Kan inte nå servern

Modern Art + Design presenterar: Jonglören av Erik Olson


Erik Olson ”Jonglören”


Erik Olson föddes rakt in i det moderna tidevarvets århundrade. Industrialism, socialism och modernism var några av de strömningar som höll på att skapa ett annat samhälle än det hans föräldrars generation upplevt. Trots att han växte upp i ett arbetarhem var Erik, och även hans bror Axel, tidigt på det klara med att de ville bli konstnärer. Tillsammans med kusinen Waldemar Lorentzon bildar de tre konstnärsgruppen Gnistan 1915. En avgörande händelse för de tre unga konstnärerna sker 1919, då gruppen Gnistan på en amatörutställning i Halmstad uppmärksammas av ingenjören Egon Östlund, som introducerar dem för sin skyddsling Gösta Adrian-Nilsson. GAN är redan etablerad internationellt och blir den som visar de unga Halmstad-konstnärerna vägen till den europeiska avantgardismen. Det är också GAN som blir inträdesbiljetten till Légers Académie Moderne i Paris, dit Erik Olson reser tillsammans med Waldemar Lorentzon i början av 1924. De båda kusinerna lyckas hyra en lägenhet mitt i på 86, rue Notre-Dame-des-Champs där de blir grannar med såväl GAN som Grünewald. I bottenvåningen ligger Légers akademi som med Erik och Waldemar fått två nya elever.

Hos Léger lär Erik Olson känna Otto G. Carlsund, som tar med de två unga svenskarna till Paris nattliv och platser där dåtidens avantgarde träffades, som Dôme, Rotonde och senare även La Coupole. Erik känner sig som i paradiset och insuper de nya vindar som blåser i Paris, den avantgardistiska konstens Mecka. Trots att han lever på ruinens brant lyckas han inte bara gå i lära hos mästaren Léger utan beger sig så fort tillfälle ges ut på studieresor runtom i Europa där han ivrigt studerar alltifrån Giotto och Cimabue monumentala konst till Kandinskys abstrakta målningar.


”Jonglören” hör till en av Erik Olsons starkaste konstruktivistiska kompositioner och ingår i en serie sparsmakade verk som konstnären skapade åren 1927–28.


”Jonglören”, målad 1928, är både lekfull och elegant, valet av motiv och färgerna som så raffinerat ställs emot varandra gör att betraktaren instinktivt blir på bra humör. Man kan tydligt se influenserna från läraren Léger och dennes egenartade tubism, en version av kubismen där han betonade cylindriska former. Den fantasieggande kompositionen och det ambivalenta rörelseladdade rummet har inslag av så kallade "omöjliga figurer". Rummet är begränsat arkitektoniskt genom rektanglarna i bakgrunden och med stolen och bordet på vardera sida om figuren. Ena ögonblicket ser en form ut att ligga i ytplanet, nästa ögonblick en bit in i rummet i förhållande till de omgivande objekten. Erik Olson har arbetat både med färgen och formen för att uppå harmoni och rörelse i detta modernistiska mästerverk.



Verket säljs under vårens Modern Art + Design den 16-17 maj.

Utrop: 800'000 - 1'000'000SEK

Live Auktion: 16 – 17 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalog Online: 2 maj
Visning 11 – 15 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16



Till verket


Utforska katalogen


Kontakta specialist


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27