Kan inte nå servern

Olle Emanuelsson Collection presenterar Jean Tinguely


Jean Tinguely

– träffsäker satir av maskinkulturen


Schweizaren Jean Tinguely (1925-1991) öppnade sin första stora museiutställning 1960 på Museum Haus Lange i Krefeld, Tyskland. Museidirektören hade sett Tinguelys verk i Paris, och genast bjudit in honom till att göra en utställning. Det är med blandade känslor som Tinguely tar sig an det vita rummet och det angenäma som ett museum står för. Här ställer han ut sina maskinskulpturer, några av de äldre relieferna, en méta-matic-maskin och fontänerna visas för första gången.
I samband med utställningen ges en katalog ut tillsammans med instruktioner för hur man bygger en méta-mekanisk relief. På byggnadsritningen hade Tinguely skrivit ”Jag uppfodrar Er att med hjälp av dessa ritningar bygga eller låta bygga detta konstverk, jag betraktar det exakt utförda resultatet som ett originalarbete av mig, Tinguely”. Det var totalt 50 stycken reliefer som trycktes, varav 30 stycken såldes och övriga 20 stycken behölls av museet. Av dessa 20 som behölls av museet var det 16 stycken reliefer som byggdes under Tinguelys överseende av Alfred Otto Müller i Köln. Auktionens verk är en av dessa 16.



Tinguely är den mobila skulpturens främste företrädare. Hans maskiner -métamatics - som är gjorda av skrotdelar, rör sig irrationellt, gnisslande och hackigt med plötsliga avbrott. Med sitt ständigt skiftande rörelsemönster utgör de en drift med den perfekta maskinkulturen. Moderna Museets skapare Pontus Hultén skriver om Tinguelys reliefskulpturer i “Jean Tinguely, Méta”:
“Tinguely hade, och med all rätt, en känsla av att med sina nya reliefer och skulpturer ha öppnat ett nytt kapitel i den aktuella konstens historia. Vad som speciellt tilltalade honom, var det faktum, att hans maskiner var ett slags demonstration av relativitetens princip, en tillämpad relativism. De demonstrerar den ständiga förvandling som allt är underkastat såvida det inte är nedfruset till -273°.”
Jean Tinguely blev god vän med Pontus Hultén i 1950-talets Paris, och idag kan vi beskåda Tinguelys och Niki de Saint Phalles permanenta skulpturgrupp “Paradiset” från 1966 utanför entrén till Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm.




Jean Tinguely, ”Maschinenbild Haus Lange”. Koncipierad 1960, upplaga 12/16. 65 x 65 cm. Utrop 250 000 - 300 000 SEK.


Verket säljs på Olle Emanuelsson Collection 6 oktober


När är det visning och auktion?
Visning 1 oktober – 5 oktober, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet fre–lör 11–16, mån–tis 11–17
Auktion 6 oktober kl 15.00, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Till verket


För mer information om kommande auktion — Kontakta kategorispecialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69