Kan inte nå servern

Magiska träsnitt av Kawase Hasui

En av vårens många höjdpunkter på Important Spring Sale

Hasui Kawase är av många sedd som en av de främsta japanska landskapskonstnärerna under 1900-talet. Hans grafik kännetecknas av stämning och noggrann komposition. Hans landskap är moderna, men de för tankarna till Japans förflutna, de har en unik och omedelbar vädjan som vilar på traditionella dygder av elegans, harmoni och återhållsamhet.

Den berömda utgivaren Watanabe insåg först hans skicklighet och Hasui blev snart en av hans mest framgångsrika konstnärer. Hasui reste vitt och brett i Japan och hans landskapsmotiv är baserade på teckningar och akvareller. Tyvärr förstördes hans träblock och över 200 teckningar i 1923 års jordbävning, därför är hans tidiga verk så eftersökta idag.

Bukowskis har fått förtroendet att sälja delar av samlingarna av konst och antikviteter efter Wivica Ankarcrona Borell (1935-2019) på vår kommande Important Spring Sale.

Grunden till samlingarna lades av konteramiralen Sten Ankarcrona (1861-1936) som under tjänstgöring som officer i franska flottan 1885-89 fick upp ögonen för asiatisk konst, framförallt japansk. Samlingarna utökades sedan under senare resor framförallt på 20-talet.

Från 1911 installerade sig familjen i en herrgårdsliknande etagevåning vid Sturegatan i Stockholm. Det eleganta hemmet dokumenterades i tidskriften Svenska Hem i Ord och Bild, 1928 där också sommarhuset med japanska trädgårdar och ett komplett japanskt hus skapats. Reportaget ger en inblick från samlandets guldålder och på det omfång den med tiden så berömda japanska samlingen hade.

Gästboken över besökare innehåller såväl kung Gustaf VI Adolf som Japans kronprins (senare kejsare) Akihito. I samlingen ingår denna samling magiska träsnitt av Kawase Hasui (1883-1957) i underbart skick.

Till konstverken >

Bukowskis ser en ökad efterfrågan på asiatisk konst, keramik och konsthantverk. Vi har ett stort internationellt nätverk och får återkommande förtroende att förmedla betydande konst, design och hela samlingar. Genom tryckta kataloger och omfattande marknadsföring når vi ut till kunder både i Sverige och internationellt. Vi hjälper dig att sälja till marknadens bästa priser under vårt jubileumsår. Kontakta våra specialister redan idag.




Cecilia Nordström
Stockholm
Cecilia Nordström
Ansvarig specialist asiatisk keramik och konsthantverk, äldre europeisk keramik samt glas
+46 (0)739 40 08 02
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61