Kan inte nå servern

Ny säsong – Nya höjdpunkter: Christo & Jeanne-Claude 'Store Front (Project)'


Christo & Jeanne-Claude

– ett innovativt konstnärspar


I över 50 år arbetade de båda konstnärerna Christo (1935-2020) och Jeanne-Claude (1935-2009) tillsammans i det så kallade ”Team Christo”. Deras gigantiska och häpnadsväckande konstprojekt med inpackningar (Wrapping) av stads- och landskapselement gjorde dem världsberömda. De bemästrade hela den kreativa processen från idé till förverkligande och dokumentation.


Paret träffades redan 1958 i Paris, där Christo hade kommit i kontakt med den västeuropeiska konsten i form av Nouveau Réalisme. De bosatte sig permanent i New York 1964 och använde staden som utgångspunkt för de konstprojekt som tog dem över så gott som hela världen. Samma år påbörjade Christo sin nu ikoniska serie ”Store Front” vilken bestod av arkitektoniska skulpturer, där fönster och dörrar täcktes med papper eller draperades med tyg. Till skillnad från tidigare verk använde Christo i dessa skapelser såväl det inre som det yttre rummet. Sina tre första Store Fronts utförde de till utställningar i New York, Paris och Toulouse. Därefter skapades ”Orange Store Front” och ”Yellow Store Front”. Till projekten använde Christo bland annat äldre träpaneler, dörrar och beslag från rivningshus på Nedre Manhattan, vilket gav dem en medvetet patinerad karaktär. Serien avslutades med konstprojektet ”Corridor Store Front” som visades på den internationella utställningen Documenta 4 i tyska Kassel 1968. Installationen sträckte ut sig över en yta på hela 140 m².



Trots att varken Christo eller Jeanne-Claude längre är i livet så är de högaktuella med Team Christos allra sista monumentala installation. En postum insvepning av triumfbågen i Paris, ”L'Arc de Triomphe, Wrapped,”. Christo hade fascinerats av triumfbågen ända sedan han första gången kom till Paris och hyrde ett litet rum i närheten. Nu realiseras äntligen detta sista projekt, monumentet kommer att svepas in i textil under 16 dagar, som en sista hyllning till konstnärsparet i Team Christo.




Säljs på Contemporary Art & Design
Visning 27 oktober – 1 november, Berzelii Park 1, Stockholm.
Öppet mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17.
Auktion 2 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket
Signerad Christo och daterad -64, 122,3 x 90 x 13 cm. Verket säljs på Contemporary Art & Design Sale: 2 november. Utrop 2 000 000 – 2 500 000 SEK.



Förfrågningar & Konditionsrapporter Kontakta specialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57