denna portfölj beställdes av Feldman Fine Arts 1985 och kom att bli en av de sista portföljerna som gavs ut innan konstnärens död 1987. Serien behandlar flera olika ämnen som alla har varit närvarande i Warhols karriär och den blir som ett kalejdoskop över hans oeuvre.

Till konstverket >

Auktionens aktuella ”Chanel” tangerar många olika delar hos Warhol. Marilyn Monroe, som konstnären flitigt använde sig av i sin konst, lär ha sagt att hon endast sover i ett par droppar av parfymen vilket gör att den direkt kopplas samman med en ikon och hennes kapital. Samtidigt står doften för en sofistikerad smak och bäraren av doften tillskrivs rikedom och flärd. I ”Chanel” hamnar betraktaren av ett konstverk i en dialog med kulturhistorien och kommersialismen precis som Andy Warhol avsåg.

Andy Warhols "Chanel" kommer att säljas på vårens auktion av Important Spring Sale med utrop 800 000 – 1 000 000 kr.



Eftersökes: Samtida Konst och Grafik

Bukowskis ser en ökad efterfrågan på konst och design. Vi har ett stort internationellt nätverk och får återkommande förtroende att förmedla betydande konst, design och hela samlingar. Genom tryckta kataloger och omfattande marknadsföring når vi ut till kunder både i Sverige och internationellt. Vi hjälper dig att sälja till marknadens bästa priser under vårt jubileumsår. Kontakta våra specialister redan idag.


Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57