Kan inte nå servern

Modern Art + Design presenterar en unik samling armaturer och möbler av Hans-Agne Jakobsson


Hans-Agne Jakobsson


Lampkonstruktion är viktigt. Alla delar i armaturen bör få sitt intresse av konstruktören.

Hans-Agne Jakobsson i en intervju i Hem i Sverige 1953.


Hans-Agne Jakobsson (1919–2009), var en svensk inredningsarkitekt och möbelformgivare men framför allt en enastående formgivare av belysningsarmaturer. Ingen annan svensk formgivare har möblerat så många offentliga rum under 1900-talet som Hans-Agne Jakobsson.


Jakobsson läste till arkitekt i Göteborg och fick efter sin examen en praktikplats hos Carl Malmsten. Han arbetade även som industridesigner hos General Motors och som assistent till Werner West på Stockmann AB i Helsingfors. Det var först när han fick anställning på belysningsföretaget Ateljé Lyktan i Åhus som han hittade sitt rätta kall och mentor. På Ateljé Lyktan arbetade han under Hans Bergström som kom att få ett stort inflytande på Jakobssons karriär. Det var här han hittade sitt rätta konstnärliga uttryck med fokus på armaturer som kom att skriva svensk designhistoria inom belysning.



År 1951 grundade han företaget Hans-Agne Jakobsson AB i Åhus tillsammans med sin fru Lisa Jakobsson och uppmärksammades särskilt för sin design av belysningsarmaturer. Företaget fick ett så snabbt genombrott att Hans Bergström som drev Ateljé Lyktan i samma stad blev förargad. 1953 fick Jakobsson nog av konflikten med Bergström och flyttade verksamheten till Markaryd som kom att bli hans hemvist livet ut. Tillsammans skapade Hans-Agne och Lisa Jakobsson armaturer och möbler som kom att tilltala allt från arkitekter till hemmafruar med sina tidstypiska material. Jakobsson har fått stor uppmärksamhet för sitt konstnärliga uttryck där omsorgen av detaljer och kvalitet alltid varit i fokus. Jakobsson medverkade vid flera betydande utställningar, såväl nationellt som internationellt under sin karriär, bland annat vid Triennalen i Milano 1957.


Samlingen som presenteras på Modern Art & Design fokuserar på de tidiga åren där produktionen fortfarande var relativt småskalig och tillverkningsprocessen fortsatt hantverksbetonad. Jakobssons tidiga alster har en lekfullare och personligare karaktär än de mässingsarmaturer som gjorde honom framgångsrik under 1960–70-talen. Flera av samlingens utrop är från åren i Åhus 1951–53 och mycket ovanliga. Det finns också specialbeställda och unika objekt från de tidiga åren i Markaryd under 1950-talets slut och 1960-talets början. Föremålen är idag att klassa som betydande samlarobjekt.



Armaturerna av Hans-Agne Jakobsson säljs på Modern Art & Design

Visning: 11 – 15 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Live Auktion: 16 – 17 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Utforska hela katalogen



Armaturer och möbler av Hans-Agne Jakobsson



Konditionsrapport & förfrågningar Kontakta kategorispecialist


Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60
Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77