Kan inte nå servern

Anders Zorns ”Kaikroddare” 1886

Bosporen inspirerade Zorn till impressionism – mästerverk säljs på Bukowskis i december

Ett av de första svenska exemplen på konstriktningen impressionism utfördes av Anders Zorn i Istanbul, dit han reste i slutet av 1880-talet. Motivet är från Bosporen med en man som ror en kaik. Verket säljs på Bukowskis decemberauktion den 13 december. Utropet blir 7 – 9 miljoner kronor.

När Anders Zorn målar Kaikroddare 1886 är han 26 år och nygift med Emma Lamm, en allians som öppnade avgörande dörrar för Zorns konstnärskap. Inte minst innebar det nyvunna ekonomiska oberoendet möjligheten att resa. Åren efter giftermålet räknas till Zorns viktigaste period och innebär även mötet med den franska impressionismen.

-”Kaikroddare” är en högintressant målning av flera skäl. Trots att den fångar ett ögonblick i kvällssolen är den noggrant kalkylerad, med den andra båten som glider in i bakgrunden. Troligen har han använt sig av ett fotografi som förlaga för att på djupet kunna studera människa, rörelse och ljus. En teknik han lånar från impressionisterna. Vattenspelet fångar han som ingen svensk konstnär dittills gjort, säger författaren och konsthistorikern Hans Henrik Brummer.

Målningen blir ett av huvudnumren i Bukowskis nya auktion med namnet Decemberauktionen, en presentation av ett handplockat urval mästerverk, oavsett tidsperiod.

- Vi tycker att det var dags att prova något nytt. Det blir en möjlighet för våra besökare att få uppleva det bästa av det bästa i koncentrerad form i våra nyrenoverade salar i Berzelii Park. Idag ser många konstsamlare inte efter specifika perioder, utan är intresserade av kvaliteten först och främst, säger
Andreas Rydén, chefsexpert på Bukowskis.

Decemberauktionen + Asiatiska

Visning: 6–12 december
Auktion: 13–14 december

INLÄMNING PÅGÅR NU!
värdering online eller kontakta våra specialister direkt:

Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Carl Barkman
Stockholm
Carl Barkman
Chefsspecialist Fine Art och antikviteter
+46 (0)708 92 19 71
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93