Kan inte nå servern

Helsinki Winter Sale presenterar "Offerlammen" av Björn Weckstöm

Björn Weckström, halsband "Offerlammen", 14K guld och rökkvarts. Helsingfors 1964. Utropspris 17 000–19 000 EUR.


Björn Weckström

Offerlammen


Helsinki Winter Sale presenterar ett unikt smycke av Björn Weckström, Offerlammen, som är ett av de första smyckena tillverkade i Weckströms karakteristiska stil.


Att arbeta skapande har alltid varit en självklarhet för Weckström, då han redan som barn hade en fallenhet för skapandet, som andra barn beundrade. Konsten hade valt honom och skönheten blev hans livsgärning.


Efter examen från Guldsmedsskolan i Helsingfors arbetade Weckström för Kulta-kontu och gjorde smyckesmodeller för Kaunis Koru. År 1958 öppnade Weckström sitt eget galleri; Koruatelje på Fredriksgatan 24 i Helsingfors. Smyckena Weckström gjorde under denna tid och en bit in på 1960-talet var i den nordiska, enkla och avskalade stilen. Men trots att hans smycken var populära och de uppskattades på tävlingar och i pressen, var Weckström inte nöjd. Smyckena var för lika det alla andra guldsmeder tillverkade och han längtade efter att skapa något nytt: ett eget unikt formspråk.


Grunden för den stil vi känner igen i Björn Weckströms smycken ligger i hans vilja att skapa något nytt, resan till Lappland 1959, men även i 1960-talets samhällsutveckling och det låga guldpriset som möjliggjorde hans vision. Att skapa något helt nytt kan antingen bli en succé eller en katastrof, men Weckström såg möjligheten att ta steget ut och bryta konventionerna då de konservativa värderingarna luckrades upp i samhället under 1960-talet. Resan till Lappland 1959 öppnade Weckströms ögon för guldets naturliga form och de ojämna klimparna med en matt lyster gjorde ett starkt intryck på honom. En kort tid senare fick Weckström ta sig an arbetet med rått guld då Hilda Aho kom in med ca ett kilo råguld som skulle göras till smycken. Resultatet blev smycken i arkaisk stil där råa guldklimpar kombinerades med bearbetat guld med en kristallin yta. Något nytt hade vuxit fram, ett formspråk som gav Weckström en egen profil.


Halsbandet Offerlammen som säljs på Helsinki Winter sale är ett av nyckelverken i Weckströms stilbyte. År 1964 ställdes halsbandet med några andra smycken i samma stil ut på Finnish Design Center i Helsingfors, och den finska publiken fick för första gången se Weckströms nya stil. Mottagandet var aningen strävt och Nya Pressen skrev: ”Björn Weckström, som hittills gjort så vackra smycken, visar formlösa klumpar som man har svårt att förstå”. Det var speciellt halsbandet Offerlammen som hade väckt denna reaktion med sitt råa, nästan primitiva, och konventionsbrytande formspråk. Vid utställningens slut ordnades en ny pressvisning, under vilken smyckena bars av mannekänger. Denna gång var reaktionen en helt annan och Nya Pressen uttryckte följande: ”När man ser Weckströms nya smycken på en mannekäng ger de ett helt annat intryck och man förstår att något mycket viktigt har hänt i finsk smyckekonst.”.
Offerlammen består av sex lammkroppar i guld, varav fem springer i en cirkel. Rökkvartserna som använts som kontrast till guldet har ingen speciell betydelse enligt Weckström själv, utan de valdes då han kunde få rökkvarts i stora oslipade stycken. Traditionellt slipade stenar intresserade inte Weckström då de inte passade in i hans materialromantiska stil. Smyckets namn kom till genom arbetsprocessen och hänvisar till lammkropparna samt att Weckström ville ha ett arkaiskt och intresseväckande namn till det arkaiska smycket. Som en efterkonstruktion kan man däremot säga att namnet smycket fått syftade på det som skett; den traditionella stilen inom smycken hade offrats för det nya, för framtiden.


Skönheten i smycken, men även skulptur, är för Weckström inte en felfri yta, utan föremål med en inre vibrerande energi som skapats av perfekt sammanstrålande linjer. Smycken ska enligt Weckström vara energiförpackningar, annars väcker de inget intresse hos beskådaren eller bäraren. Allt detta återfinns i Offerlammen; de perfekta linjerna, energin och den fängslande effekten de har när de är fulländade.


Weckström är en materialromantiker, en vandrare som har gått sin egen väg för att skapa något enastående som inte setts förut – smycken där materialets väsen har huvudrollen.




Halsbandet säljs på Helsinki Winter Sale, 12−28 november.


Läs mer om Helsinki Winter Sale



För förfrågningar & konditionsrapport Kontakta föremålsansvarig


Frida Nyman-Ahlgren
Helsingfors
Frida Nyman-Ahlgren
Assisterande specialist, smycken (Föräldraledig)