Kan inte nå servern

Bli inspirerad av förtrollande miljöer i Toscana hos Amber Guinness

Solsängarna i trädgården i Arniano. © Robyn Lea



Amber Guinness

Fotografi Robyn Lea & Saghar Satareh


Amber Guinness är kock, författare och journalist bosatt i Florens. Hon är född i London men tillbringade största delen av sin uppväxt i familjehemmet Arniano i Toscana. Där väcktes passionen för matlagning och många timmar spenderades i det toskanska köket där det lagades mat åt flertalet gäster. Efter flytten hem till London och sin pappa Jaspers bortgång bestämde sig Amber för att blåsa nytt liv i familjehemmet. Hon startade därför Arniano målarskola, 2014, tillsammans med vännen och konstnären William Roper-Curzon. Där får gästerna njuta av Ambers italienska matlagning i de vackra miljöerna på Arniano samt lära sig oljemåleri.

Amber är aktuell med kokboken ”A House Party in Tuscany” där läsarna bjuds in till det toskanska familjehemmet och matlagning baserat kring årstider.



Kan du berätta om ditt familjehem?
Arniano är mitt barndomshem, jag och min syster växte upp på gården tills vi var tio och tretton år gamla. När mina föräldrar köpte Arniano 1989, var gården närmast övergiven och fanns varken elektricitet eller tillgång till vatten, dessutom låg den i en buskmark och höll på att falla isär. De var på jakt efter ett större hus än deras tidigare som låg i vindistriktet Chianti, och hade vi det här laget tittat på ett tiotal hus innan de bestämde sig för Arniano. De förälskade sig i husets genomgående ljus samt utsikten över Montalicino. Gården är från 1700-talet och ursprungligen en bondgård där ägarna levde på övervåningen och djuren på undervåningen. De tog sig an den stora uppgiften att rusta upp gården genom att riva väggar, skapa nya dörröppningar och dra nya rör för att göra huset till det familjehem det är idag.
Byggaden är lång och bred med välvt tegeltak och massiva träbjälkar och är idag omgiven av vackra klippta gräsmattor, rader av cypresser, olivlundar samt en örtagård och skuggiga terrasser.


Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
Jag är lyckligt lottad över att ha inredningsdesignern Camilla Guinness till mamma och har haft förmånen att alltid omges av vacker inredning och estetiska ting. Hur hon har tagit sig an Arniano samt närliggande Villa Cetinale med sin inredning är otroligt inspirerande. Min mamma har lärt mig konsten att använda sig av starka färger men alltid med stilrena vita väggar. Till exempel har jag i vårt hem i Florens låtit hänga en antik röd suzani över vår vita soffa, det blir en fin kontrast mot vår vitmålade vägg. Till det har vi färgsprakande kuddar i olika mönster. Om man blandar färger och mönster på ett genomtänkt och harmoniskt sätt med konst och tavlor får man till det där mysiga jag vill åt. Jag har även ärvt min mammas kärlek för rött och vitrandigt. Att se min mamma skapa dessa vackra inredningar är otroligt inspirerande, det är en talang som ofta är underskattad och få förunnad.


› © Robyn Lea


Alla mina tidiga barndomsminnen är från Arniano, där mat och allt som hör där till var en stor del av min uppväxt. Min mamma (som hävdar att hon lagt förklädet på hyllan) var och är en fantastisk kock. För henne är smaken lika viktig som det estetiska.


Berätta om Arniano målarskola, hur kom ni på idén?
Idén kläcktes över en drink i Notting Hill tillsammans med min vän, konstnären William Roper-Curzon. Jag ville hitta ett sätt att blåsa nytt liv i Arniano efter min fars bortgång 2011. Hela familjen hade flyttat tillbaka till England sex år tidigare men min pappa fortsatte att spendera nästan all sin tid på gården för att ta hand om sin älskade trädgård. För mig var det viktigt att hitta ett sätt att få spendera mer tid på Arniano samt visa upp vad mina föräldrar har skapat. Lyckligtvis letade även William efter nya äventyr så vi kom på idén att ha en målarskola, där William kunde undervisa i oljemåleri och jag laga italiensk mat åt gästerna. När jag tittar tillbaka var det kanske en galen idé att ha en massa främlingar boende hos sig men vi genomförde det och det har lett till livslånga vänskaper gäster emellan. William är en otrolig lärare och många av våra gäster har efter att ha varit hos oss fortsatt med sitt måleri. Vi är nu mitt i planeringen av att starta en kurs i England under augusti månad i Pylewell Park, Williams familjehem i Solent, Hampshire. Det är ett vackert hus med urkarvade träväggar av Grinling Gibbons i matsalen, och avbildningar av Bernini’s Apollo och Daphne i hallen.
› Köket i Arniano. © Robyn Lea



Hur mycket har din uppväxt i Italien påverkat ditt yrkesval?
Enormt mycket, alla mina tidiga barndomsminnen är från Arniano, där mat och allt som hör där till var en stor del av min uppväxt. Min mamma (som hävdar att hon lagt förklädet på hyllan) var och är en fantastisk kock. För henne är smaken lika viktig som det estetiska. Våra måltider var alltid baserade på det italienska köket med brittiska influenser, vi hade till exempel alltid rostad röd och gul paprika upplagd på vackra tallrikar med perfekt saftiga mozzarella-bollar till förrätt. Italienska bondbönor serverades alltid i vackra toskanska skålar tillsammans med färsk pecorino från vår lokala fåraherde. Att vara omgiven av så många lokala matproducenter och råvaror har gjort mig besatt av mat och framförallt har det lärt mig att få ut det bästa av varje råvara.


Vilka konstnärer ligger dig varmt om hjärtat?
Jag är väldigt förtjust i etsningar och särskilt i Samuel Palmers drömska nattliga landskap från 1800-talet. Jason Hicklin, en samtidskonstnär som gör fina dramatiska landskapsmotiv från den skotska kusten. Jag tycker mycket om färg och vågade linjer så självklart ligger Matisse, Picasso, Gauguin och David Hockney mig varmt om hjärtat.


Berätta om ett objekt som betyder mycket för dig?
Jag äger en målning av min kusin Elliott Puckette, hon är en fantastiskt duktig konstnär baserad i New York och målar abstrakt. Hennes konst ser kalligrafisk ut och består av fina linjer etsade i gips med rakblad. Mitt verk är mörkblått med vita starka linjer. Jag tycker målningen är romantisk och lugnande och det är en av mina mest kära ägodelar.


Vad tittar du efter på auktioner?
Intressanta och unika objekt, det är alltid spännande att hitta verk eller möbler som har något eget, vilket nästan bara händer på auktion.



› Bordet i hallen, dekorerat med olivkvistar och diverse grönt från skogen. © Robyn Lea


Hur är man en bra värdinna/ värd?
Var avslappnad, ingen har en trevlig stund när värden är stressad. Nyckeln till att vara avslappnad är att ha förberett allting noggrant innan. Se till att hacka alla grönsaker i lugn och ro innan gästerna kommer, gärna till musik eller en podcast. Släng in allt i ugnen lagom till gästerna anländer till fördrinken. Samma sak när det kommer till drinkarna, se till att isen finns i ishinken, att alla glasen står framme och att du har tilltuggen redo. På så sätt behöver du inte gå och fram och tillbaka i köket utan kan umgås med dina gäster och ta ut maten ur ugnen lagom till middagen ska börja. Samma sak om du gör en pasta, ha klart pastasåsen innan. Gör inget i sista minuten!


Har du tips på hur man skapar en vacker bordsdekoration?
Det beror helt på vad för typ av stämning du vill skapa. Om jag vill jag ha det lustfyllt och färgglatt väljer jag en duk som passar till det. Mina favoritdukar kommer från den milanesiska designern Lisa Corti, hon mixar underbara mönster i färgglada färger. Om jag går all-in matchar jag hennes dukar med ”Palio” tallrikar som jag köper i grannstaden Siena. Om jag vill ha en dukning som är mer stilren funkar en vit krispig linneduk bra med gröna blomsterarrangemang i mitten (jag brukar ta kvistar från olivträden och sätta i små silverskålar) och mycket levande ljus. Ljus är vackrast om de är i olika höjder, det ger en slags rörelse till bordet.


Vad inspirerar dig?
Alla fantastiska, lokala matproducenter som skapar otroliga produkter; vinodlare som gör sitt eget naturvin, ostproducenter som producerar ovanliga ostar på vackra platser i Italien, även kaprisbönder som kan få kapris att smaka så olika och göra det till en viktig ingrediens. På ön Salina i närheten av Sicilien finns till exempel en kvinna som odlar kapris som hon serverar i pasta, i fantastiskt goda sallader men även som kandering på glass.




› © Robyn Lea


Byggaden är lång och bred med välvt tegeltak och massiva träbjälkar och är idag omgiven av vackra klippta gräsmattor, rader av cypresser, olivlundar samt en örtagård och skuggiga terrasser.



› Spektakulära utsikter. © Robyn Lea


Vad läser du just nu?
Natalia Gibzburg ”Happiness as Such”


Vad är dina favorit favoritplatser i Florence?
Trattoria Camillo för lunch
Sant Ambrogios matmarknad där jag gör mina matinköp
The loggia dei Lanzi för att se vackra skulpturer


Till Ambers bok

Till Ambers instagram


Bjud på objekt kurerade av Amber Guinness


Slagbord, 1800-tal.
Slagbord, 1800-tal.
 
Utropspris
6 000 SEK