Kan inte nå servern

Specialistens val – Lisa Gartz berättar om skulptur och silver på Important Spring Sale


Specialistens val Lisa Gartz


Vi har talat med Lisa Gartz, Ansvarig specialist silver och skulptur, som berättar om utbudet på säsongens Important Spring Sale inför auktionen den 14–16 juni. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande säsongens Important Spring Sale?

– Det finns ett stort utbud med utsökta silverföremål med på vårens auktion, vi har allt för sommarens vackra dukningar såsom kandelabrar och ljusstakar i allt från rokoko till stram klassicism, såsskålar, kaffekannor, kryddkar och fat. Här finns också bägare och dryckeskannor i barock och inte minst en fin samling skedar av äldre modell. Med på auktionen denna gång är en unik och stor samling gulddosor av högsta klass, några med kunglig proveniens.
På Skulpturavdelningen har vi en stor blandning med framför allt fina bronser, men även verk i marmor eller Döderhultarns charmiga karvade träfigurer med sitt personliga uttryck. Vi är stolta över att få presentera några av Carl Milles viktigaste verk så som ”Människan och Pegasus”, ”Poseidon”, ”Vildsvin” och ”Heraldiskt lejon” för att nämna några. Här finns även smäckra djurskulpturer av Arvid Knöppel eller Nils Möllerbergs finstämda kvinnogestalter.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Maila mig gärna om ni har frågor.


När är det visning och auktion?
Visning: 8–13 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Auktion: 14–16 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen












Carl Milles, "Människan och Pegasus"


”Människan och Pegasus” tycker jag är Carl Milles när han är som bäst. Som få andra skulptörer lyckas han verkligen frigöra gestalterna från marken och få dom att sväva mot skyn med en lätthet som inte borde vara möjligt i brons.


Till skulpturen




Arvid Knöppel, Rådjurskid


Knöppels lekfulla rådjurskid är så gracilt och genom sina djurskulpturer visar han att han känner djurens rörelse och muskulatur in i minsta detalj.



Till skulpturen





John Bauer, "Humpe"


Lilla ”Humpe” från John Bauers sagovärld är otroligt charmig. Av Bauers alla fantasiväsen från skogen är den lille trollsonen en personlig favorit hopkrupen på en sten. Kan man inte ana ett litet leende bakom lockarna?



Till skulpturen







Petter Eneroth, kaffekanna, Rokoko


Kaffekannan av Petter Eneroth, med sina fantastiska detaljer, är mer som en skulptur än ett bruksföremål och blir en höjdpunkt på det dukade bordet.


Till kaffekannan








Johan Nützel, silverbägare, Karolinsk


Johan Nützels praktfulla Karolinska bägare i stram barock står i elegant kontrast mot den tidigare barockens rikt dekorerade föremål.



Till silverbägaren



Matthieu Philippe, kunglig presentationsdosa


Man kan verkligen tala om mästerverk när det gäller den utsökta kungliga presentationsdosa i guld med Gustaf III:s porträtt som pryder locket, en gång en gåva från kungen själv.



Till presentationsdosan



Kontakta våra specialister


Lisa Gartz
Stockholm
Lisa Gartz
Ansvarig specialist silver
+46 (0)709 17 99 93
Carl Barkman
Stockholm
Carl Barkman
Chefsspecialist Fine Art och antikviteter
+46 (0)708 92 19 71
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61