Kan inte nå servern

Inspireras av Dusty Decos alla hem – från Stockholm till Mallorca

För tio år sedan startade Edin Memic Kjellvertz och Lina Kjellvertz en av Stockholms mest stilfulla och eklektiska vintage-butiker med noggrant utvalda designmöbler, inredningsaccessorer och konst som lockat köpare från hela världen, nämligen Dusty Deco. Resan började småskaligt och vid sidan av sina ordinarie jobb inom mode började paret att gå på loppisar och köpa hem allt från möbler till dekorativa objekt till sin dåvarande lägenhet. Snabbt fylldes hemmet och vindsförrådet och det var då Edin och Lina bestämde sig för devisen ”en sak in, en sak ut”. Snart insåg de att det fanns en marknad att sälja vintage-föremål i andrahand.

För att påbörja resan och skapa en affärsverksamhet av sin hobby var steg ett att ”brainstorma” fram en plan för sina väl avvägda loppisfynd. De fick låna några vänners hus i Barcelona samlade Edin och Lina på sig inspiration i den Kataloniska staden. ”Det blev ett par kvällar i trädgården med på tok för mycket vin men då växte också idén om vad vi ville göra och samtidigt som Dusty Springfield sjöng ’Son of A Preacher’ man bestämde vi att vi skulle heta Dusty Deco”, säger Edin om hur namnet till butiken uppkom.

Första inköpsresan gick till USA och fokus låg på att hitta industriella föremål såsom rostiga burkar och skyltar som de skulle säljas i deras första butik på Gärdet i Stockholm. Därefter har stilen på Dusty Deco successivt utvecklats som resulterat i två butiker på Söder, en mindre butik på Östermalm och till sist slog paret upp portarna i ett gammalt garage på 600 kvadrat på Brahegatan 21. Här kurerade de noga utvalda designklassiker, möbler med ett visuellt utryck och samtida konst.

”Inköp har vi gjort över hela världen, träffat otroligt mycket spännande människor på olika marknader och torg, resan och mötena har varit det som hela tiden motiverat oss och fått oss att växa. Resan har varit fantastisk och vi har aldrig gett vika för vår grundtanke med att bara köpa saker vi älskar och skulle vilja ha i vårt hem. Butikerna har alltid varit en förlängning på hur vi skulle vilja ha det hemma. Tyvärr har hemmen ibland blivit lite lidande och det har hänt, eller ganska många gånger som att saker sålts som varit i hemmet och Lina har mer än en gång kommit hem och undrat var matbordet tagit vägen... Lyxen med att göra det vi gjort är att det alltid funnits möjlighet att byta ut och pröva sig fram.”

Sida vid sida med Dusty Deco har paret även arbetat med inredningsuppdrag där kunderna efterfrågat allt ifrån att köpa specifika objekt till helhetslösningar. Vid årsskiftet stängde Edin och Lina ned butiksverksamheten för att fokusera på egenproducerade möbler och mattor som kommer att lanseras på Nordiska Galleriet under februari 2020.

Förutom att driva Dusty Deco har Edin och Lina befunnit sig i ett ständigt flyttande då de brinner för att köpa och renovera samt att se saker ta form och växa fram. Varje hem som de har bott i har därför varit unikt och inredningen har i förlängning alltid skiljt sig åt i de olika hemmen. Det finns dock ett par föremål som varit heliga för paret, såsom vissa konstverk och ett par möbler, men förutom det har de låtit inredningarna växa fram organiskt. För varje nytt hem så har de sett en ny infallsvinkel, nya inspirationer och nya sätt att tänka. Drömmen är att ständigt kunna byta upp sig och det överskott som tillkommit har gått till att satsa på företaget eller nya spännande projekt.

Nu bor familjen på den spanska ön Mallorca där de för tre år sedan köpte ett gammalt snickeri i Palma. Då fanns varken el eller vatten men de såg stor potential då lokalen hade vackra fönster och en prunkande trädgård där de så småningom har för avsikt att bygga en pool i (när bygglovet gått igenom). Framförallt såg makarna stora möjligheter att skapa något magiskt – så de slog helt enkelt till på det fallfärdiga snickeriet. Sedan 1,5 år tillbaka är familjen bosatt på Mallorca och hyr ett hippie-inspirerat hus som de fullkomligt älskar där de själva och barnen stormtrivs med det behagliga livet på ön.

Just nu auktionerar Bukowskis ut ett flertal möbler och dekorativa inredningsföremål från Dusty Deco i en kurerad temaauktion som pågår fram till söndagen den 19 januari.

Till temaauktionen Dusty Deco >


Bohemiska influenser på Mallorca

Fotograf: Jonas Ingerstedt
Hemsida: www.ingerstedt.se
Instagram: @jonasingerstedtphotography


Bistro-inspirerat och lyxigt vintage på Fryxellsgatan

Fotograf: Klas Sjöberg
Hemsida: www.klassjoberg.com
Instagram: @klas_sjoberg


Gråskala i sekelskiftsvåningen på Surbrunnsgatan

Fotograf: Henrik Nero
Hemsida: www.nerointerior.se
Instagram: @henriknero