Kan inte nå servern

Björn Weckström

(Finland, 1935 -)
Björn Weckström
(Finland, 1935 -)

Björn Weckström, Halsband "Offerlammen", 14K guld och rökkvarts. Helsingfors 1964.

Längd 41 cm.
Hängets höjd 65 mm.
Bredd ca 28 mm.
Total vikt 198,7 g.
Med originaletui.

Åldersrelaterat slitage. Den tvinnade guldtråden på var sida om låsets sten har bytts ut till grövre guldtråd. Del av guldtråden som trätts runt låsets sten saknas och gör att stället

Proveniens

Halsbandet ”Offerlammen” som säljs på Helsinki Winter sale är ett av nyckelverken i Weckströms stilbyte från den nordiska enkla stilen till den stil vi känner igen idag i hans smycken. År 1964 ställdes halsbandet med några andra smycken i samma stil ut på Finnish Design Center i Helsingfors, och den finska publiken fick för första gången se Weckströms nya stil. Mottagandet var aningen strävt och Nya Pressen skrev: ”Björn Weckström, som hittills gjort så vackra smycken, visar formlösa klumpar som man har svårt att förstå”. Det var speciellt halsbandet ”Offerlammen” som hade väckt denna reaktion med sitt råa, nästan primitiva, och konventionsbrytande formspråk. Vid utställningens slut ordnades en ny pressvisning, under vilken smyckena bars av mannekänger. Denna gång var reaktionen en helt annan och Nya Pressen uttryckte följande: ”När man ser Weckströms nya smycken på en mannekäng ger de ett helt annat intryck och man förstår att något mycket viktigt har hänt i finsk smyckekonst.”.

”Offerlammen” består av sex lammkroppar i guld, varav fem springer i en cirkel. Rökkvartserna som använts som kontrast till guldet har ingen speciell betydelse enligt Weckström själv, utan de valdes då han kunde få rökkvarts i stora oslipade stycken. Traditionellt slipade stenar intresserade inte Weckström då de inte passade in i hans materialromantiska stil. Smyckets namn kom till genom arbetsprocessen och hänvisar till lammkropparna samt att Weckström ville ha ett arkaiskt och intresseväckande namn till det arkaiska smycket. Som en efterkonstruktion kan man däremot säga att namnet smycket fått syftade på det som skett; den traditionella stilen inom smycken hade offrats för det nya, för framtiden.

Utställningar

Utställd 1964 på Finnish design center i Helsingfors.

Litteratur

Avbildad på sida 65 i "Mitt liv som Björn", Björn Weckström 2018.

Formgivare

Björn Weckström (f. 1935) är en pionjär inom den moderna smyckeskonsten. Hans smycken kännetecknas av enkla, rena former med skulpturala egenskaper. I sin formgivning utgår Weckström från det karga nordiska landskapet. Dels i sättet han förhåller sig till materialet och dels i de brutna och ojämna ytorna. Redan efter sin examen, 1956, arbetade han i olika material som han respektlöst blandade. Genom hans karriär har han formgivit kollektioner i silver, guld, akryl, brons. Detta sätt att närma sig formgivningen var banbrytande under 1960-talet. Under 1970-talet tillbringade Weckström mycket tid i Italien där han arbetade med skulptur. Han har också varit gästformgivare av konstglas för Nuutajärvi.

1956 - Guldsmedexamen
1961 – Deltar i en uppmärksammad utställning på V&A i London som sätter tonen för den nya smyckesvågen under 1960-talet ”The International Exhibition of Moderna Jewelry”
1963 – Grundar Lapponia tillsammans med entreprenören Pekka Anttila
1965 – Vinner första pris för sitt collier ”Flowering Wall” på juvelmässan i Rio, Brasilien
1968 – Tilldelas ”The Lunning Prize” i New York för colliert ”Living wall”
1978 – Prinsessan Leia bär colliert “Planetary Valleys” i Star Wars

För fler smyckesformgivare se även:
Torun Bülow-Hübe, Eelis Kauppi, Kristian Nilsson, Wiwen Nilsson, Pentti Sarpaneva, Ray Urban, Liisa Vitali, Tapio Wirkkala

Läs mer
Auktionen avslutades
Har du ett liknande föremål du vill få värderat? Vi har de högsta slutpriserna i Skandinavien. Kontakta oss.
Utropspris
17 000 - 19 000 EUR
Auktionen är avslutad.
Omfattas av följerätt

Enligt lag betalar köparen en konstnärsavgift för detta konstverk. Avgiften är som högst 5%. Ju högre försäljningspris desto lägre procentsats. För mer information kring denna lag:

I Sverige: BUS
I Finland: Kuvasto och följerätt och Kuvasto

Köpinformation
Bildrättigheter

Konstverken i denna databas är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Konstverken återges i denna databas med licens av Bildupphovsrätt.