Kan inte nå servern

Important Winter Sale: Hilma af Klint


Important Winter Sale presenterar

Hilma af Klint 'Morgon'


Hilma af Klint var en pionjär på många plan. Hon tillhörde en av de första generationer kvinnor som utbildades vid Kungliga Konstakademin i Stockholm. Hennes konstnärliga gärning startar i det klassiska måleriet. Långt efter sin död blir hon internationellt uppmärksammad och hyllad som en tidig föregångare för den abstrakta konsten. Uppseendeväckande ur ett konstnärligt perspektiv är den evolution Hilma af Klints konst genomgick tiden innan 1906. Fram till 40-årsåldern målar hon främst porträtt och landskap, botaniska studier och beställningsuppdrag. Utan någon progressiv övergång, slår hon sedan över från ett traditionsenligt måleri till att skapa på ett absolut fritt och okonventionellt sätt.

Hilma af Klint växte upp i en sjöofficersfamilj i Stockholm och på Adelsö i Mälaren. Efter examen från Kungl Konstakademien 1888, hyrde hon en egen ateljé på Hamngatan 9 och delade stundtals en annan ateljé med två f.d. elev kolleger i det s.k. Ateljéhuset på Hamngatan 5 vid Kungsträdgården i Stockholm. Det var dåtidens kulturella mittpunkt med Blanchs Café och Konstsalong på bottenplanet. Auktionens akvarell ”Morgon” är ett tidigt arbete, utfört under denna period. Akvarellen är en realistiskt utförd ögonblicksbild och ger ingen föraning om den utveckling mot det abstrakta måleri som skulle följa. På bladets baksida finns anteckningen 40 kr. Motivet är naturalistiskt utfört och ger ingen föraning om den utveckling mot det abstrakta måleri som skulle komma.



I västvärlden pågick en industriell- och kunskapsrevolution. Många kände ett behov av andlig och/eller religiös näring som motpol. Hilma af Klint var tidigt intresserad av andevärlden och spiritistiska budskap. Med fyra andra kvinnor bildade hon 1896 gruppen De Fem som uppfattade att de kom i kontakt med andliga väsen som de kallade De Höga. Hilma af Klint upplevde att hon utvalts av De Höga att utföra ett stort uppdrag, sviten Målningarna till Templet. Detta arbete, som utfördes mellan 1906 och 1915, skulle komma att förändra hennes liv. Det nya formspråket med sitt abstrakta och symboliska uttryck hade inget gemensamt med det hon någonsin målat eller ens sett.

Under hela Hilma af Klints konstnärskap återkommer växtlighet och växande som tematik. I noggrant utförda anteckningsböcker från 1919–20 finns teckningar av blommor, mossor och lavar avbildade och tolkade likt vetenskapliga illustrationer, men stiliserade i geometriska ritningar. I serien ”Parsifal” från 1916 utforskar hon symboliken och sökandet efter andlig kunskap. I monokroma akvareller med fröliknande former i centrum, står det inre växandet i fokus.

Hilma af Klint förstod det unika i sitt skapande. Hon hade en vision om att hennes konst skulle bidra till att påverka människans medvetenhet, eventuellt även i förlängningen hela samhället. Hon ansåg dock att hennes samtid inte var mogen. På försättsbladet till anteckningsbok från 1932 har hon antecknat en obligatorisk tidsfrist - inga av hennes verk fick visas offentligt förr än 20 år efter hennes död. Nu 90 år senare är det uppenbart att hennes konst starkt berör den samtida publiken. Hilma af Klints dröm om en spiralformad byggnad som skulle rymma Målningarna till Templet har på sätt och vis gått i uppfyllelse. År 2019 öppnade utställningen Hilma af Klint - Paintings for the Future på the Solomon R. Guggenheim Museum, New York. Den omtalade och hyllade utställningen lockade en rekordpublik på 600 000 åskådare som tålmodigt köade utanför den karakteristiska spiralformade byggnaden.

Hilma af Klint har tagit konstvärlden med storm. Från att ha varit praktiskt taget okänd likställs hon nu med de största moderna målarna och hennes verk anses banbrytande. Hon har, långt efter sin död, ritat om kartan för den tidiga abstrakta konsten, både i Sverige och internationellt. Idag är Hilma af Klint mer aktuell än någonsin, hennes konstnärliga gärning har uppmärksammats i utställningar, film, VR-upplevelser och nu senast i en NFT-utgåva.




Bilder: Hilma af Klint i ateljén på Hamngatan ca 1885, Moderna Museet. Ateljéhuset med Blanches konstsalong, Stockholmskällan, Hilma af Klint uställningsvy, Moderna Museet 2013





Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 80 000 - 100 000 SEK

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket
Utforska hela katalogen




Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39