Kan inte nå servern

Unika Hem - Med konsten i första rummet

Vi sitter ofta tillsammans och jobbar vid vårt stora Hans J. Wegner bord inköpt på Bukowskis för tio år sedan. I hörnet fyra verk ur Kullahusets hemlighet av Sten Eklund, ett av den svenska konsthistoriens viktigaste konstverk som aldrig upphör att fascinera en ny publik.

“Målet med Artlover var att starta en konsttidning som verkligen bjöd in läsarna. Vi ville träffa konstnärerna i deras ateljéer. Intervjua dem. Fotografera dem.”

Möt David och Teresa Castenfors, grundare av konsttidningen Artlover, samt högaktuella med flertalet spännande konstnärssamtal och programpunkter under Gallery Weekend Stockholm som äger rum 14-15 november. Följ med in i ett hem där kärleken till konsten är monumental, liksom engagemanget för unga konstnärer och deras långsiktiga utveckling. David och Teresa bor i en välbevarad våning i Vasastaden tillsammans med sina tre döttrar i ett hem till brädden fyllt med konst, design och konsthantverk. På väggarna hänger konst från svenska och internationella konstnärer så som René Magritte, Luc Tuymans, Christine Ödlund, Sten Eklund, Lotta Hannerz och Leif Elggren för att nämna några. Möblerna, de flesta vintage från Hans J. Wegner och Josef Frank för Svenskt Tenn, har inhandlats på auktion, gått i arv eller till och med hittats i en container. Precis som Estrid Ericson blandar de oförskräckt högt och lågt, gammalt och nytt, färger och mönster vilket tilsammans bildar en ombonad och lugn helhet. De mjuka träslagen med ovärderlig patina och de mer traditionella textilierna i klassiska mönster utmanas av både uppseendeväckande och ibland provocerande samtida konst och skulptur, keramik och glas.

Hur kom det sig att ni startade tidningen Artlover?

– Erfarenhet och intresse! Såväl jag som Teresa hade varit i tidningsbranschen under många år när vi drog igång Artlover 2009. Jag hade varit svensk redaktör för Wallpaper 1999–2001 och skrivit för tidningar som DN på stan, Elle interiör och Creative Review till exempel. Teresa har en utbildning i grafisk design från Beckmans och tidningsdesign på Berghs och hon har även jobbat många år i London, berättar David.

Till Temaauktionen.

Från vänster: I taket hänger en skulptur av Lotta Hannerz, på väggen kolorerade etsningar av Sten Eklund, jordglob av Dan Wolgers och objekt av Anu Tuominen. I mitten en portabel solnedgång av Enno Hallek. ”Vi har tre vilda tjejer i hemmet och en gång när vår äldsta dotter jagade mellandottern med ett metspö drog hon ner konstverket av Dan Wolgers. Vi kontaktade Dan som fixade till det och som även resulterade i en rolig brevväxling med konstnären, numera en självklar del av konstverket.” / På skrivbordet jugendlampa från Davids mamma, silverfat från Myrorna och syltkrukan och Janushuvud från Svenskt Tenn. / Målning som Christine Ödlund gjort till David och Teresa.

Länge hade de pratat om att starta en tidning. Men det var först när de satt med ett riktigt dåligt tidningsprojekt och i ren frustration skrev ner allt de ville läsa om som det blev allvar. Allt visade sig handla om konst! På två månader var det första numret klart och togs emot väldigt väl.

– Jag hade i tonåren jobbat extra på ett galleri och att få träffa konstnärerna och höra de prata om sina ”världar” var i denna unga ålder smått obegripligt men fascinerande. Sett i backspegeln är jag säker på att det har varit väldigt betydelsefullt för mina framtida val, fortsätter David.

Målet med Artlover var att starta en konsttidning som verkligen bjöd in läsarna. David och Teresa ville träffa konstnärerna i deras ateljéer. Intervjua dem. Fotografera dem. De berättar att de ville komma in bakom kulisserna och i text och bild förmedla det till sina läsare. Idag är det inte ovanligt med konstnärsreportage och bilder från ateljéer, men för elva år sedan fanns det knappt.

– Vi jobbar med Artlover idag på samma sätt som vi gjorde i början. Vi har inte med några recensioner utan skriver enbart om den konst vi tycker är värd att uppmärksamma. 2012 startade vi även upp Artlover edition som ger ut multiplar med några av Sveriges allra främsta konstnärer, berättar Teresa.

Den stora gula målningen Tobleroneaffären är utförd av konstnären och vännen Martin Thelander som gjorde en hel utställning om Mona Sahlins CV på Galleri Thomas Wallner 2015. Ovanför divanen hänger två lysande siluettklipp i papper av Lisa Jonasson, inköpta på Galleri Magnus Karlsson. Till höger en smiley av isländska Shoplifter, från Hverfisgalleri.

– Martin är en fantastiskt begåvad konstnär som borde få chansen på ett bra galleri i Stockholm. Konstverket bytte vi till oss för ett par år sedan, berättar David.

Berättelserna om möten med konstnärer som de genom både sitt arbete och livslånga konstintresse träffat och fått en nära relation till är många. Flera av verken har de fått som gåvor direkt från konstnären och köper de konst så är det alltid med hjärtat, vilket med tiden visat sig vara en bra investering. Ett stort textilt verk av Nadine Byrne, som de tillsammans varsamt vecklar ut och visar upp, är bara ett av många verk de förälskat sig i och inte kunnat motstå.

– Vi har mer konst än vi har plats för hemma. Det är verkligen synd. Konsten ska synas, säger Teresa samtidigt som David från ingenstans plockar fram en iögonfallande litografi av Luc Tuymans, en av världens mest inflytelserika målare som han intervjuade vid två tillfällen i Antwerpen 2016.

Var man än vänder blicken finns något nytt fascinerande konstverk att upptäcka. I taket hänger skulpturen Tropical Island (2010) av Bigert & Bergström från Belenius.

Från vänster: Artlover editions av Per B Sundberg, Lotta Hannerz, Tomas Lundgren, Hans Op de Beeck, Julia Bondesson, Joakim Ojanen, Andreas Eriksson, Christine Ödlund, Anna Camner och Leif Elggren. Stor smiley av isländska konstnären Shoplifter.

Från vänster: Hans Wegners stol W2 i teak och rotting är bland de vackraste stolar vi vet, men man får förbaskat ont i ryggen av att sitta på den… Stolarna kommer från Teresas grannar som kastade dem från andra våningen i en container för mer än 30 år sedan. Vi såg till att de fick ett nytt liv hemma hos oss efter renovering hos Larsson Korgmakare. I fönstret en tidig ljusstake av Åsa Jungnelius köpt på Platina i början av 2000-talet och Josef Franks kinalampa. / David har sett flera bra Magritteutställningar de senaste åren. Både på MoMA i New York och på Kungliga museerna i Bryssel stötte han på verket L’oeil som han inte kunde släppa. Häromåret dök ett exemplar upp på auktion som han lyckades ropa in. / Mask av Lotta Hannerz, svamp av Per B Sundberg, snäckor från Italien, snoppvas av Ettore Sottsass, ljusstake av Per B Sundberg, lampa av Maurizio Cattelan, kudde av Yayoi Kusama.

Teresa bad konstnärerna Gilbert & George skriva bildtexter för hand till gamla konstverk för ett uppslag i Artlover. Det blev så fint att de ramade in det.

I det platsbyggda köket som går i grönt och grått, med en tapet i mönstret Klöverblad av Josef Frank, blandas auktions- och eftertraktade loppisfynd med rariteter från några av våra främsta formgivare. Föremål att vårda och ta hand om länge. Att Teresa har en förkärlek till gammalt glas märks inte minst i den stora samling Kaj Francks handblåsta glas för Notsjö, som är en favorit i hemmet. Samlingen är stor men hålls i schack av att de lika ofta ger bort glasen som present till familj och vänner istället för en flaska vin eller blomma. Här samsas de med annat färgglatt glas av Monica Bratt för Reijmyre och Ebba von Wachtenfeldt för Skeppsta hytta.

Glasen, liksom de många tennföremålen på det gröna vintage bordet, förvaringskärlen ur serien Kilta av Kaj Franck, den handgjorda skärbrädan, det lilla argentafatet och den antika franska skålen på fot, har Teresa samlat under en tioårs-period. Gemensamt för allt i hemmet är att konsten, möblerna och konsthantverket bär på en personligen historia, likväl en historia om livet de valt att leva.

Från vänster: Svart litografi av Jockum Nordström. I fonden tapet Krysantemer av Josef Frank och spegel från Fornasetti. / Målningen Studio av Jens Fänge från konstnärens första utställning hos Galleri Magnus Karlsson 2006. På golvet den ikoniska lampan Pipistrello av Gae Aulenti från Teresas föräldrahem. / Ovanför sängen hänger Olle Norås gouache Stora fåglar flyger åt fel håll 4, kuddar av Liselotte Watkins, filt av KG Nilsson för Arket.

Från vänster: Hängande skulptur Skuggan av Jan Håfström och på väggen oljepastell Bonds nr2 av Liva Isaksson Lundin inköpt på Wetterling Gallery. / 2012 gjorde vi en intervju med den engelske konstnären Peter Liversidge i Artlover. Veckorna efteråt började det dyka upp linjaler med posten. Ett oväntat men roligt minne. Intressant konstnär som bland annat ställt ut på Bonniers konsthall i Sverige.

David och Teresa tycker det är viktigt att ha saker omkring sig som betyder något, som man värderar och tar hand om. Tanken på att föremålen kan gå vidare till barnen är något de tänker på, väl medvetna om att det kan bli precis tvärtom. Efter en revolt kanske, man får se, säger Teresa samtidigt som fotografen Pierre Björk (flitig medarbetare i Artlover) tar ned kameran och tackar för sig. Ljuset har börjat skymma och med oss tar vi de många berättelserna från ett hem fyllt av konst och ett liv berikat med konstupplevelser och möten med konstnärer från hela världen.