Kan inte nå servern

Ny säsong – Nya höjdpunkter: Andy Warhol ”Ship (Toy Painting)”


Andy Warhol

– ”Ship (Toy Painting)”


”Ship” ingår i den svit ”Toy Paintings” också kallad ”Toy Series” vilken utfördes 1983 på beställning av den legendariske konsthandlaren och samlaren Bruno Bischofberger i Zürich. Han bad Andy Warhol att göra en utställning för barn. Warhol var snabb att svara, han tyckte om idén och gjorde en omfattande svit bestående av 128 målningar som föreställde apor, papegojor, hundar, bilar, båtar clowner och robotar i unika färgställningar. Inspirationen till målningarna hämtade konstnären från sin egen samling av utdragbara mekaniska leksaker. Och som Warhol sa i en intervju i New York Times något år senare, när ett hundratal målningar visades på Newport Art Museum: ”Lots of international toys are included,” Mr. Warhol said, ”because a lot of them are the cutest of any I've seen.”


› Signerad Andy Warhol och daterad 1983 a tergo. Akryl och serigrafi på duk 28 x 35,5 cm. Utrop 1 500 000 – 1 800 000 SEK.


När sviten ursprungligen visades på Galleri Bruno Bischofberger, under utställningstiteln ”Children Paintings and Installation”, 3 december 1983 till 10 mars 1984, var utställningen gjord som en installation. Väggarna var tapetserade med en för utställningen framtagen tapet, formgiven av Warhol. Tapetdekoren bestod av screentryckta fiskar, identiska men multipelt framställda. Och detta grepp, med tapet är bekant och återkommande i Warhols konstnärskap. Redan på Warhols omfattande retrospektiva utställning på Moderna Museet i Stockholm 1968, tillika Warhols första stora museiutställning utanför USA, var museets fasad tapetserad med Warhols egenhändigt framtagna tapet föreställande kor i grälla färger. Stilgreppet återanvändes av Warhol när han ställde ut på Whitney Museum of American Art i New York 1971, även om han vid detta tillfälle nöjde sig med att tapetsera utställningslokalen invändigt. Även vid senare tillfällen återkom Warhol till egenhändig tapetdesign för att klä in utställningsväggar på museer och i gallerier. Den sista tapetdesignen gjordes faktiskt till just den aktuella utställningen ”Children Paintings and Installation” 1983 med leksaksmålningar.


Bischofberger bestämde tillsammans med Warhol att målningarna, som ju var tänkta för barn och små till formatet, skulle hänga på ögonhöjd motsvarande den hos en 3-5-åring. De vuxna besökarna fick hukande gå runt på galleriet för att kunna se verken ordentligt. Bischofberger bestämde också att de vuxna besökarna som kom och som inte hade sällskap av ett barn under sex år, skulle betala inträde. Pengarna gick sedan till ett välgörenhetsprojekt för utsatta barn.


Bruno Bischofberger hade arbetat med Andy Warhol sedan 1960-talet. Redan 1965 inkluderade han verk av Warhol i en utställning om popkonst på galleriet i Zürich. Året därpå träffades de på The Factory personligen för första gången och det blev början på en livslång vänskap. Bischofberger var med som grundare och finansiär till Interview Magazine, vilken Warhol grundade och gav ut första gången 1969. Deras kreativa och energiska samarbete resulterade i en rad numera legendariska utställningar.



Säljs på Contemporary Art & Design
Visning 27 oktober – 1 november, Berzelii Park 1, Stockholm.
Öppet mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–17.
Auktion 2 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket


Frågor? Kontakta kategorispecialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27