Kan inte nå servern

Jubileumsauktioner på Bukowskis - 'Syende flicka' av Carl Larsson


Bukowskis presenterar 'Syende flicka' av Carl Larsson på jubileumsauktionen Important Winter Sale

Den eleganta kompositionen fångar en stilla stund av handarbete i den s.k. Verkstaden på Lilla Hyttnäs i Sundborn. Rummet i fråga tjänade ursprungligen som ateljé innan den nya större (Sveriges största på sin tid) ateljén invigdes på nyårsafton 1899. I samband med detta flyttade Karin Larsson in med sina vävstolar i det gamla utrymmet som därefter kom att kallas Verkstaden. Rummet, vilket även fungerade som sällskapsrum för hela familjen, domineras än i dag av gul pärlspontpanel och gröna snickerier. Inredningen är både egensinnig och praktisk. I bortre hörnet återfinns till exempel ett podium, på vilket Karin inrättade en arbetsplats med en symaskin så att hon, genom de intilliggande fönstren, kunde hålla ett öga på lekande barn utomhus samtidigt som hon skapade sina textilier.

Den syende flickan är Anna Sjögren, bördig från Sundborn och syster till Hilma Kvarnberg som vid denna tid, tillsammans med sin make Erik, skötte Spadarvets lantbruk åt Carl Larsson. Enligt Carl Larssons levnadstecknare Ulwa Neergaard är det troligen Suzannes utstyrsel som håller på att märkas och fållas. Detta då Carl och Karin Larssons dotter Suzanne stod i begrepp att gifta sig med den unge läkaren Petrus Ranström. Om så är fallet var man ute i god tid. Bröllopet stod nämligen den 31 augusti 1911. Blomsterarrangemanget med pingstliljor och videkissar ger dock på handen att motivet utförts under våren, troligtvis i maj månad. Det var, med andra ord, ett rykande färskt konstverk som Carl Larsson sände till Düsseldorf där det ingick i hans kollektion på “Internationale Aqvarellenausstellung” i maj samma år.
Den eleganta akvarellen ingick ursprungligen i kammarherre Harald Bildts samlingar. Enligt noteringar i Carl Larssons bevarade kassabok förvärvade Bildt akvarellen i juni 1912 genom att returnera ett tidigare arbete av konstnären (“Sittande naken flicka”, olja, 62 x 81 cm, 1906, Malmö Konstmuseum) vilket Bildt hade förvärvat fyra år tidigare. För att affären skulle gå “jämnt upp” fick Bildt även erlägga 800 kronor som mellanskillnad.

Akvarellen hängde därefter under en rad år i Bildts våning på Strandvägen 7B i Stockholm. Våningen var egenhändigt inredd av Bildt och i “Svenska hem i ord och bilder” skriver han: “Våningen synes mig nu så mycket en del af mig själv”. Akvarellen var placerad i salongen vilken beskrevs av Bildt enligt följande: “Mellan skrifrummet och hallen ligger våningens vackraste och bäst genomtänkta rum, kabinettet eller salongen, en symfoni i grönt, grått och guld. Väggarnas matta guldfärg utgör en lugn och tacksam bakgrund för färgglada akvareller af Egron Lundgren, Georg von Rosen (ett förtjusande ungdomsverk från 1865, som oafbrutet varit i min släkt sedan dess), Carl Larsson och Oskar Bergman”.



Utropspris: 5 000 000 - 7 000 000 SEK / 489 716 - 685 602 EUR


När är det visning och auktion?


Bukowskis Important Winter Sale
Visning 4 – 9 december, Berzelii Park 1, Stockholm, Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17
Auktion 10 – 11 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Läs mer om auktionen och utforska katalogen >

Vid frågor eller för konditionsrapporter kontakta våra specialister


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61