Kan inte nå servern

Modern Art + Design presenterar: Serge Poliakoff


Serge Poliakoff

"Composition abstraite"


Bukowskis presenterar Serge Poliakoff på Modern Art + Design. Visning den 12 – 16 maj, auktion den 17-18 maj.


Läs mer om verket


Serge Poliakoff är en av de främsta företrädarna för utvecklingen av det abstrakta måleriet. Han föddes i Moskva år 1900 och började i unga år studera vid Konstakademien i Moskva men flydde i samband med den ryska revolutionen 1917 från hemlandet.

Under några turbulenta år befann han sig på resande fot genom Östeuropa där han försörjde sig genom att uppträda på kabaréer och som musiker. Slutligen nådde han Paris 1923 och studier vid såväl Académie Frochot som Académie de la Grande Chaumière 1929 följdes av ytterligare fortbildning vid Slade School of Fine Art i London, 1935.



Den abstrakta konstens pionjärer

Efter återkomsten till Paris kom i Poliakoff i kontakt med stora konstnärer som Wassily Kandinsky, Sonia och Robert Delaunay och Otto Freundlich, senare också med Victor Vasarely, Jean Deyrolle och Jean Dewasne.
Poliakoff ansluter sig nu till det nya abstrakta måleriet. Hans verk präglas av en ytmässighet med geometrisk-linjära formförhållanden men framför allt betonas motsättningarna mellan olika färgfält.

Snart skulle Poliakoff komma att stå som en av de mest betydelsefulla företrädarna för den så kallade École de Paris. Hans verk visades regelbundet på Salon des Indépendants mellan åren 1938-45 och han hörde därefter till de mest uppmärksammade utställarna på Salon des Réalités Nouvelles. Under efterkrigstiden befäste och positionerade Poliakoff sig som en av de mest betydelsefulla konstnärerna i sin generation för den franska skolan.


”Under efterkrigstiden befäste och positionerade Poliakoff sig som en av de mest betydelsefulla konstnärerna i sin generation inom den franska skolan.”


Åren närmast efter kriget gjorde Poliakoff sin palett påfallande mörkare och målade i dämpade, diffusa ockra- och jordfärger i en medveten önskan att motverka en alltför dekorativ verkan av sina abstrakta strukturer.

Dessa, eventuellt med insprängda enstaka mer färglysande element, kännetecknade hans måleri till mitten av 1960-talet.



Katalognumret, "Composition abstraite", är utfört 1967 och är ett utsökt exempel på Poliakoffs måleri som det ter sig under denna, för konstnären, så viktiga period.


Modern Art + Design har visning mellan den 12-16 maj. Auktionen äger rum den 17-18 maj.


Läs mer om auktionen