Kan inte nå servern

Specialisternas val – Contemporary Design

Designspecialisterna Eva Seeman och Jonatan Jahn.

Nu pågår visningen av vårens dynamiska och färgstarka slagauktion med samtida och postwar design: Contemporary Art & Design. Urvalet är noggrant kurerat och handplockat av Bukowskis designspecialister för att presentera ett samtida urval av internationell och nationell formgivning. Vi har pratat med Bukowskis specialister för design & modernt konsthantverk, Eva Seeman och Jonatan Jahn om objekt i vårens slagauktion som går av stapeln 19 april.

Hej Eva Seeman, ansvarig specialist design & modernt konsthantverk!

Vilka är dina favoritobjekt i auktionen Contemporary Art & Design?

41. Michael Graves, Alessi, te-och kaffebricka, Italien 1985.
Jag tycker om Michael Graves silverservis. Den är så postmodern den kan bli och har härlig storlek på kannorna. Man blir lite extra glad av den.

25. Eva Hild, skulptur ur serien ”Bumlig”, Sverige 2000
Eva Hild, en ovanligt tidig och mer amorph skulptur av henne. Jag tycker mer och mer om den för var dag.

45. Folkform, ”Skyline” Studio Folkform 2017.
Folkforms lampa, en skulptural prototyp till den lampa som nu tagits upp i serieproduktion.

1. Olof Ottelin, ”Jumbo” Nr 174, Kervo, Finland 1960-70-tal.
Sist men inte minst är jag förtjust i Olof Ottelins lilla blå fåtölj klädd i ett blommigt 1960-tals tyg. En ovanlig stol i ett ovanligt utförande.

Om man vill börja köpa samtida design, vad ska man tänka på då?
Försök att titta efter sådant som både är typiskt för den epok vi befinner oss i men som samtidigt sticker ut, ligger i framkant.

Vad är det som gör samtida design intressant för dig?
Jag upplever att det ger en extra dimension att ha möjlighet till kontakt med formgivaren själv.

Hej Jonatan Jahn, specialist design & modernt konsthantverk!

Vilka är dina favoritobjekt i auktionen Contemporary Art & Design?

52. Simon Klenell, ”Mirror”.
Simon Klenell är vår tids mest intressanta glaskonstnärer! Han har prisats av flera inflytelserika institutioner för att ha tagit det traditionella konstglaset in i 2000-talet. "Mirror" är en unik skulptur som speglar såväl vår samtid som en kommentar på den traditionella bordspegeln. Den abstrakta oregelbundna och lekfulla formen är typisk för Klenells konstnärskap som för tankarna till Lucio Fontanas skulpturer och färgval.

25. Eva Hild, ”Bumling".
Eva Hild har varit tongivande som en av de formgivare under 2000-talet som fått konsthantverk att inkluderas i en konst-kontext. Det här objektet är ett mycket tidigt exemplar med en sammanhållen skulptural form som jag uppskattar. Eva Hilds skulpturer har tagit konstvärlden med storm och hon är representerad av Nancy Margolis Gallery i New York. Att få möjligheten att köpa ett tidigt verk av en så inflytelserik konstnär är ju självklart kittlande!

44. Fredrik Paulsen, "Glass & Steel chair”.
Fredrik Paulsen är en av de mer inflytande svenska formgivarna som verkar på en internationell konst och designscen. "Glass and Steel Chair" för det postmoderna arvet in i vår samtid. Hans lekfulla möten mellan hårt och mjukt, i kombination med Paulsens typiska karaktär, gör objektet till en visuell fullträff! Den "Glass and Steel Chair” som vi har på Bukowskis Contemporary Art & Design är unik och från Paulsens egna Studio-upplaga.

43. Nick Ross, "Little white lies”.
Nick Ross har genom sitt skotska arv skapat ett unikt formspråk som utmärker honom i vår samtida designscen. Hans verk är ofta undersökande och erbjuder betraktaren en resa mellan samtiden och dåtiden. Little white Lies är en skildring av samtidens syn på den goda smakens antika marmorskulpturer som tidigare varit bemålade. Nick Ross verkar på en internationell designscen och har uppmärksammats med ett flertal internationell prisutmärkelser och utställningar. Little white lies är som ett vackert smycke i vilket rum som helst!

Om man vill börja köpa samtida design, vad ska man tänka på då?
Köp design som du vill leva med. Design kan fylla rummet både som konst och funktionsobjekt. Inför ett köp var noggrann med att undersöka föremålets egenskaper om det är gjort i serieproduktion, upplaga eller om det är unikt. Se på design som konstobjekt så kommer ni snart att inse hur köpvänlig samtida design är. Det är fortfarande en scen i utveckling så ur ett prisperspektiv är det verkligen köpläge! Köp av oss på Bukowskis eller andra etablerade gallerister för att få information om formgivarnas position i design och konstkontexten.

Vad är det som gör samtida design intressant för dig?
Samtida design är ett mycket inspirerande område! Det finns en otrolig energi och mångsidig kreativitet i vår samtida designscen som fascinerar. Sverige har blivit ett centrum för en nya våg av design som har skapat ett stort internationellt intresse. Det skapas fantastiska konstverk som formar den nya scen av samtida design som vi ser bli mer och mer etablerad. Anledningen till att samtida design är så intressant är att du får vara med i nuet och ta del av all energi och skaparkraft. Det är mycket inspirerande att se hur formgivarna utvecklas och hur fler och fler aktörer på konstmarknaden uppmärksammar det här området. Samtida design är det området som det pratas mest om just nu!


CONTEMPORARY ART & DESIGN
Visning 14 – 18 april. Berzelii Park 1 i Stockholm. Mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17. Auktion 19 april. Start kl 17.

Till katalogen >

Kontakt:

Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60