Kan inte nå servern

Important Winter Sale: Helene Schjerfbeck


Important Winter Sale presenterar

Helene Schjerbeck "Vita rosor i glas"


I juli 1887 reste Helene Schjerfbeck första gången till St. Ives i Cornwall. Hon var inbjuden av sin väninna Marianne Preindlsberger, gift med den engelske konstnären Adrian Stokes. Fiskeläget St. Ives på halvön Landsend var omtyckt av konstnärer, och man umgicks och arbetade nära varandra på den lilla orten. Einar Reuter, under pseudonymen H. Ahtela, beskriver i sin monografi ”Helena Schjerfbeck” tiden i St. Ives som en lycklig tid. Den lilla konstnärsgruppen som Schjerfbeck tillhörde, umgicks i Stokes ateljé och träffades flera gånger i veckan. Det speciella ljuset och det milda klimatet tillät måleri en plein-air även under vintertid. Omgivningarna var vackra, arbetsglädjen brände i Schjerfbeck och de ekonomiska förutsättningarna för den närmaste tiden var säkrade.



Schjerfbeck hade sin ateljé uppe i ett torn med utsikt över hamnen och havet. I ett av många bevarade brev till målarkollegan och vännen från Paris-tiden, Maria Wiik, beskriver hon utsikten från sitt torn - hur hon kunde se fiskebåtarna återvända in i hamnen om kvällarna, lykta vid lykta - havet såg ut som Champs-Elysées. Fiskare i rödbruna oljekläder samlades för att plocka fisken ur näten. Det var dock svårt att få fiskarna att stå modell då de flesta av männen tillbringade sina dagar på havet. I stället föll motivvalet på barn, landskap och interiörer. Den första tavlan som Schjerfbeck målade i St. Ives var en komposition med vitklädda flickor. 1887 målades ”Konvalescenten”, en interiörbild med en skör och sjuklig liten flicka som stilla betraktar en kvist med ljust gröna knoppar.

Stilleben var en motivkategori som passade Schjerfbeck mycket väl och hon hade dem som en glädjefylld sysselsättning som hon gärna arbetade med när hon fick tid över från sina porträtt- och landskapsmålningar. Genom sina stilleben fick hon utlopp för den nära koppling som hon kände till naturen och hon tilltalades av växternas skönhet och deras praktfulla färger. Blommorna och frukterna var även till skillnad mot mänskliga modeller praktiska och enkla att arrangera. Schjerfbecks omsorgsfulla och tidskrävande arbetsprocess ledde dock ibland till att frukterna hann ruttna och blommorna vissna, många gånger fick hon färdigställa målningarna utifrån minnet.

Auktionens målning ”Vita rosor i glas”, är en olja på pannå som har stora likheter med duken ”Gula rosor i glas” utförd i St. Ives 1888. I den aktuella målningen låter Schjerfbeck samspelet mellan ljus och färg få fritt spelrum. De tunga välfyllda blommorna lyser vita mot de dovt gröna bladen. Bordsytan har lösts upp mot den askgrå fonden vilket förstärker upplevelsen av den starka naturkraft som drar grenarna ned över glasets kant.

Schjerfbeck skulle ständigt återkomma till frukt- och blomsterstilleben under hela sin karriär. De realistiskt utförda nature morte, som detta nyupptäckta verk från 1880-talet, kom att ge plats för de egenartade och experimentella fruktmålningarna som hon skapade vid slutet av sitt liv. De spelar en betydelsefull roll i hennes konstnärskap och bland dem finner man många av hennes mest djärva och vitala verk.


Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 1 000 000 - 1 500 000 SEK

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Till verket
Utforska hela katalogen




Helene Schjerbeck "Flicka med fladdrande hår"

Studie till vävnaden "Livets träd"

1902 flyttade Helene Schjerfbeck, delvis på grund av hälsoskäl, till den lilla orten Hyvinge, fem mil norr om Helsingfors. Här kom hon att leva tillsammans med sin mor i en liten lägenhet om ett rum och kök. Arrangemanget varade fram till moderns död år 1923. Under de femton första åren i Hyvinge avstod Schjerfbeck från att resa till Helsingfors. Hon fortsatte emellertid att måla och sände regelbundet in verk till utställningar och utlottningar i såväl Helsingfors som Åbo. Viss kontakt med omvärlden förelåg även under dessa år, huvudsakligen via korrespondens med vänner samt genom prenumerationer på internationella konsttidskrifter.

Under dem här åren blev ryavävnader populära inom det finska konstlivet. Även Schjerfbeck ville försöka sig på konsthantverket och komponerade mönster och scener till väggbonader, borddukar och kuddar för Finska Handarbetets Vänner. Hon gjorde bland annat skisser för kompositionen "Livets Träd", en scen med en sittande man som ger den sittande flickan bredvid en bröllopsring. Skissen som säljs i denna auktion är en av dessa och studerar kvinnan med sitt röda hår utsläppt och sina ögon stängda. Schjerfbeck studerade kvinnan i en annan teckning som är omnämnd i Ahtelas katalog från 1953, kat. nr 333.

Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 600 000 - 800 000 SEK

Till verket




Helene Schjerbeck "Konvalecenten"

Handkolorerad litografi

"Konvalescenten", målad i St Ives 1888, är en av Helena Schjerfbecks mest kända målningar. Samma år ställdes den ut på Salongen i Paris med titeln "Première verdure", den första grönskan, där den inköptes av Finska Konstföreningen och sedermera kom att bli en del av Ateneums samlingar. Schjerfbeck återkom nio gånger till samma motiv, som allt mer förenklades och till slut enbart bestod av det väsentligaste: barnets ansikte och handen som håller i kvisten. Sjuka barn var ett vanligt motiv i den tidens konst, till exempel Jenny Nyströms, ”Konvalescenten", 1884, förvärvad av Nationalmuseum från Bukowskis 2015, Edvard Munchs, "Det sjuka barnet", 1885, vilken finns i flera versioner bl.a på Göteborgs Konstmuseum och Thielska Galleriet i Stockholm, Carl Larssons ”Konvalescens”, 1899, Nationalmuseum samt Eva Bonniers "Reflex i blått”, 1887, Nationalmuseum, men till skillnad mot dessa, vilka avbildar en döende flicka som förtröstansfullt lämnar sitt öde i guds händer, talar Schjerfbecks verk lika mycket om hur livskraften återvänder, symboliserat i det aktuella verket av den skira grönska på ett av bladen på kvisten flickan håller framför sig.

Verket säljs på Important Winter Sale.
Utrop 75 000 - 100 000 SEK

Till verket




Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39