Kan inte nå servern

Inspireras av Unika Hem – inredningsdesigner Mercedes Valdenebro


Unika hem Mercedes Valdenebro

Foto German Saiz


Spanska inredningsdesignern Mercedes Valdenebro är uppvuxen i Sevilla och bor med sin man och deras två barn i en våning från 1930-talet som blickar ut över parken El Retiro i centrala Madrid. Mercedes har ett stort intresse för konst och keramik och blandar gärna antikt med modernt när hon inreder.


Efter att ha studerat juridik och arbetat som fotograf startade hon tillsammans med Mercedes Peralta 2012 den idag mycket populära inredningsstudion Las 2 Mercedes. Tillsammans har de tagit sig an den spanska samt internationella inredningsvärlden där de arbetar med alltifrån hotell, restauranger och privata hem med en strävan om att alla deras projekt skall andas tidlöshet, värme och personlighet. Las 2 Mercedes blev listade på Architectural Digests AD top 100 lista för 2021.


Berätta om ditt hem?
– Jag bor med min familj i en våning från 1930-talet belägen i ett av Madrids charmigaste områden nära centrum. Det jag tycker bäst om är att den ligger på sjunde våningen och har en fantastisk utsikt över El Retiro parken. Vi är relativt nyinflyttade och har bara bott här sedan september förra året då vår familj växte och behovet av mer yta blev påtagligt.


Hur tänker du när du ska inreda ditt eller andras hem?
– Som inredningsdesigners är det viktigt för mig och Mercedes att vår kund känner sig hemma. Med det sagt måste hemmet spegla kundens personlighet och de som kommer att bo där. Vi arbetar med att analysera hur de tillbringar sin tid i hemmet och försöker lämna vår egna smak åt sidan. Efter att det arbetet är klart strävar vi efter att hitta harmoni och balans samt att det skall vara vackert.



Bjud på de kurerade objekten




” JAG ÄLSKAR ATT INREDA RUM DÄR DET FINNS PLATS FÖR ETT HÄRLIGT BIBLIOTEK – FÖR MIG ÄR DET SJÄLVA KÄRNAN I VARJE HEM. ”


Hur skulle du beskriva din designestetik?
– Det är alltid en utmaning att beskriva sin egen stil men i alla projekt utgår vi från en bas med naturliga material som trä och marmor för att sedan addera modern konst, möbler från 1900-talets mitt samt belysning för att få till ett mer samtida uttryck.


Vilket är ditt favoritrum att inreda?
– Jag älskar att inreda rum där det finns plats för ett härligt bibliotek, för mig är det själva kärnan i varje hem.


Var hittar du din inspiration?
– Jag hittar inspiration överallt men jag älskar att resa och blir alltid inspirerad av att promenera omkring i nya områden, särskilt när vi reser för projekt i arbetet. En annan källa till inspiration är inredare från 1970-talet.


Favoritrummet i hemmet?
– Vardagsrummet utan tvekan på grund av utsikten, rummet och ljuset men jag tillbringar nog mest tid i köket…


När är du som mest kreativ?
– Precis hemkommen från en resa fulltankad av inspiration men även tidigt på morgonen när jag är ensam på kontoret.
Walesiska ullgardiner i färgen tobacco, antikt franskt skrivbord.


Från vänster – Matbord av Rosenthal, Louis Poulsen Enigma lampa. Sidobord i art-deco stil, fåtölj från 70-talet iklädd Bisson Bruneel tyg. Tavla av spanska konstnären Alberto Solsona och lampa från Gatto. Eero Saarinens Tulipe sidobord, konst av Luis Feito.





” JAG ÄLSKAR KONST OCH FÖRSÖKER SAKTA MEN SÄKERT SKAPA MIG EN SAMLING – KERAMIK LIGGER MIG OCKSÅ VARMT OM HJÄRTAT. ”


Vad letar du efter på auktion?
– Jag letar efter möbler från 1900-talets mitt, antika bord men även mer moderna. Just nu inreder vi ett hotell utanför Madrid där det skall vara en blandning av antikt och modernt, vilket jag ständigt är på jak efter på Bukowskis. .


Vad köpte du senast på auktion?
– Två enorma porträtt från 1600-talet till ett hus på landsbygden.


Vad är dina topp tre favoritplatser i Madrid?
– Konstmuseet Museo del Prado som har en av världens främsta konstsamlingar är ett måste, likaså den klassiska restaurangen La Parra och parken el Retiro.


Vad läser du just nu?
– Främst historiska noveller, för inspiration gillar jag att läsa gamla Architectural Digest och The World of Interiors.
Soffbord designat av las2mercedes, gul tavla av spanska konstnären Eusebio Sempere.





” JAG LETAR EFTER MÖBLER FRÅN 1900–TALETS MITT, ANTIKA BORD MEN ÄVEN MER MODERNA – JUST NU LETAR VI EFTER MÖBLER PÅ BUKOWSKIS TILL ETT HOTELL UTANFÖR MADRID SOM VI JOBBAR MED DÄR DET SKA VARA EN BLANDNING AV BÅDE ANTIKT OCH MODERNT. ”

Bruno Mathsson Jetson fåtölj, inhandlad på Bukowskis. Vintage keramik lampa.


Från vänster – Köket: stolar, Leggera. Sovrummet: fransk gobeläng från 1900-talets mitt, bänk av Felipe Lindberg. Badrummet: antik spegel, blandare av Christina Bissini.



Samlar du på något särskilt?
– Jag älskar konst och försöker sakta men säkert skapa mig en samling. Keramik ligger mig också varmt om hjärtat.


Hur tillbringar du din lediga tid?
– Med mina barn, vi går till parken, till konstuställningar och till antikmarknaden El Rastro där man kan hitta allt möjligt. Men också tillsammans med vänner för middag och drinkar, Madrid är en fantastiskt kul stad. Om vi hinner och har tid spenderar vi gärna helgen på landsbygden.



Se fler av Mercedes inredningar

Till Mercedes Instagram


Terazzo bord från 50-talet inhandlat hos Anna Abascal, antikhandlare i Sevilla samt Ruan Hoffman keramikskålar.



Bjud på konst och design kurerat av Mercedes


Bordslampa, 1960-tal.
Bordslampa, 1960-tal.
 
Utropspris
2 500 SEK
Ebel, armbandsur, 34 mm.
Ebel, armbandsur, 34 mm.
 
Utropspris
2 500 SEK