Ei yhteyttä palvelimeen
593
1461764

Ragnar Sandberg

(Ruotsi, 1902-1972)
Lähtöhinta
60 000 - 80 000 SEK
5 360 - 7 150 EUR
5 660 - 7 550 USD
Vasarahinta
115 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Amanda Wahrgren
Tukholma
Amanda Wahrgren
Asiantuntija, moderni taite ja grafiikka
+46 (0)702 53 14 89
Ragnar Sandberg
(Ruotsi, 1902-1972)

Night at the harbour, Gothenburg

Signed R.S and dated -39. Canvas laid on panel, 22 x 28,5 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Erik and Ingeborg Sköld, acquired directly from the artist.
Thence by descent to the present owner.

Kirjallisuus

”Konst i svenska hem”, vol. 1, listed p. 419 in
collection 714: ”Konstnär Erik Sköld, Brogatan 52, Halmstad".

Muut tiedot

"Jag målar emedan jag önskar ge uttryck åt mina känslor på samma sätt som en poet komponerar sina dikter" - Ragnar Sandberg. (Ulf Linde, "Ragnar Sandberg", SAK publ lxxxviii, sid 22).

Efter en resa till Frankrike i slutet av 1930-talet återvände Ragnar Sandberg till Göteborg fylld av beundran för Pierre Bonnards poetiska måleri och sensuella färger. Sandberg började skildra staden och dess invånare, han flanerade runt och förälskade sig i vardagen, vred och vände på den och fann en alldeles egen tolkning av Göteborg. Staden var för honom ett mysterium och inget fick lämnas åt slumpen. Han använde sin fantasi och skildrade det sjudande livet i ett poetiskt ljus, precis som han lärt av Bonnard.

Den uppsluppna koloriten dämpades av jordfärger och sotiga skuggor, färgen är utspädd som akvarell och på den laserade duken tecknade han med en nästan torr pensel.
I Sandbergs tidiga måleri på 1930-talet var människor relativt sällsynta besökare. Men i Göteborgsmotiven från det sena 1930-talet och det tidiga 1940-talet, är de som en del i bilden, de dyker upp ur vimlet och försvinner igen, anonyma.

Bertil Sundborg har beskrivit stadsmåleriet från denna tid: ”…man får ett intryck av att han nu medvetet gick in för att begåva den motvilliga staden med ett ansikte. Det är typiskt för honom att han tar upp vad andra föraktat, det är som om det lockade honom att finna värde just i det”. (Ulf Linde ”Ragnar Sandberg”, 1979, sid. 52)

I auktionens målning, utförd 1939, domineras bilden av en mörkare bakgrund färgsatt röd och blå färgaccenter. De avbildade figurerna är endast tecknade som svarta siluetter, halvt abstraherade, fokus ligger i stället på färgernas expressiva verkan sinsemellan.