Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - Rainer Fetting

Bukowskis presenterar "Yellow Cab in Alleyway" av Rainer Fetting på höstens jubileumsauktion Contemporary Art & Design.

1983-1994 levde och verkade Rainer Fetting i New York. Under sin tid i USA inspirerades han av det urbana livet i staden som aldrig sover. En dag la han märke till ett av New Yorks mest berömda men också mest vardagliga kännetecken, de gula taxibilarna som i strid ström rör sig på stadens gator. "Yellow Cab in Alley Way" är en del av Fettings serie ”Taxi Pictures” som han började arbeta med 1991. Bilderna är expressiva, måleriet kännetecknas av ett driv och en energi som på ett genialiskt sätt visualiserar bilens snabba rörelse.

Liknande målningar finns bland annat i samlingen hos Städel Museum, Frankfurt am Main. I samband med separatutställningen ”Taxis, Monsters and the Good Old Sea” på Albertz Benda Gallery i New York 2017 berättade Fetting om hur han upplevde sin tid i New York:
“New York was very run down those days...different from anything civilized like it is now, and I tried to express a certain melancholy and loneliness, which maybe was also part of how I felt then.”

Rainer Fettings konstnärskap formades i 1970-talets Västberlin. Staden var Europas samlingspunkt för den nya generation av konstnärer och musiker som var redo att göra upp med efterkrigstiden. Det frisläppta nattlivet, de unga radikala politiska strömningarna och inte minst den öppna gayscenen kom att definiera stadens konstscen. Fetting kom dit som ung konstnär och startade efter en kort tid det betydelsefulla galleriet Galerie am Moritzplatz tillsammans med bl.a. Salomé och Helmut Middendorf. Han blev en av de tongivande medlemmarna i konstnärsgrupperna "Heftige Malerei" och "Junge Wilde" (även kallad "Neue Wilde") som karaktäriserades av ett expressivt måleri i starka färger och breda snabba penseldrag.

Till verket >


När är det visning och auktion?

Contemporary Art & Design
Visning: 5 – 9 november, Berzelii Park, Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17

Auktion: 10 november med start kl. 11.00, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalog online 28 oktober

Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen>


Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61