Kan inte nå servern

Inspireras av designern J.J. Martins eklektiska hem i Milano


Unika hem J.J. Martin


› J.J framför ett par stilleben från 1940-talet, målade av hennes gammelfarmor, svenska konstnären Katrina Van Ike.


J.J. Martin är född i Kalifornien men bosatt i Milano. Hon har grundat det italienska mode-och inredningsvarumärket La Double J med en strävan att uppmärksamma historiskt italienskt hantverk. Det mynnade ut i ett varumärke som är 100% italienskt i alla led och med ett maximalistiskt och färgglatt uttryck. J.Js hem är en reflektion av hennes färgstarka personlighet; mönster, färg, fullt av kontraster och utan en enda vit vägg.


Berätta om ert hem?
Jag hittade min våning efter att ha intervjuat ett antal milanesiska portvakter som arbetade i kvarteret där jag ville bosätta mig. Detta efter ett evigt letande på traditionellt vis. Som alltid i Italien sker det mesta genom ”passa parola” dvs. via kontakter. Byggnaden är i gotisk stil från 1910 och ser ut som ett slott, ingången smyckad med fantastisk mosaik och har en nästan spöklik känsla över sig vilket jag älskar.


På vilket sätt speglar ditt hem din personlighet?
Det finns inte en enda vit vägg i mitt hem vilket nog säger en hel del om mig. Mitt hem är fullt av kontraster, mycket färg och olika mönster men allt noga uttänkt. Jag tycker att det speglar min personlighet väldigt väl; jag är en människa fylld av kontraster med förkärlek för både det djupa spirituella men också det ytliga i mode. Jag tycker om att blanda gammalt och nytt och mitt hem har både antikviteter men även en hel del moderna och samtida föremål. Som person kan jag tycka om teknologi och hur det underlättar för mig, men älskar också det analoga. En gammal själ i samtiden.


Det finns inte en enda vit vägg i mitt hem vilket nog säger en hel del om mig. Mitt hem är fullt av kontraster, det är mycket färg och mönster men allt är noga uttänkt.


› Vintagestolar i bambu med kuddar klädda i tyg från La DoubleJ, tapet skapad av konstnären Kirsten Synge.


Hur tänker du kring ett hem?
Jag har blivit varse om detta alldeles nyligen, att mitt hem speglar mitt tillstånd av personlig medvetenhet. När jag går in i en ny fas i livet; mentalt, emotionellt eller energimässigt så är det intressant att se hur mitt hem förändras och utvecklas. Eller leder till att jag flyttar. Hemmet är som en förlängning av dig själv och din aura. För mig är det viktigt att hålla den platsen organiserade och att den känns varmt och trygg. Mitt hem måste både vara en tillflyktsort för mig personligen, men även en plats som känns välkomnande och inbjudande för andra.


Hur skulle du beskriva din estetik när det gäller design?
Min stil reflekterar min inre kreativa värld som är ganska okonventionell. Jag älskar det konstiga och lekfulla, det sobra och att sätta samman saker som kanske inte är så väntade. Så jobbar jag även i min yrkesroll för La DoubleJ, det ska vara oväntat. Om jag tittar på gamla bilder från femton, tjugo år sedan så har jag inte alls samma stil som idag. Det har varit en process att hitta min egen stil och förstå vad jag tilltalas av, det handlar inte alltid om att hitta det estetiskt vackra utan mer vad som ger mig harmoni. För mig handlar stil om att hitta sitt egna uttryck och inte låta sig bli påverkad av någon annan. Ibland är jag galen, ibland extremt sofistikerad – allt handlar om vilken känsla jag är i.



› Köket i återvunna 1990-tals skåp, vintage Thonet stolar i tyg från La DoubleJ, bord i carrara marmor


› Foto: Filippo Bamberghi ur boken ‘A Room of Her Own: Inside the Homes and Lives of Creative Women’ av Robyn Lea, (Thames & Hudson, 2021).
Foto: ur boken ‘A Room of Her Own: Inside the Homes and Lives of Creative Women’ (Thames & Hudson, 2021) fotograferat av Filippo Bamberghi.




Har du en favoritepok?
Jag älskar Frihetstiden i Milano, vilken är perioden innan huset jag bor i byggdes (min byggnad är av äldre stil). Det finns mycket design från Frihetstiden här i Milano, den är feminin, vacker och mjuk.


Samlar du på något?
Jag samlar på allt; kristaller, eteriska oljor, vintagesmycken, Murano-glas, porslinstallrikar… Det finns små samlingar överallt i mitt hus, det tar aldrig slut.


Vad inspirerar dig?
Det låter lite udda kanske, men mina spirituella förebilder (både levande och döda), är de som inspirerar mig mest i mitt liv. Jag älskar att arbeta med energier och det som är bortom våra sinnen, det är det som inspirerar mig och tar mig framåt i livet - vi är så mycket mer än det vi ser.
› Tulpaner i vas från La Double J. Ur boken: ‘A Room of Her Own: Inside the Homes and Lives of Creative Women’ av Robyn Lea, (Thames & Hudson, 2021). Foto höger: Filippo Bamberghi.



› Foto: Filippo Bamberghi ur boken ‘A Room of Her Own: Inside the Homes and Lives of Creative Women’ av Robyn Lea, (Thames & Hudson, 2021).


Jag samlar på allt; kristaller, eteriska oljor, vintagesmycken, Murano-glas, porslinstallrikar… Det finns små samlingar överallt i mitt hus, det tar aldrig slut.


› J.Js samling vintagehalsband, lampa från 1970-talet i mässing.


› Meditationsrum, balinesiska solfjädrar omger ett antikt tibetanskt altare som står på en italiensk vintage byrå. Foto: ur boken ‘A Room of Her Own: Inside the Homes and Lives of Creative Women’ av Robyn Lea, (Thames & Hudson, 2021).


Vilken är din favoritdel i ditt hem?
Mitt meditationsrum. Jag har ett rum som tekniskt sätt är ett sovrum utan möbler förutom ett altare och en bokhylla. Rummet går i midnattsblått och taket är målat i en stjärnkonstellation med löv i guld av en vän till mig som specialiserar sig på freskomålning för att replikera de Bysantinska kyrkorna i Ravenna. Jag är tokig i Bysantinsk konst och italienska kyrkor, särskilt siciliansk barock. Det är som att ha mitt egna lilla tempel, här gör jag min morgonrutin, yogar, mediterar samt leder ’healing’-grupper. Ett rum som inte kräver något utav mig utan är endast där för att ge.


Vad har format din inredningsstil?
Mina åtta år som journalist på tidningen Wallpaper har definitivt påverkat min inredningsstil. Jag har alltid varit flamboyant och en maximalist med förkärlek till mönster så det var roligt att arbeta för en tidning som fokuserade på det minimalistiska. Wallpaper gav mig en utbildning i både modern design samt i Milanos designhistoria och jag har haft stor glädje av den kunskapen när jag inrett mitt egna hem.


Vart är du mest kreativ?
När jag är totalt avslappnad, inte har en deadline, skrattar, har roligt och har skakat av mig andras energier.


› Foto: ur boken ‘A Room of Her Own: Inside the Homes and Lives of Creative Women’ av Robyn Lea, (Thames & Hudson, 2021)


Jag hittade min våning efter att ha intervjuat ett antal milanesiska portvakter som arbetade i kvarteret där jag ville bosätta mig – byggnaden är av gotisk revivalstil från 1910 och ser ut som ett slott, ingången är smyckad med fantastisk mosaik och har en nästan spöklik känsla över sig vilket jag älskar.


› Tavla fyndat på Etsy hänger ovanför soffan från Artex, klädd in blå sammet. Soffbordet i glas är ett loppisfynd. Ottoman klädd i ett tyg från David Hicks. Läderstolar från 1970, kinesisk matta 1900-tal.


Berätta om ett konstverk eller objekt som betyder extra för dig?
Tapeten i min matsal är ett konstverk i sig, målad av konstnären Kirsten Synge och baserat på ett kollage jag hittade på Bali. Jag gav kollaget till Kirsten som gjorde en otrolig tolkning som vi sedan lät trycka på tapet och specialdesignade efter min matsal. Det är ett sprudlande och glatt mönster, mina hundar är till och med inkluderade på ett hörn. Det skapar en känsla av att hela rummet är ett konstverk.


Vad letar du efter på auktioner?
Jag älskar att bjuda på vintage-smycken på auktion och har ett bra öga för det. Det behöver inte nödvändigtvis vara dyra smycken utan snarare de med en unik form och design. Jag är även förtjust i stolar och glasobjekt.


Vad köpte du senast på auktion?
En väv i silkessatäng broderad med blommor och en gigantisk påfågel som nu hänger i min hall.


Dina tre favoritplatser i Milano?
– Mitt andra hem Pasticceria Cucchi. Det brukade vara mitt kontor när jag arbetade som journalist och nu samarbetar vi ofta med dem för La Double J. Det är som att komma hem till sin familj, jag älskar det stället!

– Jag älskar Latteria San Marco för en enkel och "hemlagad" måltid.

– Chiesa di San Maurizio al Monastero Maggiore, en kyrka från 1300-talet på Corso Magenta. Det är av dem mest extravaganta platserna i Milano med fantastiska målningar, skulpturer och inspirerande inredning. Italiensk barock är något jag inspireras mycket av.


Vad tycker du om att läsa?
Alla böcker som handlar om spiritualitet och andlighet. Just nu läser jag en fascinerande bok om chakran och hur de kan förklara sambandet mellan yoga och det spirituella.


Hur tillbringar du din helg?
Jag har blivit en riktig hemmakatt eftersom jag arbetar så mycket. Under helgen skriver jag ett nyhetsbrev för La Double J som heter Spirit Tickle. Jag skriver även på ett antal böcker, läser, lagar mat, mediterar och unnar mig gärna en thaimassage.


Till JJs instagram


Bjud på objekt kurerade av J.J. Martin


Soffa, 1900-talets mitt.
Soffa, 1900-talets mitt.
 
Utropspris
4 000 SEK
Fåtölj 1940/50 tal.
Fåtölj 1940/50 tal.
 
Utropspris
8 000 SEK