Kan inte nå servern

Important Winter Sale: Tiara från Boucheron


Important Winter Sale presenterar

Tiara, Boucheron, platina med diamanter (1909)


Tiden kring förra sekelskiftet är en av de rikaste perioderna i smyckeskonstens historia och utvecklingen var närmast explosiv, både konstnärligt och hantverksmässigt. Efter århundraden av försök lyckades man slutligen bemästra den vita metallen platina och ledande juvelerare som Cartier, Fabergé och Boucheron tävlade i den svåra konsten att skapa skira och lätta mästerverk av den sega metallen. Det behövs ytterst lite platina för att för att skapa hållbara konstruktioner och plötsligt kunde man skapa stora men luftiga smycken med nästa osynliga ädelstensfattningar - en teknisk landvinning som skapade nya möjligheter och frihet för juvelhusens formgivare.

Den fantastiska tiaran från Boucheron som Bukowskis fått den stora äran att presentera är en triumf för denna period. Tiaran är skapad år 1909 under en period då kvinnor runt om i världen befriades från gamla bojor och fick nya rättigheter och möjligheter, en utveckling som avspeglade sig både i kläd- och smyckesmode.



Det är inte någon kvalificerad gissning att anta att Boucherons tiara ursprungligen skapades för tidens nya radikala kvinnotyp och någon som sökte efter ett nytt och modernare uttryck för sin smyckesgarderob - exempelvis en tiara som stod i kontrast mot tidigare stilmässigt rigida tiaror tyngda av traditioner och gamla regelverk. De flygande trollsländorna i platina och diamanter som med skenbar lätthet rör sig framåt genom tiaran befinner sig ljusår från tidigare tiders epokers pampiga och tunga tiaror inte sällan dekorerade med stora pärlor och dyra ädelstenar.

I Boucherons ateljéer skapades under denna tid den legendariska tiaran ”The wave tiara” vars vidare öden är okända och som vi idag bara känner via Boucherons gamla arkivbilder. Mästaren bakom den kända tiaran har använt den japanska konstnären Hokusais kända träsnitt ”Under vågen utanför Kanagawa” som motiv och har med en nästan övermänsklig skicklighet skapat en smyckesvariant i ädelmetall och ädelstenar med samma konstnärliga storslagenhet som vi erfar i Hokusais bild.

Kanske är det samma mästare som ligger bakom den tiara som Bukowskis nu säljer - också den med motiv från den japanska kulturen. Trollsländan har en mytologisk status i japansk litteratur och konst och även den kortlivade flygande insekten finns avbildad i andra kända bilder av Hokusai. Precis som i all stor konst förenar Boucherons tiara tidlöshet med aktualitet och har en given plats i historieböckerna som det mästerverk det är.





Tiaran säljs på Important Winter Sale.
Utrop 1 000 000 - 1 200 000 SEK.

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till tiaran
Utforska hela katalogen




Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Cecilia Andrén
Stockholm
Cecilia Andrén
Ansvarig specialist smycken
+46 (0)790 78 03 20
Fredrik Karlsson
Stockholm
Fredrik Karlsson
Specialist Smycken
+46 (0)767 81 06 06
Carl Barkman
Stockholm
Carl Barkman
Chefsspecialist Fine Art och antikviteter
+46 (0)708 92 19 71
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61