"Här slutar allmän väg", 1995
Signed Dan Wolgers and dated 1995 and numbered 47/75 verso. Cibachrome 28.5 x 49 cm.
Bukowski Auktioner, Moderna Höstauktionen 533, 2004.
Dan Wolgers, "Dan Wolgers verksamhet 1977-2001", Liljevalchs konsthall, 2001, compare p. 108-111.
Dan Wolgers har en fantastisk förmåga att läsa av sin samtid. I princip allt han företagit sig har blivit till välkända tidsmarkörer, ja rent av klassiker. Under ett par år i början av 1990-talet var Dan Wolgers ett eftertraktat byte för kritiker och tyckande allmänhet. 1991 kom den första stora konstskandalen, Wolgers banbrytande utställning på Galleri Lars Bohman, där han gav en reklambyrå fria händer att skapa en utställning i hans namn. Året efter var det dags igen, då släpptes den välkända gula telefonkatalogen där Wolgers låtit trycka sitt eget namn och telefonnummer på framsidan. Numera återfinns en av dessa kataloger i samlingarna på MoMa i New York. 1992 medverkade Dan Wolgers i grupputställningen "Se Människan" på Liljevalchs. Som en konstpolitisk handling lät han föra bort och sälja två av konsthallens bänkar. "Bänkstölden" fick stort utrymme i medierna och debattens vågor gick höga, inte minst när han sedan sålde kuvertet med delgivningen från Stockholms tingsrätt till sin norska gallerist.
”Här slutar allmän väg”, fotografisviten utförd 1995-1998, med Vägverkets torra blåvita skylt, blev Dan Wolgers personliga stoppskylt. Budskapet kunde inte sägas tydligare och endast denna fotografisvit presenterades på Galleri Lars Bohman när Wolgers ställde ut 1995.
" - Vi trodde aldrig den skulle sälja. Det var inget fotografi eller konstverk i traditionell bemärkelse, inte ljussatt eller redigerat i efterhand. Allt såldes. Bland annat till Statens Konstråd."
Bilderna är högt eftertraktade bland samlare och institutioner. De återfinns bland annat hos Moderna Museet som har hela sviten i sin samling. Sviten består av fem olika motiv, alla med den blåvita vägskylten. Det som skiljer dem åt är den omgivande naturen då de alla är fotograferade på olika platser, de flesta på landsvägar söder om Stockholm.