Kan inte nå servern

Inspireras av Unika Hem – Marie-Louise Sjögren

Vägglampa av Jean Royère, stol art déco, franskt bockbord 1800-tal och ljusstakar av Estrid Ericson.



Unika hem Marie-Louise Sjögren

Foto Pär Olofsson


› Skulptur av Runa Bülow-Hübe


I en våning med utsikt över Humlegården bor inredningsdesignern och galleristen Marie-Louise Sjögren tillsammans med sin man och deras tre barn. Med ett starkt intresse för antikviteter och möbler som har en historia har Marie-Louise skapat ett varmt, lekfullt och inbjudande hem där svensk allmoge blandas med egen möbeldesign.


Berätta om ert hem?
Vårt hem är en lekfull, hemtrevlig och lycklig plats där min man och jag bor med våra tre barn. Våningen är belägen i ett jugendhus från 1914 och vi spenderade ett och ett halvt år med att restaurera och renovera den efter våra behov men framförallt återställa den ursprungliga arkitekturen.


Hur tänker du kring ett hem?
Jag vill att vårt hem ska vara en lycklig plats! Ett inbjudande, varmt, vackert och till viss del praktiskt men framförallt mysigt hem.


” Våningen är belägen i ett jugendhus från 1914 och vi spenderade ett och ett halvt år med att restaurera och renovera den efter våra behov men framförallt återställa den ursprungliga arkitekturen ”


› Franskt bockbord 1800-tal, italiensk taklampa 60-tal, dagbädd av Josef Frank, spegel designad av Marie-Louise Sjögren och bordslampan Taccia för Flos.


Hur skulle du beskriva din stil?
Jag skulle beskriva den som elegant och dekadent men också inbjudande.


Var trivs du som bäst i ditt hem?
Det beror helt på vilken årstid det är, under vår och sommar älskar jag att ligga i vår soffa med alla barnen, öppna alla fönster och njuta av solen som skiner in från fönstrena. Med utsikten mot Humlegården känns det nästan som man är uppe bland molnen med trädtoppar och himlen som bakgrund. Under höst och vinter är köket favoritplatsen, jag älskar att underhålla och att stå bakom köksön och se ut över familj och vänner medan jag lagar mat.


På vilket sätt speglar ditt hem din personlighet?
På så många sätt. Jag har inrett och designat hemmet för min familj samt för nära och kära så jag ville göra det varmt, välkomnande och kul!


Vad inspirerar dig?
Resor, filmer, böcker, samtal med nya bekantskaper och med gamla vänner, bra musik och att få dansa – inspiration hittad i mina lyckliga stunder.
› Vägglampor av Jean Royere, Liljevalchssoffan och pall av Josef Frank, soffbord av Hans J. Wegner, norska sportstugestolar och matta av Märta Måås-Fjetterström. Oljemålning av Gerhard Nordström.



› Fåtölj Aulanko av Märta Blomstedt samt golvlampa och pall av Josef Frank.


Berätta om ett konstverk eller objekt i ditt hem som betyder mycket för dig?
Det är en oljemålning ”Sjöfåglar” av Bruno Liljefors som vi köpte förra året. Jag har älskat hans målningar sedan barnsben då jag såg liknande verk på Thielska Galleriet i Stockholm. De påminner mig om min släkt på min mammas sida som växte upp i Stockholms skärgård. Jag har alltid varit svag för nationalromantik.


Vad tittar du efter på auktioner?
Egentligen allt som har en intressant patina, form eller material. Svensk allmoge, Swedish Grace, art déco men även modern design i spännande form och material kan bli kul i rätt kontext.
› Stolen ”Lovö” av Axel Einar Hjorth.



” Jag letar efter föremål som har en intressant patina, form eller material – svensk allmoge, Swedish Grace, art déco men även modern design i spännande form och material ”


› Fåtöljer 637 Utrecht av Gerrit Rietveld. Oljemålning av Ove Pihl.
› Soffa designad av Josef Frank. Hängande vägglampetter av Michael Anastassiades.


› Rödlackerad stol av Josef Frank, Italiensk spegel 40-tal. Matsalsgrupp av Josef Frank och matta designad av Marie-Louise Sjögren för Vandra.


Vad är det som gör att du dras till äldre föremål?
För att jag dras till allt som har en historia och en berättelse. Tänk dig alla olika rum ett gammalt skrivbord varit i, alla brev som skrivits där eller hur många middagar och konversationer som tagit plats vid ett 300 år gammalt matbord. Det kan man inte annat än älska!


Vad var det senaste objektet du köpte på auktion?
Ett stort slagbord från sent 1700-tal.


Vad kan du inte leva utan?
Min man och mina barn såklart. Allt annat är, om än väldigt kärt, bara ytliga ting som går att ersätta. Men ett väldigt kärt objekt är min skulptur i hallen av Runa Bülow-Hübe som studerade hos Carl Milles. Den ger ett så kraftfullt och mäktigt intryck.


” Mitt favoritkonstverk är min oljemålning ”Sjöfåglar” av Bruno Liljefors – jag har älskat hans målningar sedan barnsben och såg liknande verk på Thielska Galleriet i Stockholm. Dem påminner mig om min släkt på min mammas sida som växte upp i Stockholms skärgård. Jag har alltid varit svag för nationalromantik ”


› Svenska vägglampetter, 1940-tal. Oljemålning av Bruno Liljefors.


› Sänggavel, kudde och överkast designat av Marie-Louise Sjögren. Vägglampa av Arne Jacobsen och spegel, 1700-tal.


Vad är dina topp tre favoritplatser i Stockholm?
Thielska Galleriet på Djurgården, det är en hisnande miljö med skulpturparken som omringar galleriet. Där hittar du målningar och skulpturer av Carl Larsson, Eugene Jansson och Bruno Liljefors för att nämna några få. En härlig mix av arkitektur, konst och inredning.
Lunch på restaurang Prinsen som har en härlig atmosfär såhär års, där äter jag en biff rydberg med ett glas rött.
Svenskt Tenn inspirerar mig alltid!


Vad läser du just nu?
Dessvärre bara godnattsagor för mina barn.


Till Marie-Louise Instagram
Pall, 1900-talets mitt.
Pall, 1900-talets mitt.
 
Utropspris
3 000 SEK
Gungstol, 1900-tal.
Gungstol, 1900-tal.
 
Utropspris
3 000 SEK
Vikskärm Japan 1900-tal.
Vikskärm Japan 1900-tal.
 
Utropspris
3 000 SEK
Golvlampa, 1920-tal.
Golvlampa, 1920-tal.
 
Utropspris
4 000 SEK