Kan inte nå servern

Ny säsong – Nya höjdpunkter: Rut Bryk "Isströmmen"

Rut Bryk, relief (förarbete), "Isströmmen", proveniens Harry Blomster. Utropspris: 15 000 - 20 000 EUR.


Rut Bryk var 25 år gammal när hon började sin karriär vid Arabias konstavdelning år 1942. Framgång i olika designtävlingar hade fått konstavdelningsledningen att intressera sig för och erbjuda en position för den lovande unga konstnären. Med en utbildning i grafisk design hade Bryk aldrig tidigare arbetat med keramik, så de första åren vid Arabia var en tid för orienterin, under vilken hon fick vägledning och inflytande från bland annat hennes kollega Birger Kaipiainen. Bryks konstnärliga självständighet ägde rum på 1950-talet, när hennes verk började visa en slags bildvärld mättad med starka färger, ofta med vardagliga och hemtrevliga, ibland sagolika och religiösa motiv.

Bryks tidigare verk hade utgångspunkten i figurativa bildämnen och färgen i centrum. På 1960-talet började hon ersätta dessa med abstrakta kompositioner och en snävare färgvärld. Bryks teknik förändrades från grafisk ritdekoration till kakelteknik, och variationen av matta och glänsande ytor samt ljus och skuggor på en tredimensionell yta började bli centralt i hennes verk. Under årtiondena växte storleken på Bryks verk, och särskilt på 1980-talet utförde hon flera monumentala verk av platsspecifik konst som smälte in i deras omgivningar.

Bild: Tapio Wirkkala Rut Bryk Stiftelse.


Det sista konstverket av konstnären, som gjorde sitt livsarbete vid Arabias konstavdelning, var den skimrande vita reliefväggen Jäävirta (Isströmmen), byggd 1991 till finska presidentens officiella tjänstebostad Talludden. I byggnaden, planerad av Raili och Reima Pietilä, fungerar Bryks skärmliknande mästerverk som en rumdelare som skiljer byggnadens offentliga och privata utrymme från varandra.

Huvudelementen i verket, som lyser i vita nyanser, är Alkupilvet, Tunturi, Kuilu och Jäävirta. Var och en av dem är ett självständigt konstverk och samtidigt en del av en helhet som skildrar det eviga flödet mellan natur och vatten. I den mest dramatiska delen av arbetet delar en isström panelen vertikalt och sprider sig i en flergrenad mynning och en strömbassäng som flimrar i kalla toner av blått. Man kan skilja åt smältande snö eller isflak i den glittrande strömmen. Rut Bryk brukade inte förklara sina verk, men i konstnärens senare verk som lyser i vitt kan man fortfarande känna hennes passion för naturen i Lappland - Bryks familj hade ett andra hem i Lappland där de arbetade och inspirerades av naturen och naturfenomen. För isströmmen fann Bryk sin form i en liten bäck som rann ut i sjön Pulmankijärvi.

Bryk arbetade på Jäävirta i tre år. Verket, som består av tusentals plattor som är sammansatta på sju paneler, förverkligades i konstnärens ateljé, där Bryk endast kunde se sitt horisontellt placerade verk genom att klättra upp på en hög stege. Verket som nu säljs hos Bukowskis är ett förarbete på en av detaljerna i Jäävirta-helheten. Rut Bryk donerade detta förarbete till Arabias VD Harry Blomster.

Verket säljs på Helsinki Design + Contemporary Art 9 - 25 oktober. Läs mer om auktionen och utforska katalogen här >