Kan inte nå servern

The Ex Collection – Ultra Contemporary Art

#####**Malmösamlarna Patrik Hallberg och Helena Sandén Berg började sin gemensamma konstsamling när de träffades i början av 1990-talet. För fem år sedan gick de skilda vägar och de har nu beslutat sig för att avyttra konstsamlingen för att hitta nya ägare till de 80 verken.**

#####**The Ex Collection – Ultra Contemporary Art** är en unik samling av internationell och skandinavisk samtida konst, där många av konstnärerna är födda efter 1975 och till största delen välkända hos en utländsk publik. Patrik och Helena har köpt verken på internationella gallerier och konstmässor. De har nära band till galleristen och konstsamlaren Johan Berggren och har valt att stötta många av konstnärerna som han ställt ut. Konstskolan Städeschule i Frankfurt, som Daniel Birnbaum tidigare var rektor för, har också legat de båda samlarna varmt om hjärtat.



Hur skulle ni beskriva er samling och vad fick er att börja samla?

Konst är en viktig del av våra liv. Vi har en koppling till Galerie Leger i Malmö och det var där vi började. Vi skulle beskriva samlingen som ett collage av verk som är kopplade till Malmögalleristen Johan Berggren, konstnären Fredrik Vaerslev och konstskolan Städelschule i Frankfurt. Samlingens fokus har legat på abstrakt samtida konst och verk som inte är omedelbart tillfredställande utan som kräver något mer av dig, som växer med dig. Känslan har alltid varit viktigast för oss i relation till investering.



Vilket verk var det första ni köpte?

Patrik: En litografi av Peter Hahne som vi köpte på just Galerie Leger i Malmö. Verket ingår även i denna auktion.
Helena: Jag minns känslan och stoltheten att hänga vårt första verk på väggen, i vårt hem. Det kändes vuxet. Ett stort steg var när vi köpte vår första oljemålning, en Anette Harboe Flensburg. Det var en enorm känsla! Den målningen var nog den svåraste att skiljas från för att den betydde så mycket. Men en viktig del i att samla konst är också att våga sälja när man vill köpa något annat eller vill byta inriktning.

Ser ni någon röd tråd i er samling?

Främst kretsar samlingen kring abstrakt måleri, med konstnärer som har ett internationellt fokus födda primärt under 1980-talet. De flesta är mid-career, med spännande framtid, många är konstnärer som inte är särskilt kända i Sverige och som sällan eller aldrig tidigare dykt upp på auktion. En unik möjlighet för någon annan att finna nya och spännande konstnärer!
Helena: Tack vare galleristen Johan Berggren har vi haft möjligheten att träffa hans konstnärer och även ha en spännande dialog om de verk vi sedan köpt. Att få den direkta kontakten med konstnärerna är en stor del av konstsamlandet. Även våra barn har varit på flera vernissager och konstmässor. Ett av de mest minnesvärda mötena med konstnärer var i New York under konstmässan Frieze. Då åkte vi och hälsade på i Jasper Spiceros hem där han visade sin videokonst och sedan besökte vi Jared Madere i hans ”husvagn” uppvärmd och driven på gas/eld på en gata på Manhattan där han bodde och på sin laptop visade sina fantastiska verk. Dessa möten är ovärderliga minnen.



Är det något verk som har en ovanlig proveniens/historia eller bakgrund som ni kan berätta om?

Patrik: Två av verken i vår samling har tidigare ägts av Stefan Simchowitz. Stefan är en känd konstsamlare, art dealer och gallerist verksam i Los Angeles som ständigt är på jakt efter "The next big thing". Det är roligt att han plockat upp Amalia Ulman (1415104) och Lucie Stahl (1415163). Han har även ägt verk av norske konstnären Fredrik Vaerslev.
Helena: ”Tro, Hopp och Tröst” av Jet-Te Ranning. Detta verk består av tre delar och är en hyllning till Ola Billgren, som var lite av en mentor för Jette. Vi fastnade för det i samband med att vi gifte oss och köpte det på den samlingsutställning som Galerie Leger hade till minne av Ola Billgren efter hans död. Betydelsen i verket blev en manifestation av vårt eget äktenskap och verket hängde under vår tid tillsammans över vår säng. Jag tycker speciellt om den tråd som löper genom och mellan de tre delarna och som blir en fin påminnelse om vad vi ville vara för varandra.
Sammantaget kan vi säga att vår konstsamling gett inte bara oss, Patrik och mig glädje och förundran, utan även upphov till diskussion, observationer, tyckande och tänkande för våra barn, deras kompisar, våra vänner och släktingar. Det har varit fantastiskt att kunna omge sig med samtida konst i ens eget hem och vardag och nu vill vi ge andra möjligheten att skapa sina egna möten och minnen!



#####**Samlingen kommer att visas på Bukowskis i Stockholm mellan 25 – 28 januari och säljs exklusivt online 24 januari – 2 februari.**


Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist samtida konst, Private Sales
+46 (0)739 40 08 19
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist fotografi och samtida konst
+46 (0)702 63 70 57