Kan inte nå servern

Helsinki Winter Sale presenterar en samling verk av Tove Jansson


Tove Jansson

– Berättelser genom bildkonsten


Våren 2021 sålde Bukowskis konstverket Skillnadsbacken av Tove Jansson för ett världsrekordpris. Vi presenterar nu en samling utsökta konstverk av konstnären i höstens Helsinki Winter Sale.


Övergången mellan 1930- och 1940-talet var en tid då Tove Jansson hittade sin plats och blev självständig som konstnär. År 1938 gjorde hon sin första studieresa till Paris och Bretagne, skaffade sig en egen ateljé och deltog i de första utställningarna. Hon flyttade från sina föräldrar 1941 och höll sin första separatutställning 1943. Kring decennieskiftet bröt Vinterkriget ut, vilket kastade en skugga över Toves liv både som konstnär och privatperson. Det var svårt att få tag på konstnärsmaterial, vänner skickades till fronten och stämningen präglades av en allmän osäkerhet. Trots oroligheterna, var krigstiden en produktiv tid för Tove och hennes verk sålde bra. Den berättande rösten och skönhet är en del av hörnstenarna i Tove Janssons produktion och enligt Erik Kruskopf gav Jansson en idyllisk, rentav harmonisk bild av livet under de tunga krigsåren i sin konst, i vilken det knappt finns några direkta referenser till kriget. Det är med andra ord föga förvånande att verken tilltalade den samtida betraktaren då de gav en motvikt till och flykt från krigets vardag.


› Tove Jansson, Självporträtt. Utropspris 40 000 – 60 000 EUR.


Självporträtt har förekommit i konsthistorien ända sedan renässansen, en tid då individualism och självuttryck fick en helt ny betydelse även inom konstnärsyrket. Även Tove Jansson har målat självporträtt och de första gjorde hon som 14-åring. Jansson målade några betydande självporträtt vid övergången mellan 1930- och 1940-talet, under en period som var viktig med tanke på hennes konstnärliga identitetsutveckling. Kännetecknande för flera av Janssons självporträtt är en stolt och självständig, rentav aningen kritisk blick. Det är inte heller ovanligt att konstnären har avbildat sig själv med hatt på huvudet så som i självporträttet från 1943 som sälj under Helsinki Winter Sale. Huvudbonader förekommer i flertalet av Jansson verk, bland annat i Självporträtt med pälsmössa från 1941 och i Familj från 1942.


› Tove Jansson, "Kaféinteriör". Utropspris 30 000 – 40 000 EUR.


Kaféinteriör från 1939 låter beskådare stiga in i ett kafé med atmosfär i parisisk stil, men motivet förmedlar även konstnärens berättande och lekfulla sida. Målningen föreställer en stilig man klädd i plommonstop som sitter ensam vid ett bord med ett glas framför sig. Kanske väntar han på sina vänner och på att det glada sorlet ska infinna sig på kaféet, eller kanske sitter han försjunken i tankar och minnen om det förgångna. Verket var en gåva från konstnären till dess första ägare och sedan dess har konstverket varit i samma familjs ägo.


› Tove Jansson, "Tallbacken" (Helsingfors). Utropspris 25 000 – 35 000 EUR.


Helsingfors var ett kärt tema för Tove Jansson under krigstiden. Konstnären rörde sig i utkanten av staden och använde sig av intryck och element från olika platser för att skapa dels realistiska, dels fiktiva stadsskildringar. I verket Tallbacken är platsen klart identifierbar och realistisk. Helsingfors Olympiastadion, färdigställd år 1938 ursprungligen med tanke på olympiska spelen som skulle ordnas 1940, står i bakgrunden i form av en stiliserad men identifierbar silhuett i sällskap av skorstenen till den sedermera nedlagda sockerfabriken. De promenerande människorna längs Tölövikens strand och spårvagnarna i bakgrunden återspeglar inte krigstiden som råder, vilket även var orsaken till att Olympiska spelen ställdes in år 1940. Stadion som ritats av arkitekterna Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti fick fullfölja sitt ursprungliga syfte först 1952, tio år efter att målningen gjordes, då Olympiska spelen hölls i Helsingfors.



› Tove Jansson, "Vy från Helsingfors". Utropspris 30 000 – 40 000 EUR.


En annan skildring av Helsingfors, som kommer att säljas på Helsinki Winter Sale, föreställer till och med en fantasitonad stadsbild, som i stället för faktaelement, får betraktaren att fästa sin uppmärksamhet på två fartfyllda figurer i staden med den stigande solen i bakgrunden.


I början av 1950-talet gjorde den abstrakta konsten obevekligen intåg, om än inte helt friktionsfritt, även på det finländska konstfältet. En del av konstnärsgardet närmade sig det abstrakta med hjälp av konkretismens ideal, medan en del vände sig till den informella konstens ideal. I Tove Janssons konst återfinns det tydliga drag av den informella konstens ideal i början av 1960-talet, men övergången mot användningen av dem går att se redan i 1950-talets föreställande verk. Elementen i verken blev enklare, tydligare och detaljerna stod inte längre i fokus på samma sätt som i produktionen under 1930- och 1940-talen. I verket Nature morte med grön fond är dess element genomtänkta och tydliga. Den gröna bakgrunden är, som namnet antyder, uppbyggd av färgfält, vars förhållande till varandra och till helheten gör att de förblir lugna bakgrundselement, men som trots det är mycket viktiga för helheten. Föremålen placerade på bordet i verkets förgrund är fortfarande svagt identifierbara, men de är ändå bara några steg från full abstraktion i samma anda som bakgrunden där färg och form står i centrum.


Erik Kruskopf berättar att Sigrid Schauman konstaterade i slutet av en av sina recensioner om Tove Janssons konst att: ”hon kan sin sak och bör vara redo för ett nytt mål. Måhända ligger det rena måleriet för henne”, och syftade med detta på Janssons övergång till den abstrakta och nonfigurativa konsten.



› Tove Jansson, "Nature morte med grön fond". Utropspris 25 000 – 35 000 EUR.


Tove Jansson är en konstnär som inte bara kunde gestalta berättelser genom bildkonsten, utan även i skrift, och hon hade förmågan att föra samma dessa två. Hennes konstverk är inte bara en skildring av det hon upplevt utan även berättelser där intryck och händelser vävts samman till en fulländad helhet.




Samlingen säljs på Helsinki Winter Sale, 12−28 november.


Läs mer om Helsinki Winter Sale


För förfrågningar & konditionsrapport Kontakta kategorispecialist