Kan inte nå servern

Specialistens val – Contemporary Art

Konstspecialist Louise Wrede med verk från Andy Warhol ”Herself” och Roy Lichtenstein ”Modern Head #4”.

Hej Louise Wrede, specialist samtida konst och fotografi på Bukowskis!

Katalogen är här för vårens dynamiska och färgstarka slagauktion med samtida konst, grafik och design: Contemporary Art & Design. Urvalet är noggrant kurerat och handplockat av Bukowskis konstspecialister för att presentera ett samtida urval av konst, grafik, fotografi och skulptur. Vi har pratat med Bukowskis specialist på samtida konst, Louise Wrede om verk i vårens slagauktion som går av stapeln 19 april.

Vilka är dina favoritverk ur auktionen Contemporary Art & Design?

108. TOMÁS SARACENO, ”Iridescent Planet”.
En argentinsk konstnär som utbildade sig till arkitekt innan han inledde sin konstnärliga bana. Idag arbetar han genom olika discipliner, som naturvetenskap, och är påverkad av urban planering och vårt förhållande till naturen. ”Iridescent Planet” är en skulptur som ingår i Saracenos projekt 32SW/Flying Garden/Air-Port-City/Iridiscent, vilket är en stad byggd uppe i luften. År 2010 hade han en utställning på Bonniers konsthall där han återskapade spindeln svarta änkans nät i en skala 1:17 och där också en version av ”Iridescent Planet” ställdes ut.

100. LENA CRONQVIST, ”Grimaser, Mun”.
”Grimaser, mun” är en fantastisk skulptur i verklig storlek som avbildar en flicka som gör en grimas med munnen. En retsticka helt enkelt. Cronqvist har skapat en skulptur som berör. I sitt konstnärskap utforskar hon allmänt barns utsatthet och framställer sina skulpturer på samma gång som högst kapabla och viljestarka individer med förmåga att göra sina egna val.

81, 86, 98, 99. YLVA OGLAND
Den svenska konstnären Ylva Ogland har varit högaktuell i vår med utställning på CF Hill i Stockholm. I Bukowskis Contempory Art & Design auktion har vi fyra verk av Ogland, som ger en bra spännvidd över hennes konstnärskap, där hon bearbetar minnen, mytologier och parallella världar. Ogland har muterat med sin spegeltvilling Snöfrid, och kallar sig numera Ylva Snöfrid.

90. JAN HÅFSTROM, ”Mr Walker”.
Den ikoniska ”Mr Walker”, Fantomens alias, har Håfström målat många gånger. Man ser honom alltid från sidan eller bakifrån, gärna i rörelse. Just den här målningen är från 2004, vilket är ett av de tidigare porträtten, då Håfström började måla dem kring år 2000. Särskilt färgställningen är fin i auktionens exemplar.

Om man vill börja samla samtidskonst, vad ska man tänka på då?
Till den som vill börja samla samtida konst är mitt råd att i första hand gå på det som man tycker om rent estetiskt, och som man kan tänka sig att leva med ett tag. Ett annat råd jag vill ge är att man ska se till att se så mycket konst som möjligt, då bildar man sig snart en uppfattning om vad man tycker om och bygger upp en förståelse kring olika konstnärskap. En bra start är ju att spana in Contemporary Art & Design visningen med måleri, skulptur, fotografi och grafik som spänner mellan ett brett band av svenska och internationellt verksamma konstnärer.

Vad är det som gör samtida konst intressant för dig?
Det är att det finns ett sådant otroligt brett utbud av olika konstformer, samt att det är en spegling av tiden vi lever i idag. Det jag tycker är intressantast just nu är konstnärer som arbetar i den digitala sfären, som tex. Cécile B. Evans, Lizzie Fitch och Ryan Trecartin, samt Parker Ito (som har ett verk med i auktionen). De är alla födda på 1980-talet och jobbar i det rumsliga och digitala på olika sätt, och har redan ställt ut på de större museer. Kolla upp dem!


CONTEMPORARY ART & DESIGN
Visning 14 – 18 april. Berzelii Park 1 i Stockholm. Mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17. Auktion 19 april. Start kl 17.

Till katalogen >

81. Ylva Ogland, "Venus at Her Mirror".
81. Ylva Ogland, "Venus at Her Mirror".
Klubbat pris 
140 000 SEK
Utropspris
150 000 - 200 000 SEK
90. Jan Håfström, "Mr Walker".
90. Jan Håfström, "Mr Walker".
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
200 000 - 250 000 SEK
99. Ylva Snöfrid (Ogland), "Looking at the Unconscious (Rose Quartz)".
99. Ylva Snöfrid (Ogland), "Looking at the Unconscious (Rose Quartz)".
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
250 000 - 300 000 SEK
100. Lena Cronqvist, "Grimaser, mun".
100. Lena Cronqvist, "Grimaser, mun".
Klubbat pris 
560 000 SEK
Utropspris
600 000 - 800 000 SEK
108. Tomás Saraceno, "Iridescent Planet".
108. Tomás Saraceno, "Iridescent Planet".
Klubbat pris 
Återrop
Utropspris
150 000 - 200 000 SEK

Kontaka:

Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
 Dölj
 Visa mer

Contemporary Art & Design 654

384. Bjarne Melgaard, Utan titel.
Utropspris
100 000 - 150 000 SEK
Aktuellt bud:
- SEK