Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - Andy Warhol


Bukowskis presenterar "Robot (ur Toy Series)" av Andy Warhol på höstens jubileumsauktion Contemporary Art & Design.



"Robot" ingick i den svit ”Toy Paintings” också kallad "Toy Series" vilken utfördes 1983 på beställning av den legendariske konsthandlaren och samlaren Bruno Bischofberger i Zürich. Han bad helt enkelt Andy Warhol att göra en utställning för barn. Warhol var snabb att svara, han tyckte om idén och gjorde en omfattande svit bestående av 128 målningar som föreställde apor, papegojor, hundar, clowner, robotar mm. Inspiration till målningarna hämtade konstnären från sin egen samling av uppdragbara mekaniska leksaker. Och som Warhol sa i en intervju i New York Times något år senare, när ett hundratal målningar visades på Newport Art Museum: ''Lots of international toys are included,'' Mr. Warhol said, ''because a lot of them are the cutest of any I've seen.''

När sviten ursprungligen visades på Galleri Bruno Bischofberger, under utställningstiteln "Paintings for Children", 3 december 1983 till 10 mars 1984, var utställningen gjord som en installation. Väggarna var tapetserade med en speciell, för utställningen framtagen, tapet formgiven av Warhol. Tapetdekoren bestod av screentryckta fiskar, identiska men multipelt framställda. Greppet är bekant. Redan på Warhols omfattande retrospektiva utställning på Moderna Museet i Stockholm 1968, tillika Warhols första stora museiutställning utanför USA, var museets fasad tapetserad med Warhols egenhändigt framtagna tapet föreställande kor i grälla färger. Stilgreppet återanvändes av Warhol när han ställde ut på Whitney Museum of American Art i New York 1971, även om han vid detta tillfälle nöjde sig med att tapetsera utställningslokalen invändigt. Även vid senare tillfällen återkom Warhol till egenhändig tapetdesign för att klä in utställningsväggar på museer och i gallerier. Ett av de mer kända exemplen är när Warhol visade sin svit med målningar föreställande Mao på Musée Galliera i Paris 1974. De berömda Maoporträtten hängdes då på väggar tapetserade med Mao-tapeter. 1978 designade Warhol även en självporträtts-tapet. Den sista tapetdesignen gjordes faktiskt till just den aktuella utställningen "Paintings for Children" med leksaksmålningar.

Bruno Bischofberger hade arbetat med Andy Warhol sedan 1960-talet. Redan 1965 inkluderade han verk av Warhol i en utställning om popkonst på galleriet i Zurich. Året därpå träffades de på The Factory personligen för första gången och det blev början på en livslång vänskap. Bischofberger var med som grundare och finansiär till Interview Magzine, vilken Warhol grundade och gav ut för första gången 1969 och deras kreativa och energiska samarbete resulterade i en rad numera legendariska utställningar.

Auktionens målning "Robot" har proveniens Bruno Bischofberger. ”Robot” visades sedan på Art Now Gallery i Göteborg 1984. Warhol medverkade vid vernissagen i Göteborg och lär ha uppmuntrat besökarna till att köpa en målning till barnen. Köparna skulle sedan hänga dem lågt i barnrummet och när det väl var dags för högre utbildning så skulle den enkelt kunna finansieras genom att sälja verket. Nytta och nöje! Verket bär med sitt modesta format den stora historien om ett av 1900-talets absolut viktigaste konstnärskap vidare in i 2000-talet.

Till konstverket >


När är det visning och auktion?

Contemporary Art & Design
Visning: 5 – 9 november, Berzelii Park, Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17

Auktion: 10 november med start kl. 11.00, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalog online 28 oktober



Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen>

Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61