Kan inte nå servern

Contemporary Art & Design presenterar Karin Broos


Karin Broos Spegling 3


Vattnet går som en glittrande livsnerv genom Karin Broos målningar. Vatten som det förföriska essentiella elementet men även som en sugande underström, med bråddjup och mörker.
2011 ställdes auktionens verk, ”Det svarta hålet”, ut på Borås Konstmuseum. Boken ”Speglingar” gavs ut i samband med utställningen, där beskriver Ingela Lind på ett lyriskt vis stämningen i Broos målningar:
”Där djupnar Värmlands sjöar, där suger svarta bottnar. Där ristas himlen av granskogens kam. Där sluts naturen, och där är bryggan civilisationens utpost mot avgrunden; det stora gluphålet men också befrielsen. Där förbinder unga kvinnor jord med himmel och hav. Där svävar vita hundar som om de vore utsända från en annan värld. Och där försjunker folk i sig själva – i vad?”
Det är en kvinnovärld som Broos skildrar. Hon har genom åren skapat flera målningar där unga kvinnor ligger, sitter, flyter eller står i glittrande sjövatten. Modellerna i målningarna är vanligtvis från den närmaste familjen, som döttrarna och barnbarnen. Motiven hämtas från Värmland, som sjön Fryken, de stora skogarna som kringgärdar sjöns stränder eller det egna hemmet i Östra Ämtervik. De till synes vardagliga situationerna är ofta tvetydiga och laddade med undertoner av eftertänksamhet.
Karin Broos fick sitt genombrott ganska sent i karriären i samband med en utställning på Kristinehamns konstmuseum 2008, samma år förvärvade Moderna Museet målningen ”Spegling 2” till sina samlingar. Motivet är mycket likt ”Det svarta hålet” med en ung kvinna som tittar ner i vattnet.



Bjud på verket

Säljs på Contemporary Art & Design
Visning: 15 – 19 april, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17.
Auktion: 20 april, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Signerad Karin Broos och daterad 2008-2009 a tergo. Akryl på duk 108 x 80,5 cm. Utrop 200 000 – 300 000 SEK.



För frågor och konditionsrapporter Kontakta specialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57