Kan inte nå servern

Bukowskis och Marimekko lanserar unik jubileumsauktion


Bukowskis & Marimekko

The Artists Who Shaped Us


Det finska designhuset Marimekko fyller 70 år 2021. För att fira konstnärerna som hjälpte till att forma företagets designspråk, kurerar de en unik jubileumsauktion av vintageklänningar och originalkonstverk i ett exklusivt samarbete med Bukowskis.


’The Artists Who Shaped Us’ är en onlineauktion som innehåller konstverk, möbler och textilier från några av de mest framstående konstnärerna och kreatörerna från Finland och Sverige som har arbetat med Marimekko genom företagets 70-åriga historia. Det noggrant handplockade urvalet av vintageklänningar innehåller ett antal ikoniska stilar från olika årtionden. En särskild höjdpunkt i auktionen är en unik kjol som designats av Marimekko-grundaren Armi Ratia. Kjolen skapades till Ratias dotter, som fick den av sin mamma på 1950-talet.



Till jubileumsauktionen



› En särskild höjdpunkt i auktionen är en unik kjol som designats av Marimekko-grundaren Armi Ratia — kjolen skapades till Ratias dotter, som fick den av sin mamma på 1950-talet.


Marimekko har alltid haft en nära relation till konsten. Redan under företagets första år bjöd Armi Ratia in unga konstnärer och kreatörer att experimentera och skapa innovativa textilmönster för Marimekko. Många av dessa mönster har sedan dess präglat de djärva och färgglada klänningarna som är synonyma med varumärkets vision för ett glädjefullt liv. Idag innehåller Marimekko-tryckarkivet mer än 3500 mönster från hundratals konstnärer, designers och kreatörer från hela världen.


”Marimekkos 70-åriga historia kretsar kring konsten att göra tryck, där varje tryck representerar ett kreativt samarbete mellan en konstnär och företaget”, säger Sanna-Kaisa Niikko, Chief Marketing Officer på Marimekko. ”Med det här projektet vill vi hylla konstnärer som har satt sina spår i vårt formspråk och få fram Marimekko-klänningar som har hållt i årtionden. Det är vårt mål att Marimekko-produkter aldrig ska slängas, utan ska föras vidare från en generation till nästa. ”


Onlineauktionen äger rum 10–19 september 2021 och innehåller objekt av formgivare och konstnärer som Björn Dahlström, Brita Flander, Paavo Halonen, Erja Hirvi, Hanna-Kaisa Korolainen, Maija Louekari, Heikki Orvola, Sami Ruotsalainen, Carina Seth Andersson, Marjaana Virta, Ilkka Suppanen, Astrid Sylwan och Jenni Tuominen.


› Paavo Halonen, ”Incomplete”. Korpus hand, sångsvanens fjäder, höjd 46 cm.


› Erja Hirvi, ”Lök”, olja på duk, signerad och daterad -19.


› Carina Seth Andersson, glasskulptur, unik, ”Lava”, signerad. 2019.


För att delta i den kommande jubileums auktionen online, registrera dig eller ladda ned Bukowskis App för att bjuda vart du än befinner dig.



Bjud på föremålen


Erja Hirvi, "Växt".
Erja Hirvi, "Växt".
 
Utropspris
2 500 EUR