Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - Richard H. Pettibone

Bukowskis presenterar "Andy Warhol Campbell´s Soup Can - Chicken Soup" av Richard H. Pettibone på höstens jubileumsauktion Contemporary Art & Design.



Med sina noggrant utförda miniatyrer av konsthistoriens mästerverk har Richard Pettibone i mer än fem decennier ifrågasatt konstens grundläggande begrepp. Som en av pionjärerna inom vad som har kommit att kallas Appropriation Art började han redan på 1960-talet att tillverka småskaliga versioner av bl.a. Roy Lichtensteins serierutor, Frank Stellas böjda former och Andy Warhols soppburkar. Genom att kopiera konstnärer som var mer eller mindre samtida med sig själv tillförde han viktiga beståndsdelar till postmodernismens mix av inspiration, lån och återvinning. Med sina imitationer, ibland utförda som exakta kopior och ibland med tillagda eller borttagna detaljer, utforskar han äganderätten av idéer och betydelsen av material och teknik för ett konstverk.

Första gången Pettibone avbildade Warhols soppburkar var med verket "Andy Warhol, '32 Cans of Campbell's Soup', 1962" där samtliga 32 målningar ur Andy Warhols ikonverk från 1962 avbildades. Storleken på Pettibones dukar är förminskad från det ursprungliga måttet på Warhols färgserigrafier, 51 x 41 cm, till 17,5 x 13 cm. Warhols konst har haft en stor betydelse för Pettibone under hela hans karriär. Han påverkades starkt av den legendariska utställning på Ferus Gallery i Los Angeles 1962 där "32 Cans of Campbell's Soup" premiärvisades. De 32 målningarna, en för varje av Campbells soppsmaker, hängde på galleriets väggar i en lång rad. Många chockades på den tiden av estetiken som var lånad från reklamvärlden och verket medverkade till genomslaget för popkonsten på den amerikanska västkusten.

Till verket >


När är det visning och auktion?

Contemporary Art & Design
Visning: 5 – 9 november, Berzelii Park, Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17

Auktion: 10 november med start kl. 11.00, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalog online 28 oktober

Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen>


Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61