Kan inte nå servern

Modern Art + design presenterar unik samling armaturer från Arvid Böhlmarks lampfabrik


Böhlmarks Lampfabrik

– en historisk samling armaturer från en gyllene era


Bukowskis är stolta att presentera en kurerad samling belysning från Arvid Böhlmarks Lampfabrik. Urvalet fokuserar främst på företagets produktion under 1940 och 50-talen och eran Swedish Modern med böljande former och organiska materialval.


Böhlmarks var under första halvan av 1900-talet ett av Skandinaviens ledande företag inom formgivning och produktion av armaturer. Företaget grundades 1872 av Daniel Arvid Böhlmark. Under de första åren låg fokus på import och försäljning av diverse fotogen- och oljelampor samt tillbehör. Företaget växte snabbt och tillverkningen av egna armaturer tog fart. För att kunna möta efterfrågan på nya typer av elektriska armaturer förvärvades glasbruket Pukeberg 1894 som kom att bli en av Sveriges största glastillverkare.


Mellan 1920-50-talet var Böhlmarks en betydande aktör i den svenska designrörelsen. Det var en era som vi idag betraktar som en guldålder för svensk design och konsthantverk. Under dessa årtionden formgavs och producerades några av landets mest signifikativa armaturer på Böhlmarks.


Taklampa, modell "11396", Arvid Böhlmarks Lampfabrik, 1940-tal.




Arkitekten Harald Notini kom till Böhlmarks 1916 och anlitades som konstnärlig ledare och ledde Böhlmarks in i en modern och nyskapande riktning som framförallt kom att prägla företagets utbud av armaturer och glas.


En större del av Böhlmarks kataloger under 1900-talets första hälft hade bestått av traditionella ljuskronor och andra armaturer i äldre stilimitationer. Notini drev företaget framåt och producerade vad som för tiden ansågs som banbrytande och karaktäristiska armaturer. Hans personliga uttryck spänner mellan sirligaste Swedish Grace under 1920-talet och strängt funktionalistiska armaturer, som presenterades på Stockholmsutställningen 1930 - till den idag mycket uppskattade Swedish Modern-estetiken från 1940- och 50-talen. Sistnämnda syns ofta i armaturer i framför allt mässing med detaljer i glas, trä och läder.


Harald Elof Notini (1879-1959), son till skulptören Axel Notini, var en utbildad skulptör och inredningsarkitekt och studerade i sina unga år vid Högre konstindustriella skolan — idag känt som Konstfack. Notini var verksam på Böhlmarks under hela sin aktiva karriär och kom att få en betydande roll för belysningsformgivningen i Sverige under 1900-talets första hälft.










Vid sidan av Nordiska Kompaniet i Nyköping, ateljé Lyktan i Åhus och Bröderna Malmströms i Malmö, var Böhlmarks i Stockholm en av armaturbranschens viktigaste aktörer.

Jonatan Jahn, Ansvarig specialist samtida och modern design


Ett porträtt av Harald Elof Notini


Harald var sitt företag trogen livet ut, vid 79 års ålder (1958) hade han fortfarande kvar sitt kontor och en hel del arbetsuppgifter. I en jubileumsskrift över Böhlmarks 75-årsjubileum utgiven 1947 noteras att Notini var aktiv som konstnärlig ledare med en fortsatt betydande roll för formgivningen av armaturer och hushållsglas. Med tanke på Böhlmarks omfångsrika produktkataloger måste Notini ha haft ett ritkontor med ett flertal anställda formgivare.


En annan formgivare som haft ett stort inflytande på företagets formspråk är Uno Westerberg. Han anställdes vid Böhlmarks 1935 som formgivare av belysningsglas. Westerberg tog över som konstnärlig ledare för Pukeberg efter att Böhlmarks lades ned. En av Westerbergs och Notinis armaturer finns idag representerade på MoMA i New York. Arkitekt Gunnar Asplund har även ritat ett flertal ikoniska armaturer för Böhlmarks.


Visning: 10–15 november, Berzelii Park, Stockholm.
Auktion Live: 16–17 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Se hela katalogen för Modern Art + Design


Se hela samlingen i katalogen


Alla armaturer i samlingen



Konditionsrapport & förfrågningar Kontakta kategorispecialist


Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60
Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77