Kan inte nå servern

Specialistens val – Contemporary Art

Specialist konst och fotografi Karin Aringer med verk från Marie-Louise Ekman ”Sömnen II” och Karl Norin ”Freshwater, steak and wine”.

Hej Karin Aringer, specialist samtida konst och fotografi på Bukowskis!

Katalogen är här för vårens dynamiska och färgstarka slagauktion med samtida konst, grafik och design: Contemporary Art & Design. Urvalet är noggrant kurerat och handplockat av Bukowskis konstspecialister för att presentera ett samtida urval av konst, grafik, fotografi och skulptur. Vi har pratat med Bukowskis specialist på samtida konst och fotografi, Karin Aringer om verk i vårens slagauktion som går av stapeln 19 april.

Vilka är dina favoritverk ur auktionen Contemporary Art & Design?

188. JR, "28 millimètres, Portrait of a Generation, Ladj Ly", 2004
Det är alltid extra roligt att få sälja något som inte förekommit på den svenska auktionsmarknaden tidigare. Den anonyme konstnären JR är född 1983 i Frankrike, just nu syns och hörs han och hans konst överallt. JR Oscarsnominerades för dokumentären ”Faces Places” (2017) och gjorde en uppmärksammad installation på The Armory Show nu i mars. Han använder sig av svartvita fotografiska bilder, ibland sina egna och ibland historiska motiv. Dessa klistras upp i stor skala på offentliga platser, på samma sätt som graffitikonstnärer traditionellt har arbetat. Dessutom använder han sig av video, böcker och social media för att få ut sina politiska budskap och skapa opinion. Han är verkligen en samtida konstnär på alla sätt och vis.

178. PETER JOHANSSON, "Självporträtt i rött", 2012.
Ju mer jag läser om det här verket desto ledsnare blir jag över att ha missat utställningen ”Johansson vs Zorn” i Mora 2012/2013. Uppgörelsen med Dalarna, dess historia och estetik har varit ett återkommande tema i Peter Johanssons konstnärskap. I fyra år arbetade han med projektet som resulterade i en bok och utställningen på Zornmuseet där han rekonstruerade ett tiotal fotografier av Zorn men satte sig själv, i stället för Zorn, i huvudrollen. I utställningen visades även ett antal nakenstudier målade av Zorn, originaltavlor i mångmiljonklass, där verken lyfts ur sina originalramar och försetts med nya kopior bemålade i Johanssons röda signaturfärg. Jag tycker att projektet är så välarbetat, humoristiskt och modigt – att ge sig på en nationalmålare på hans hemmaplan, det vågar inte vem som helst.

176. ESKO MÄNNIKKÖ, "Kuivaniemi", 1994.
Mitt hjärta ömmar verkligen för mannen på Esko Männikkös fotografi. Verket tillhör Männikkös genombrottsserie från tidigt 1990-tal ,"Kuivaniemi", fotografier som visar ungkarlar i norra Finland. Fotografen har verkligen lyckats fånga en känsla av ensamhet i bilden, den förstärks av ljussättningen och den mörka tjocka ramen som får honom att verka ännu mer isolerad.

106. NIKI DE SAINT PHALLE, "La Tempérance".
Niki de Saint Phalle är en ikon, jag tycker att hennes person såväl som hennes konst är väldigt intressant och inspirerande. Konsten är extra allt – färg, form, text, rörelse, glädje, sorg på en och samma gång. Du har säkert sett hennes skulpturer utanför Moderna Museet på Skeppsholmen och hört talas om den legendariska utställningen "Hon – en katedral” där hon medverkade med en gigantisk NANA med en utställning inuti.

185. ELLEN VON UNWERTH, "Naomi Campbell, from the Azzedine Alaïa Spring/Summer Campaign, 1991".
Ellen von Unwerth är fotomodellen som blev fotograf. Hon tar humoristiska, livfulla, sexiga bilder av sina fd kollegor och vänner. Hon verkar älska sitt jobb och har gjort så mycket roliga grejer, allt ifrån ikoniska reklamkampanjer för bl.a Guess till musikvideos och skivomslag. Det finns vissa kopplingar till Helmut Newtons bildvärld men i hennes bilder får modellernas personlighet lysa igenom. Där finns en helt annan kemi mellan fotomodell och fotograf.

Om man vill börja samla samtidskonst, vad ska man tänka på då?
Det beror på vad man har för ambitioner och budget men jag har två konkreta tips:
1. Verk på papper, som teckningar, akvareller, collage och grafik kostar vanligtvis mindre än tex en oljemålning på duk. Om du har hittat en konstnär vars verk du tycker om så kan det vara en bra början att köpa ett pappersarbete av densamma, fördelen här är att de oftast ligger lägre i pris och kanske är lättare att placera i hemmiljö än en stor målning, installation eller skulptur.
2. Om du är intresserad av att köpa fotografi så är svenskt klassiskt fotografi väldigt prisvärt i förhållande till kvalitet. Det är fotografier tagna med analog kamera, framkallade för hand i mörkrum (oftast av fotografen själv) – ett hantverk som inte så många behärskar idag. Bilder framkallade för hand blir aldrig exakt likadana vilket ger ett levande intryck som jag tycker mycket om. Namn att hålla koll på är bland annat Lennart Olson, Hans Hammarskiöld och Hans Gedda.

Vad är det som gör samtida konst intressant för dig?
Samtida konst beskriver tiden vi befinner oss i och samhället runt omkring oss, det finns så många olika sätt att framställa den på vilket jag tycker är väldigt intressant. Den samtida konsten följer inte så många regler och dessutom så finns det ju ett stort antal tekniker och tillvägagångssätt för konstnärerna att använda sig av. Personligen så känner jag en starkare koppling rent estetiskt till uttrycksformer och verk av ett senare datum, jag går inte igång på klassiskt landskapsmåleri eller religiösa motiv utan det är oftast verk från 1960-talet och framåt som ger mig den största aha-upplevelsen.


CONTEMPORARY ART & DESIGN
Visning 14 – 18 april. Berzelii Park 1 i Stockholm. Mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17. Auktion 19 april. Start kl 17.

Till katalogen >

Kontaka:

Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57