Kan inte nå servern

Specialistens val – Carl Palmegren berättar om sina favoriter på Important Timepieces


Specialistens val Carl Palmegren


Vi har talat med Carl Palmegren, Ansvarig specialist klockor, som berättar om utbudet på vårens Important Timepieces där visning pågår just nu inför auktionen den 20 april. Han passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.
Vad kan vi se fram emot gällande vårens Important Timepieces auktion?
– Den kommande auktionen innehåller ett fint urval av Rolex dykarklockor. Bland annat kan vi presentera en Double Red Sea-Dweller i referensen 1665 som är inlämnad av den ursprungliga ägaren som köpte klockan i Stockholm 1977. Andra höjdpunkter är en Patek Nautilus i 18K guld, en första generationens Omega Railmaster och en väldigt ovanlig Enicar kronograf med en intressant proveniens från Vasaskeppets bärgning.
Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Du kan också maila eller ringa mig om du har några frågor. Välkommen!


När är det visning och auktion?
Visning: 15 – 19 april, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17.
Auktion: 20 april, Arsenalsgatan 2, Stockholm. Start kl 19.00



Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen





Breitling, Navitimer, kronograf "AOPA All Black", "Kronometer Stockholm"


Den numera ikoniska modellen Navitimer från Breitling introducerades på marknaden redan 1952. Modellen togs fram i samarbete med US Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) för att användas som ett arbetsinstrument för piloter. Den blev organisationens officiella klocka och deras emblem fick pryda urtavlan under de första åren klockan var i produktion. Klockan blev populär även civilt och bars på 60-talet av bland andra Miles Davis, Jim Clark, Graham Hill, and Jo Siffert. Auktionsnummer 26 tillhör den tidiga generationen med AOPA logotype på urtavlan och en så kallad ”All Black”- urtavla med Radium-lysmassa. Vidare är den dubbelsignerad med ”Kronometer Stockholm” som vid denna tid var agent för Breitling i Sverige.


Till "Breitling, Navitimer, kronograf”


Longines kronograf "Monopusher", "F. Woroniecki Warszawa"


Auktionens äldsta klocka är Longines kronograf från 1931. Urverket är en caliber 13.33Z som är ett av de första kronografverken utvecklat för ett armbandsur. Kronograffunktionen är en så kallad monopusher och urtavlan är dubbelsignerad ”F. Woroniecki Warszawa”. Ferdynand Woroniecki var en framstående urmakare från Polen och på 30-talet fanns hans urhandel på Krakowskie Przedmieście inne i centrala Warszawa. Vidare så följer ett arkivutdrag med från Longines där det bekräftas att klockan levererades den 22 januari 1931 till deras agent i Polen.
[[Till Longines, kronograf]](/auctions/630/27-longines-kronograf-monopusher-f-woroniecki-warszawa)

Rolex, GMT-Master "Pointed Crown Guards, Fuchsia"


######
Auktionsnummer 37 är en Rolex GMT-Master referens 1675 från 1960 men proveniens den första danska urmakaren som erlade titeln ”officiell Rolex urmakare”. Efter sin utbildning för att fira att han nu var färdig Rolex urmakare köpte han denna klocka 1968 och har burit den fram till idag. GMT-Master utvecklades ursprungligen i samarbete med Pan American Airways. ("GMT" står för Greenwich Mean Time). Referens 1675 fanns i produktion mellan 1959 och 1980.

[[Till Rolex, GMT-Master]](auctions/630/37-rolex-gmt-master-pointed-crown-guards-fuchsia)

Rolex, Sea-Dweller, "Double Red Mark IV


######
Rolex 1665 är ursprungsreferensen av Rolex Sea-Dweller, när modellen introducerades var det den fulländade dykarklockan och möjliggjorde att dykare kunde använda klocka på ett lägre djup tack vare en specialutvecklad heliumventil. Auktionsnummer 61 har funnits med den nuvarande ägaren sedan den var ny 1977 och har varit given på handleden vid många dykaräventyr runt om i världen. Under de första produktionsåren av Rolex Sea-Dweller finns texten ”Sea-Dweller” och ”Submariner 2000” skrivet i rött på urtavlan, därav har dessa modeller givits smeknamnen ”Double Red” och är efterfrågade av samlare över hela världen.


[[Till "Rolex, Sea-Dweller”]](/auctions/630/61-rolex-sea-dweller-double-red-mark-iv)

Enicar Sherpa Graph, kronograf, "Mark 1a"


######
Auktionsnummer 89 är en mycket ovanlig Enicar Sherpa Graph ”Mark 1”. Modellen introducerades 1960 och är en modell framtagen för racing. Till sin hjälp i marknadsföringen hade Enicar F1 stjärnan Stirling Moss och i kampanjer syns den så kallade ”Mark 1”-klockan tillsammans med F1 föraren. Dessa ”Mark 1” förekommer ytterst sällan på auktion och utmärker sig med sina säregna visare utan ifylld lysmassa. Vidare så har klockan en spännande proveniens från Sven Bengtsson som var konservator på Sjöhistoriska Museet. Han var med när Wasa bärgades 1961 och arbetade i alla år till sin pension 1997 med att restaurera Vasas segel och skinnarbeten.

[[Till Enicar, Sherpa Graph]](/auctions/630/89-enicar-sherpa-graph-kronograf-mark-1a-gladius-hands-tachymetre-base-1000-stirling-moss)


Kontakta våra specialister


Carl  Palmegren
Stockholm
Carl Palmegren
Ansvarig specialist klockor
+46 (0)739 40 08 23
Johanna Graflund
Stockholm
Johanna Graflund
Värderare, biträdande klockspecialist (tjänstledig)
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61