Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - 'Vårafton' av Carl Larsson


Bukowskis presenterar 'Vårafton' av Carl Larsson på höstens jubileumsauktion Important Winter Sale.

Carl Larssons bedårande skildringar av de egna barnen har vunnit miljoner betraktares hjärtan världen över. Detta gäller i synnerhet de akvareller som är hämtade från familjens sägenomspunna konstnärshem i den lilla byn Sundborn.

1894 började Carl Larsson framställa det dagliga livet i Sundborn i en serie högst personliga akvareller. De publicerades 1899 i boken “Ett hem” och åtföljdes av en text som syftade till en omdaning av heminredningen. Dessa nya och friska bilder av en familjs liv, i vardag såväl som fest, sågs omedelbart som ett koncentrat av ett svenskt ideal och de följdes av många flera, i andra böcker.

En av uppföljarna var boken “Larssons” vilken publicerades 1902. Bokens illustrationer uppehöll sig, vilket titeln låter antyda, främst kring dagliga scener med anknytning till konstnärens familj uppe i Sundborn. Vårafton är en av dessa akvareller vilka fokuserar på det egna hemmets säregna skönhet och avslappnade trivsel. Carl Larssons levnadstecknare Ulwa Neergaard ger följande beskrivning av motivet i “Carl Larsson. Signerat med pensel och penna”, 1999:

“Av denna bild, där Kersti leker på gårdsplanen med hunden Kicki, får man verkligen uppfattning om vilket härligt ställe Lilla Hyttnäs i Sundborn var för en stor familj att bo på. Gården, som sluttar ner mot Sundbornsån, var avgränsad från vattnet med ett lagom högt vitt spjälstaket, så att ännu ej simkunniga barn hejdades från att ramla i vattnet. Med ekan, som låg fastbunden vid den lilla båthamnen, gick det lätt att komma ut till Bullerholmen, som skymtar på andra sidan vattnet. Sittplatser var ordnade dels medelst en enkel bräda på flyttbara bockar, (den bänken står längst ut till vänster i bilden) och dels fanns en grönmålad trädgårdssoffa nere vid strandkanten. Mitt på gården fanns för eftermiddagskaffet en sittgrupp med bord, som Carl Larsson hade låtit bygga upp mellan körsbärsbuskarna för att rädda de stenar, som spisen i köket varit uppbyggd av, men som till Carl Larssons förtvivlan bytts ut mot en ynklig järnspis någon vinter under Carl och Karins frånvaro. Syrenbuskarna till höger skymmer brygghuset, som byggts 1896. Där hade jungfrurna sina rum och där fanns utrymmen för bakning och tvättbestyr.”

Föreliggande betagande skildring av dottern Kersti och hunden Kicki har tidigare ställts ut vid endast ett tillfälle och bjuds nu ut till försäljning efter att ha befunnit sig i en privat samling under en lång rad år.

Utropspris: 4 000 000 - 5 000 000 SEK / 391 773 - 489 716 EUR

Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61



När är det visning och auktion?


Bukowskis Important Winter Sale*
**Visning
4 – 9 december, Berzelii Park 1, Stockholm, Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion 10 – 11 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Läs mer om auktionen och utforska katalogen >