Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - Linn Fernström


Bukowskis presenterar 'Flygförsök' av Linn Fernström på höstens jubileumsauktion Contemporary Art & Design.


Auktionens målning av Linn Fernström, Flygförsök ställdes ut hos Lars Bohman Gallery i Stockholm. Utställningen recenserades i Svenska Dagbladet:

”Hon slog igenom med dunder och brak för snart 15 år sedan och delade den svenska konstvärlden i två klaner. Linn Fernström har onekligen väckt starka känslor varje gång hon har spänt ett stycke linneväv runt en stadig ram och satt sin pensel mot målarduken. Det är lätt att känna igen Fernströms handlag i de nya verken, som visas på Bohman. Formaten är stora, koloriten mustig och penselföringen kraftfull. Gestalterna liknar dem som vi har träffat tidigare. En ung kvinna med konstnärens anletsdrag vandrar ensam med sina tankar, sluten och gåtfull, ändå blottad inför vår blick. En naken skrikande baby sträcker ut armarna mot tomrummet. Apor dansar. Storögda barn uttrycker allvar, som om ingen har lärt dem att skratta. Alla finns där, omsvärmade av gigantiska undulater, dagsländor, småfåglar och ballongkluster. Dessa återkommande motiv är inte utnötta än. De fortsätter att bära på outgrundliga historier.
Det sprakar av färger i Fernströms målade världar. Ljusa på ytan är de dock becksvarta inuti. Det finns något oroande hotfullt i dessa scener som pendlar mellan det vita i bakgrunden och det blodröda som nästan droppar från dukarna.”

(Utdrag ut Joanna Persmans recension i SvD, 27/8 2014)


Linn Fernström är en kontrasternas konstnär. Ytterligheter får plats i hennes ofta stora dukar; det vackra möter det groteska, det idylliska krockar med det skrämmande, det skira blandas med det kraftfulla och det stora samspelar med det lilla. Kanske är det helt enkelt så att Linn Fernström är konstnären som målar Livet. Utan att värdera de ingredienser som fyller våra dagar och år med händelser och intryck på någon inbördes skala, låter Linn Fernström dessa figurera om vartannat och hand i hand samspela på en av konstnären given plats. Linn Fernström är en dirigent som med järnhand styr en experimentell orkester. Låter det som en paradox? Ja kanske, men just däri ligger hennes styrka och särart.
Linn Fernström intar en särställning i den svenska samtidskonsten. Envis och enträgen och fullkomligt ointresserad av trender har hon skapat sig en egen plattform. Befriande modig är hon också, att måla stort och figurativt i en tid när konstdiskursen sedan många år inriktat sig på undersökningar och processer.
Linn Fernström debuterade år 2000, samma år som avslutade sina studier på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sedan dess har hon ställt ut både i Sverige och i utlandet. Fernström har med sina målningar fört den nordiska traditionen med måleriets starka position in i 2000-talet och hon finns representerad på bl a Moderna Museet, Stockholm, Malmö Museum, Borås Konstmuseum och Linköpings konstmuseum.

Till konstverket>

Ytterligare verk av Fernström som kommer att säljas under Contemporary Art & Design


Från vänster; Verklighets kontakt och en "Gammal kvinna".


När är det visning och auktion?


Contemporary Art & Design
Visning: 5 – 9 november, Berzelii Park, Stockholm
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17

Auktion: 10 november med start kl. 11.00, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalog online 28 oktober



Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen>

Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61